Munchkin Treasure Hunt

af Kenneth Lenander d. 10. November 2016

Munchkin Treasure Hunt er et familiespil/børnespil for to til seks spillere i alderen seks år og op.

Spillet er et godt spil til at introducere mindre børn for en verden af skatte, fantastiske væsner og (u)brugbart udstyr. Vi voksne brætspil-entusiaster leder efter en måde at samle børnene omkring en plade og blive draget ind i den verden, vi elsker. Dette kunne være spillet. Munchkins verden består nemlig af drager, gobliner, hekse, sværd og guld, men det bliver krydret på en fantasifuld og underfundig måde.

En skat/udstyr kunne eksempel vis være a bag og cotton balls eller stinky socks, og det betyder noget, når man sidder med et seksårigt barn. Det er fedt ikke bare at tage kampen op mod en zombie, men en forkølet eller forvirret zombie. Det gør spillet interessant på en sjov måde, uden at det mister loyaliteten over for den betydningsfulde, nemlig at slå monstre ihjel og inkassere en masse skatte …

Hvordan spilles det?

På bagsiden af spillet står det næsten beskrevet klart og tydeligt.

  1. Slå med en terning
  2. Ryk din figur
  3. Slå monstre ihjel
  4. Modtag mest guld og vind

Der findes mindre afvigelser, men gameplayet er basalt det beskrevne ovenover.

Du starter med tre Treasure Cards, som hver giver dig hjælp i kampene mod monstrene. Du rykker rundt på pladen, og lander du på et monster, skal det nedkæmpes. Monstrene bliver styrket via Monster Cards, som giver dem plus i styrke. Derfor er det vigtigt, at have Treasure Cards på hånden (eller de permanente på bordet) til hjælp. Når monsteret er nedkæmpet, modtages skatte (2-5). Vinder monsteret, kan du vælge enten at flygte eller bede en ven om hjælp. Begge dele har dog mindre ulemper i form af tabte skatte.

Når det sidste Treasure Card er taget, slutter spillet, og de skatte man har på hånden, tælles op. Den med mest guld vinder.

Fordele og Ulemper

+ Sjove monstre og fantasifuldt udstyr/skatte
+ Varigheden på spillet kan varieres. Fjern Treasure Cards.
+ Tegn og ikoner (som +3) gør det nemt for børn at ”læse” kortene.
- Spil er på engelsk.
- Monstrene bliver for nemme at dræbe med tiden.

Vurdering af spillet

Hvor er det bare en fornøjelse at kunne sidde med fem-seks årige børn, rulle en terning og dræbe monstre, helt enkelt. Når jeg nu skriver fem-seks årige, er det fordi, at spillet sagtens kan spilles af mindre børn, hvis man som voksen bare giver sig tid til at forklare de vigtigste – og for børnene allerede genkendelige -aspekter af spillet. Power; ja det gælder om at have mere end monsteret. Gold; ja det gælder om at have mere end din modstander. Alt imellem dette er fyld og læres undervejs.
Samtidig skal der tilføjes, at der gemmer sig noget læringsmæssigt i spillet. Der skal regnes for at finde styrken hos monstrene og spilleren, og der skal tænkes lidt frem, hvorvidt man vil bruge fire Treasure Cards for kun at modtage tre. Det er ikke rocket science men alligevel.

Ja, spillet bliver trivielt i længden, da der er sparet på det rent strategiske gameplay men hey, vi er da gået en takt videre end Vildkatten.

Hurra for nørden i os alle.


Kommentarer til Munchkin Treasure Hunt