2 - 7 spillere
60+ min
10+ år
 • strategispil
 • Bluff
 • Kortspil
 • Regler på dansk

  Citadels

  Rasmus Skat Andersen af Rasmus Skat Andersen d. 24. July 2010

  »Hvordan skrider arbejdet med den nye katedral frem?«
  »Helt som planlagt, Mylord. Bygherren garanterer, at han bliver færdig til tiden.«
  »Fremragende, den vil en gang for alle understrege, at Boegstadt er landets førende by.«
  Lord Nurwin lænede sig tilfreds tilbage i stolen og rakte åndsfraværende ud efter det bæger vin, en tjener netop havde bragt ham. Få øjeblikke efter væltede han ned af stolen med fråde om munden.
  »Åh gud, skaf en læge. Herren er blevet forgiftet.«

  I Citadels er du en ung adelsmand, der kæmper med andre adelige om at opbygge den største og prægtigste by i riget. Og alle kneb gælder i kampen …
  Spillet er et kortspil, hvor det gælder om hurtigst muligt at opbygge otte bygninger. De skal være så varierede som muligt, det vil sige, at man skal både sørge for handelsområdet, templer, forsvarsanlæg og slotte, og samtidigt skal det være så dyrt som muligt.

  Setup


  Spillet består af to sæt kort: Karakterkort og distriktkort. Førstnævnte rummer otte forskellige karakterer med hver sit nummer:
  1. morder
  2. tyv
  3. magiker
  4. konge
  5. præst
  6. købmand
  7. arkitekt
  8. feltherre

  Distriktkortene er opdelt i fem farver, der repræsenterer forskellige typer distrikter (kongelige, religiøse, handel, militære og specielle).

  Karakterkort og distriktkort placeres i hver sin bunke. Hver spiller får to guldstykker og fire kort fra distrikt-bunken. Ældste spiller får krone-brikken, og så er man klar til at spille.

  Hver runde i spillet foregår på samme måde. Et kort trækkes fra karakterbunken og lægges væk med bagsiden op. Dernæst fjernes et antal karakterkort (afhængigt af antal spillere), men her kan alle se, hvilke karakterer, der fjernes. Spilleren med kronebrikken udvælger derpå i hemmelighed en karakter fra de resterende kort i bunken, og giver resten videre til spilleren til venstre, der ligeledes tager en karakter. Sidste spiller har to karakterer at vælge mellem og lægger sidste kort væk med bagsiden opad.
  Derpå råber personen med krone-brikken karaktererne op i nummerrækkefølge (morder, tyv, magiker …). Hvis ingen har den nævnte karakter, går man videre i nummerordenen. Hvis en spiller har den nævnte karakter, viser han sit kort, og så er det hans tur.
  Når det er en spillers tur, må han først udføre ”én handling” og derpå bruge ét distriktkort. Endelig har spilleren ekstra valgmuligheder afhængigt af, hvilke karakter han sidder med.

  En handling

  Spilleren kan enten tage to guldstykker fra banken eller trækker to kort fra distriktbunken, tage et af dem op på hånden og lægge det andet nederst i distriktbunken.

  Bruge ét distrikkort


  Ved at betale den guldpris, der står på kortet, kan man tilføje det til sin by. Man må aldrig havde to af samme slags kort (for eksempel to jagtslotte).

  Karakterens ekstra egenskab

  Hver karakter giver spilleren ekstra muligheder. Nogle er oplagte, for eksempel stjæler tyven fra en anden spiller, morderen slår en ihjel. Præsten tjener ekstra penge fra religiøse bygninger i ens by, arkitekten giver mulighed for at trække flere distriktkort og bygge flere områder end normalt, feltherren kan ødelægge områder i andre spilleres byer.

  Hvis en spiller sidder med kongen, modtager han kronebrikken, når kongen bliver råbt op.
  Når en spiller er færdig, fortsætter spilleren med kronebrikken igennem listen, indtil alle er råbt. Derpå blandes alle karakterkortene igen, og en ny runde starter.

  Spillet afsluttes

  Når en spiller bygger sit ottende distrikt, spiller man runden færdig. Derpå opgør alle spillere værdien af deres distrikter. Man scorer ekstra point ved at have otte distrikter i sin by og ved at rumme alle fem forskellige slags distrikter. Vinderen er spilleren med flest point.

  Vurdering af Citadels

  Rasmus Skat Andersen
  Rasmus Skat Andersen mener ...

  Citadels er et ganske fornøjeligt spil, som er nemt at lære. En stor del af spillet handler om at forsøge at lure, hvilke karakterer de andre tager, og hvad de forventer, at man selv tager. Tyven og morderen bliver ofte taget som de første kort, så det gælder om at vælge en karakter, der ikke bliver angrebet. Spillet er hurtigt, og der er masser af variationsmuligheder, ikke mindst fordi der ud over de otte originale karakterkort findes 10 andre (heks, kvaksalver, dronning, etc.), som man kan skifte ind og derved opnå et anderledes spil.
  Spillet kan spilles af to til syv personer, men er bedst med fem spillere.

  Spillet er fra 2000. En dansk version udkom i 2002.


  Kommentarer til Citadels