2 - 4 spillere
30+ min
12+ år
 • strategispil
 • Deckbuilding
 • Kortspil
 • Middelalder
 • Relateret læsning


  Dominion: Alchemy

  Jimmy Marcus Larsen af Jimmy Marcus Larsen d. 5. April 2013

  Potion er et af de nye kort i Alchemy. Det bruges til at købe de flest andre nye kort.
  Alchemy er en af de små udvidelser til Dominion, og de forandringer den tilfører spillet er da heller ikke så store. Temaet er alkymi, og som navnet antyder er der nu nye veje til guldet. Som fortidens alkymister, kan I søge at skabe guld ud af… pap? I al fald er der mange nye kort, så lad os se på de mest interessante.

  De nye kort i Alchemy

  Det vigtigste nye kort i Alchemy er Potion. Det kan ses som en ny form for mønt, og bruges til at købe de nye action-kort med. Kortet selv koster 4 mønter, men ønsker du at købe de andre nye kort, så er du nødt til at investere i en potion tidligt i spillet.

  Et af de mest interessante nye kort er Transmute. Det kan købes for en potion, og lader dig smide et kort i skraldebunken. Til gengæld må du i de fleste tilfælde trække noget andet. Har du smidt et victory-kort ud, må du eksempelvis trække en guldmønt – dét er da alkymi! Smider du en curse, må du ikke trække noget – men i det mindste slipper du af med kortet.

  Der er to nye angrebskort med i Alchemy, og det bedste af dem er formentlig Familiar. Det lader dig trække ét ekstra kort, du får én ekstra action og alle de andre spillere skal trække et curse-kort. En familiar koster tre mønster og en potion, men et angreb der efterfølgende lader dig spille flere action-kort er virkeligt godt. Familiar er da også et af de aller bedste angrebskort i Dominion.

  Et andet virkeligt godt kort i Alchemy er Scrying Pool. Det koster to mønter og en potion, og dets vigtigste egenskab er, at det lader dig trække kort indtil du trækker noget som ikke er et action-kort. På den måde kan du få et deck med rigtigt mange action-kort til at fungere, da du lettere kan kæde mange handlinger sammen i én tur.

  Har du et deck med mange action-kort, så er Vineyard også et stærkt kort at købe. Det er et victory-kort, der giver dig et sejrspoint per tre action-kort i dit deck. Dermed åbnes der op for nogle strategier, der kan lade dig vinde spillet helt uden at købe provinser.

  Det måske sjoveste nye kort er Possesion, der lader dig tage en tur med de kort spilleren efter dig har på hånden. De kort du kan købe for hans mønter, tager du selv. Det tæller ikke som et angreb, så der er intet forsvar mod det, men med en pris på seks mønter er det et ret dyrt kort. Det er dog en god måde at få hevet endnu flere action-kort ind til sig eget deck, og dermed passer det jo ret godt sammen med de andre nye kort i spillet.

  I alt indeholder Alchemy 13 nye kort, hvor de førnævnte seks nok er dem som tegner udvidelsen tydeligst. De andre syv kort er dog også sjove at spille med, og passer alle fint sammen med udvidelsens tema og den action-fokuserede strategi.

  Vurdering af Dominion: Alchemy

  Jimmy Marcus Larsen
  Jimmy Marcus Larsen mener ...

  Det originale Dominion grundspil har en god balance, og nogle kort der passer svært godt sammen. Med mange af udvidelserne kan man let komme til at lave nogle sammensætninger, der fører til uhensigtsmæssigt lange spil, eller spil hvor én strategi er de andre overlegne.

  De problemer har Alchemy ikke.

  Kortene tilfører ikke spillet så meget andet end lidt variation, og nogle nye – ikke alt for overlegne – strategier, hvor et stort antal action-kort kan føre til sejr. Dermed er Alchemy også en udvidelse, man altid kan finde frem, uden at frygte en uheldig sammensætning af kort. De nye kort passer bare rigtigt godt ind i balancen fra grundspillet.


  Kommentarer til Dominion: Alchemy