2 - 2 spillere
45+ min
12+ år
 • strategispil
 • Kortspil
 • Jambo

  Lasse Petersen af Lasse Petersen d. 12. March 2012

  Jambo betyder ‘goddag’ på Swahili. I Jambo er de to spillere afrikanske handelsmænd, som konkurrerer om at lave de bedste handler og tjene mest guld. Dog er dette ikke så lige til, da spillerne kan få hjælp fra landsbyens andre beboere eller jage vilde dyr til at angribe modstanderens markedsstand.

  Kom i gang med Jambo

  I starten af Jambo får hver spiller tyve guldklumper. De resterende guldklumper placeres midt på bordet som en fælles pulje, som spillerne tager guld fra i løbet af spillet. Målet i Jambo er at nå op på tres guldklumper. Så man skal således investere sin start kapital for at tjene mere guld.

  På midten af bordet placeres varebrikkerne. De seks forskellige varer er sølv, salt, urter, frugt, skind og silke. Hver spiller tager et kort med en markedsstand med seks ledige felter – det er her du opbevarer de varebrikker, som du køber i spillet.

  Derudover blandes bunken med kort og hver spiller trækker en starthånd på fem kort.

  Runderne i Jambo

  I hver runde har du fem handlinger, som du kan bruge. Disse fem handlinger kan blive fordelt henover to faser. I den første fase kan du trække kort og i anden fase kan du spille kort.

  I fase et kan du vælge at trække kort. I denne fase bruger du en handling på at kigge på det øverste kort fra bunken og vælge om du vil beholde det eller kassere det (placere det ved siden af bunken med billedsiden opad). Hvis du vælger at beholde kortet slutter fase et. Hvis du vælger ikke at beholder kortet må du bruge endnu en handling på at kigge på det næste kort fra bunken og vælge om du vil beholde det. Sådan kan du blive ved indtil du har brugt alle dine handlinger eller indtil du vælger at beholde et kort.

  I den anden fase kan du bruge dine resterende handlinger på at spille kort fra din hånd. Det koster dig en handling per kort du ønsker at spille.

  Der findes fem forskellige typer kort i bunken, som man kan støde på i løbet af spillet:

  • Genstandskort – Disse kort bliver i spil, og giver dig en bonus hver tur, hvis du vælger at aktivere dem. Du kan maks have tre genstandskort i spil af gangen. Hvis du ønsker at spiller et fjerde kort må du kassere et af dine gamle kort først. Genstandens effekt står beskrevet på kortet.
  • Handelskort – Disse kort kan enten bruges til at købe eller sælge varer. Hvis du betaler den mindre pris i venstre hjørne, så må du tage varerne afbilledet på kortet. Du kan dog kun modtage nye varer, hvis du har plads til det på din markedsstand. Hvis du allerede har de afbillede varer, så kan du i stedet vælge at sælge disse varer og modtage et antal guldklumper svarende til højere pris i højre hjørne af kortet. De solgte varebrikker fjernes fra din markedsstand og placeres tilbage i puljen med varebrikkerne. Efter at kortet har haft effekt placerer du det i bunken med kasserede kort med billedsiden opad.
  • Dyrekort – Disse kort lader angribe din modstander. Effekten på kortet vil typisk være negativ for din modspiller. Dyrets effekt står beskrevet på kortet. Efter at kortet har haft effekt placerer du det i bunken med kasserede kort med billedsiden opad.
  • Markedsbodkort – Hvis du betaler det påkrævede antal guldklumper, som er vist på kortet, så kan du spille dette ned på bordet og udvide din markedsstand med tre ekstra ledige felter til varer.
  • Personkort – Dette kort har en effekt lige så snart du spiller kortet. Effekten vil typisk være gavnlig for dig, men kan også påvirke den anden spiller. Personens effekt står beskrevet på kortet. Efter at kortet har haft effekt placerer du det i bunken med kasserede kort med billedsiden opad.

  Udover at bruge handlinger på de to faser, så kan du også bruge dine handlinger til at aktivere genstandskort, som du har spillet. Nogle genstandskort kan du aktivere når som helst i din tur, andre kan kun blive aktiveret på bestemte tidspunker – dette står beskrevet på kortene. Uanset hvad, så koster det dig en af dine fem handlinger for hvert genstandkort du vælger at aktivere.

  Hvis du har lyst, eller ikke har mulighed for at gøre mere på din tur, så kan du slutte din tur uden at have brugt alle dine handlinger. Hvis du kun har brugt tre eller færre handlinger på din tur, så modtager du en guldklump fra puljen med guld.

  Herefter går turen videre til den anden spiller.

  Afslutning på Jambo

  Målet i Jambo er som sagt at nå op på tres guldklumper. Når en af jer når op på treds eller flere guldklumper, så er Jambo ved at slutte. Den anden spiller får nu en sidste tur. Herefter slutter spillet. Den af jer der har tjent flest guldklumper vinder.

  Vurdering af Jambo

  Lasse Petersen
  Lasse Petersen mener ...

  Jambo er et fint lille kortspil. Det er interessant at se, hvordan designeren Rudiger Dorn har været inspireret af moderne kortspil såsom Magic: The Gathering, som benytter mange unikke kort med tekst og forskellige effekter.

  I modsætning til Magic: the Gathering, som handler om kamp mellem to troldmænd, så har Rudiger Dorn dog i stedet brugt idéen med unikke kort til at lave et interessant lille kortspil, hvor målet er at tjene penge gennem handel af afrikanske varer.


  Kommentarer til Jambo