3 - 8 spillere
35+ min
10+ år
 • partyspil
 • Fantasy
 • Relateret læsning


  Aye, Dark Overlord

  Bo Jørgensen af Bo Jørgensen d. 17. October 2013

  Som vi alle ved, lykkes det som regel ikke for mørkets magter at føre deres planer ud i livet. Der er altid en gruppe helte eller en ridder med et hjerte af guld, der i sidste sekund forpurrer mørkets fyrste i at overtage verdensherredømmet. Aye, Dark Overlord er et snakkespil, der starter der, hvor de fleste hollywood-film slutter – nemlig hvor Mørkets herre har kaldt sine undersåtter ind i sin vulkan-grotte og gerne vil høre, hvorfor fan… det kan være, at arbejdet ikke gik som planlagt.

  Sådan starter I

  1. En spiller skal være den mørke fyrste Rigor Mortis. I bestemmer selv hvem.
  2. De øvrige spillere er hans uduelige håndlangere, som ikke duer til noget.
  3. Hver uduelig håndlanger får tre hint kort og tre action kort

  Spillet begynder med et spørgsmål

  Spillet starter med, at Rigor Mortis henvender sig til håndlangerne … Han kan meget passende dæmpe lyset, stille en lommelygte under sin hage og dreje rundt på en stol med en lang kappe. Tænk i gamle James Bond skurke.

  Mørkets Herre bestemmer selv, hvordan han vil starte historien, når han beder om en god forklaring på, hvorfor hans ordre ikke er blevet ført ud i livet.

  Eksempelvis kunne han spørge

  Lad mig så høre – lykkedes det jer at kidnappe prinsessen under vinterfesten, og bringe hende til min skjulte fangekælder? Eller …

  Miiiiine trofaste hjælpere – er det omsider lykkedes at finde livets eliksir, som kan standse mine forfærdelige, skrækkelige, uudholdelige smerter?

  Spillernes runder

  Mørkets mester stiller en person opgaven med at forklare sig, og det er derfor ham, der lægger ud. Spilleren skal i sin tur følgende:

  1. Spille mindst et Hint kort, som fortsætter hans historie
  2. Spille maksimalt tre Hint kort og et “send den videre kort”
  3. Slutte sin tur ved at sende den videre

  Spilleren skal finde på en undskyldning ud fra association fra kortets tekst, billede eller titel. Forklaringen skal fedte mest muligt for mørkets fyrste – og på den måde sørge for ikke at ophidse ham. Spilleren skal altså lyve, og fralægge sig ansvaret så godt som hans fantasi tillader. Herefter kan der ske to ting:

  • Fyrsten lader ham tale, indtil spilleren kan få held til at smide et Hint kort sammen med et send-den-videre-kort. Hvorefter spilleren sender turen videre til en af de øvrige spillere. Herefter skal spilleren trække op til tre Hint kort på hånden igen.
  • Fyrsten keder sig, synes ikke forklaringen er god nok eller er bare ikke tilfreds – så han tildeler spilleren et nedværdigende blik.

  Nedværdigende blik

  Fyrsten har en lille bunke kort, som er nedværdigende blikke. Det er dem, han bruger til at holde spillerne på stikkerne

  • Når man får sit tredje nedværdigende blik, er man done, kogt og ydmyget – man må tage skylden for fiaskoen, og spillet stopper.
  • Når fyrsten sender dig et nedværdigende blik, mister du alle dine Hint og Action kort og trækker tre nye af hver. Derefter skal mørkets herre rette sin vrede mod en ny spiller.

  Action kort

  Et action kort spilles sammen med et Hint kort og kan to ting. Enten sende den videre, eller spilles i en anden spillers tur for at stoppe hans tale.

  Send den videre er en handling, som sender talen videre til en anden spiller. En måde at stoppet at Rigor Mortis har sin fokus på dig.

  Freeze ! Gør at du kan bryde ind i andres talen, ved at spillet et hint kort, tvinger du spilleren til at dreje sin fortælling ind på det kort, du spiller sammen med Freeze-kortet.
  Bemærk, at man ikke får lov til at trække nye hint-kort på hånden, når de bruges som afbrydelser.

  Hvad må fyrsten blive irriteret over

  Det korte svar er alt. De uduelige undersåtter arbejder for ham, og de har ikke en stærk fagforening. Tøven, (alt for) fjollede bortforklaringer, fantasiløse forklaringer eller gentagelser skal helt sikkert udløse et nedværdigende blik.

  Derudover må han:

  • Afbryde undersåtterne for at bede om uddybende forklaringer
  • Introducere nye fortælle-elementer uafhængigt af Hint kort
  • Dele skideballer ud til højre og venstre uanset hvis tur det er
  • Fordre spillerne til at speede deres tale op … for eksempel “Bla bla bla det er alt, hvad jeg hører fra din mund lige nu”

  Situationer, der fører til Fyrstens vrede, er

  • Ikke at kunne spille et Send den videre kort
  • Hvis spilleren ikke har et Hint kort, når hans tur starter
  • Hvis spilleren er for kedelig at høre på
  • Hint kortet ikke bruges godt nok – dette er helt subjektivt
  • Manglende respekt for hans mørke excellence – det vil sige brug af øgenavne og så videre
  • Hvis en spiller er afbrydende, små-snakker, piller ved sin mobil-telefon eller på anden måde opfører sig out-of-character.

  Sådan taber du spillet

  Når du har fået et nedværdigende blik, modtager du et kort fra hans Verderstyggelighed. Når du modtager det andet nedværdigende blik, vendes kortet (der står niveau II på bagsiden)
  Når man modtager den tredie anmærkning, er der en sidste chance for at tigge for sit liv.

  Spilleren kan fremsætte en reel bøn for at blive skånet. Hvis Rigor Mortis accepterer den bøn, trækker man et Action kort, og hvis det ikke har en billedramme med kranier rundt i kanten, frafalder det sidste nedladende blik, som spilleren fik.

  Hvis der er kranier på rammen, tager spilleren faldet, for at planen er gået i vasken, og spillet stopper.

  Vurdering af Aye, Dark Overlord

  Bo Jørgensen
  Bo Jørgensen mener ...

  ADO! er et sjovt lille party-spil, og spillets succes ligger meget i, hvem du spiller det med. I nogle selskaber, der har set James Bond, Austin Powers, spillet D&D og set Disneys Hercules, vil det være afsindigt morsomt. Men det kan ligeså godt falde til jorden.

  Nogen personer vil helt sikkert føle sig bedre tilpas i rollen som hjernen bag den mørkeste plan – mens andre vil kunne finde ind i rollen som den nedrige og slibrige håndlanger.

  Spillet er fedt, fordi det sætter spilsituationen sjovt og karikeret op, og virkeligt er meget fantasibåret.


  Kommentarer til Aye, Dark Overlord