2 - 6 spillere
60+ min
12+ år
 • familiespil
 • temaspil
 • Efterforskning
 • Relateret læsning


  Orient Express

  Kristian List af Kristian List d. 22. October 2015

  Kan du løse mordgåden før dine detektivkollegaer i toget fra Paris til Istanbul? Den legendariske tur med Orientekspressen er plaget af død og intriger, og det er op til dig at finde skurken.

  Alle stiger om bord

  Spillet indeholder ti forskellige mordgåder. I vælger som spillere, hvilken I vil løse. Til hver mordgåde hører et sæt kort med spor, der fordeles på brættet inden start: De syv personer, der arbejder på toget, de otte passagerer samt offeret, de seks lokationer på toget og Supertip 1 og 2. Det sidste sammenfoldede kort indeholder løsningen på mordgården og kan eventuelt lægges ved siden af brættet.

  Spillerne placerer deres ”detektiv” på det lille område midt på brættet, hvor de to togvogne er koblet sammen. Lokomotivet stilles på Paris, og hver detektiv får udleveret en notesbog.

  Sådan spiller I Orient Express

  Der er begået et mord, og en eller flere af passagererne er gerningsmanden. Spillerne skiftes til at afhøre personale og passagerer og undersøge toget. Ingen lyver, men man kan ikke være sikker på, at folk siger hele sandheden, når de bliver afhørt.

  Efter tur flytter spillerne deres detektiv ved at kaste terningen og maksimalt rykke det antal felter, terningen viser. Der hvor detektiven standser, kan spilleren afhøre en person eller undersøge lokationen. Er der flere personer til stede, bestemmer spilleren, hvem han afhører. Uanset om det er en person eller en lokation, vendes et af de tilhørende kort om, så alle kan se og læse det. Læs det eventuelt højt.

  Men slår spilleren 1 eller 6 med terningen, læses kortet i hemmelighed og lægges tilbage i bunken med bagsiden opad.

  Kniber det med at finde hoved og hale i mordgåden, kan en spiller vælge at tage først Supertip 1 og læse det selv. Dernæst kan samme spiller eller en anden tage Supertip 2. Men vær varsom, for Supertip 1 tæller som seks point, mens Supertip 2 tæller som ti point, når spillet skal afgøres i Istanbul.

  Kurs mod Istanbul

  Sporene bliver flere og flere, men tiden går og toget nærmer sig endestationen. Hver gang terningen kastes og viser 2, 3, 4 eller 5, flyttes lokomotivet en station nærmere Istanbul. Når toget kommer i mål, er spillet slut.

  Når toget undervejs ankommer til en station med et ”T”, kan spilleren vælge at læse et telegram højt, der giver nyttig baggrundsinformation.

  Sådan afgøres Orient Express

  Når en spiller mener at vide, hvem gerningsmanden eller –mændene er, skriver han løsningen på sin ”notesbog” sammen med det antal spor, der i dette øjeblik ligger synlige på brættet.

  De andre spillere kører videre, indtil alle har skrevet deres bud på en løsning ned. Når toget ankommer til Istanbul, læses løsningerne højt og sammenlignes med den fortrykte løsning på mordgåden, kaldet ”Rekonstruktion”.

  Hvis flere spillere har samme rigtige løsning, er vinderen den, der har brugt færrest spor.

  Vurdering af Orient Express

  Kristian List
  Kristian List mener ...
  Orient Express er klassisk deduktion og en fin introduktion til netop den spilgenre. Men med ti mordgåder skal man potentielt lade spillet blive på hylden mange måneder, så man glemmer løsningerne, før man spiller igen. Der findes dog ekstra gåder, som er udgivet senere.

  Orient Express er en variant af spillet om Orientekspressen. Spillene kendes under forskellige navne, blandt andet Mystery Express


  Kommentarer til Orient Express