2 - 10 spillere
120+ min
13+ år
 • temaspil
 • Formula Dé

  Bo Jørgensen af Bo Jørgensen d. 10. July 2010

  Forumla Dé er formel 1 som brætspil. Du styrer en bil ned af langsider og rundt i sving og skal sørge for at vælge hvilket gear din bil kører i når det bliver din tur.
  Spillets regler er hurtige og enkle men spillet byder på en masse overvejelser der udjævner heldige eller uheldige terningslag.

  Setup

  Hver spiller tager kontrol over en racerbil, skruger bilen sammen med prioriteringer af motor, bremse og styreegenskaber.

  2 eller 3 omgange ?
  Det antal point du har at fordele på bilen afhænger af om du kører 2 eller 3 omgange. 3 omgange er sjovest da det betyder pit’en bliver en faktor .. hvorimod 2-omgange spil kan klares uden at ødelægge køretøjet helt. Omvendt går 2 omgange naturligvis lidt hurtigere end 3.

  Ved 3-omgange har du 24 point til at fordele på bilen.

  Hvem starter i pole position ?
  Når alle spillere har konfigureret deres bil slår man en d20 om hvor man starter på start-gridtet. Højeste rul starter forest og slår to spillere ens ruller de indbyrdes om fordelingen mellem sig.

  Alle stiller deres gear-stang (ludobrik) i første gear og spillet er klar til at starte.

  Reglerne kort fortalt

  Helt enkelt skal du først vælge hvilket gear din bil skal køre i. Gearet bestemmer hvilken terning du slår med for at se hvor hurtigt bilen kører.

  Dernæst slår du den terning som dit gear dikterer og det giver det antal felter din bil skal tilbagelægge denne runde. Du har mulighed for at skride ud eller bremse ved at spendere de point din bil er sammensat af, hvis terningerne slår lidt for lidt eller lidt for højt.

  Der gælder forskellige regler alt efter om du kører på en lige strækning på banen eller om du er inde i et sving. Sving er markeret med røde kant-farver på kortet og har pile på felterne.

  Når det går ligeud
  Reglen for at køre på lige strækninger siger at du sådanset bare holder speederen i bund og rykker lige ud. Det er i svingene spillet kan vindes eller tabes. Dog er der regler for vej-bane-skift på lige strækninger der siger: At du kun må skifte tilbage til en bane du tidl. har kørt i, hvis du har foretaget en overhaling.
  Sagt med andre ord må du ikke slingre fra side til side for at forsøge at nedbringe din reelle fart.

  Regler for sving
  Inde i svingene må du ikke skifte bane som det passer dig, der skal du følge pilene. Derudover skal din bil ende X antal ture inden den må forlade et sving.

  Hvert sving har et påtrykt flag ved indgangen til svinget med tal fra 1-3. På billedet ovenfor er tallet 2 på det gule flag på pladen. Det betyder at for at vores biler kan nå at lave 2 “stop” inden svinget er slut skal vi ned i lavere fart end den vi kom ræsende med ude på langsiden.

  Runderne

  • Vælg gear
  • Streg evt. point ud på din bil for vilde ned-gearinger
  • Slå gear terning
  • Ryk bil
  • Streg point ud for overskridning, bremser eller hvad du skal bruge for at modificere dit terningslag til din kørestil

  Vinderen

  Vinderen er skægt nok den spiller der kommer først over målstregen med hele sin bil (ikke kun rører den). Vift med de ternede flag.

  Udvidelser

  Eftersom en stor del af spillets udfordring ligger i den bane man kører på er alverdens formel 1 baner udgivet som tillægsbaner. I æsken er der to baner når du køber spillet (Zandvort og Monaco), men er du mere til Magny Cours i Frankrig, Silverstone i England eller Nürburgring i Tyskland kan de anskaffes som ekstra baner.

  Banerne er som sådan ikke udvidelser af spillets regler eller antal spillere, men bare nye udfordringer at køre stærkt på.


  Download PDF med bil-skemaer


  Kommentarer til Formula Dé