Ganz schön clever

af Rasmus Ragnvald d. 6. September 2018

Nomineret til "Kennerspiel des Jahres 2018". Bingo med terninger. Pres dit held og udnyt dine taktiske evner til at få mest ud af terningerne. Rul-vælg-vind over dine venner. Så simpelt at alle kan være med, så dybt at det er fint at spille igen.

I Ganz schön clever går det ud på at udnytte terningerne bedst muligt til din fordel. Ud over at bruge ens egne terninger kan man også bruge de andre spilleres terningeslag, dog med visse restriktioner.

Spillets opsætning

Hver spiller modtager en spillerseddel.

Spillersedlen er inddelt i områder svarende til de fem farvede terninger: gul, blå, grøn, orange og lilla. Blå og gul fungerer ved, at når du har sat alle kryds i en række eller søjle, får du det, der er ud for denne. I grøn, orange og lilla får du ekstra ting, når du har udfyldt nok felter. Øverst er også felter til at holde styr på ekstra kast og +1, som vil blive forklaret senere.

Spillets gang

En spiller slår alle terninger og vælger en. Alle terninger, der viser et lavere nummer, lægges væk. Så slås de tilbageværende terninger, og en vælges igen, og igen lægges terninger med lavere nummer væk. Så slås terningerne en sidste gang, og en terning vælges. Af de tre terninger, som ikke blev valgt af den aktive spiller, kan de andre spillere nu vælge en og bruge på deres egen plade.

Hver gang en terning vælges, skal et felt krydses af. Dette sker efter følgende regler:

Blå: Her krydser du summen af hvid og blå terning af.
Gul: Her krydser du et tal af, som passer med terningen.
Grøn: Her krydser du af, hvis den grønne opfylder betingelsen.
Orange: Her skriver du værdien af terningen.
Lilla: Her noteres slaget, idet du skal hele tiden slå noget højere. Dog genstartes det, når du noterer en 6’er
Hvid: Joker, som kan bruges som alle farver.

Når du krydser et felt af med et bonussymbol under, får du det med det samme. Så får du ekstra krydser, sættes disse med det samme, får du +1 eller ekstra slag markeres disse i toppen og kan bruges senere.

Når du f.eks. i gul har alle krydser i første række, får du med det samme et gratis kryds i blå. Når du har første søjle, har du 10 point.

Når du har de første tre felter i orange, får du et ekstra slag, og når du har fem, får du et kryds i gul.

Hver ny runde får alle også en bonus. I første runde er det et ekstra slag, i anden runde er det +1.

Ekstra slag: Du må slå et slag om, hvis du ikke er tilfreds med, hvad du slog.

+1: Når en spillers tur er slut, kan disse kan bruges til at vælge en terning mere, som du vil bruge til at sætte et kryds. Dette gøres efter de normale terningevalg, men før terningerne gives videre til næste spiller. Med +1 kan man vælge mellem alle terninger, også terninger, som en spiller har låst. Du må bruge flere +1 i samme tur, men dog ikke på samme terning.

Spillets afslutning

Efter 4 runder ved 4 spillere tæller man point, ved 2 og 3 spillere spiller man flere runder.

Gul giver point efter hvilke søjler du har fyldt. Blå og grøn giver point efter antallet af krydser. Lilla og orange giver point svarende til summen af de terninger, man har brugt der (de noterede værdier). Til dette lægges ulve-point. En ulv er lige så mange point værd som den farve, man har fået færrest point for. Den, som har flest point, vinder.

Vurdering af Ganz schön clever

Rasmus Ragnvald mener ...

Jeg synes, det er dejligt simpelt terningspil. De mange forskellige muligheder i spillet gør, at alle ikke spiller samme strategi. Spillet er hurtigt nok til at være ovre så hurtigt, at selv om terningerne hader dig i et spil, så gør det ikke så meget. Et spil jeg gerne tager frem, når der lige skal spilles noget hurtigt. Et spil, som kan overtage fra Qwixx , til dem der kender det.


Kommentarer til Ganz schön clever