Købeguide: Årets familiespil

af Thomas Vigild d. 20. September 2012

Saml familien omkring bordet, sluk mobilerne og udfordr hinanden i kreativitet, paratviden, drømmetydning og monsterkamp. Familiespil er inddragende sociale spiloplevelser, hvor overraskelserne, interaktionen og spilbarheden er i centrum. Oftest er spillene også både køns- og aldersneutrale.

1 King of Tokyo

Kampen om den japanske metropolis raser mellem seks gigant-monstre, så kast terningerne taktisk og vær det sidste overlevende monster. Som en let forståelig blanding mellem yatzy og rollespil rammer “King of Tokyo” plet i hurtige spil, som altid giver monster-blod på tanden til revanche på revanche. Via særlige og skarpt vittige kort kan man løbende udvide ens monsters evner såsom gro et ekstra hoved, lære at spy ildkugler eller skabe perfekt camouflage.
Fra 8 år. 2-6 spillere. Distributør: Enigma. Pris: 350 kr.
Læs mere om King of Tokyo her

2 Hotel Mystery

Måske verdens første lydbaserede brætspil, da ørene skal spidses, når man som både detektiv og mordmistænkt i bogstaveligste forstand “kaster” sine beviser ned i brættets otte-etagers høje hotel, mens man anklager alle ens modspillere for mord. Alene at brættet er i højden frem for liggende fladt på bordet understreger, at “Hotel Mystery” er et dybt originalt, fascinerende anderledes og fængslende familiespil med mordmystik og lytteri i højsædet.
Fra 6 år. 2-6 spillere. Distributør: Competo. Pris: 300 kr.


Vidste du..

  • Vidste du, at der er i Danmark udkommer over 200 nye brætspil hvert år i Danmark?
  • De første spil, der vandt Guldbrikken var spillene Klickado, Bezzerwizzer +, Kaleidoscope og Dominion tilbage i 2009.
  • Et af de første børnespil, der vandt den første danske brætspilspris fra Legetøjsbranchens Fællesråd, var klassikeren “Klodsmajor” – også kendt som “Jenga” i 1988. Spillet kan stadig købes i dag.

3 A-Å

Hvor mange fisk, madretter eller drengenavne kan du nå at nævne på 30 sekunder for at fylde din bogstavsplade? Nok en del, men hvis man er underlagt tikkende tidspres ramler klappen oftest ned og selv de mest åbenlyse ting bliver glemt. Tidsløst, dybt socialt og evigt underholdende for alle aldre i familien, hvor man nemt ser bort fra den desværre lidt tarvelige finish. Fås også i en rejse- og børneudgave.
Fra 10 år. 2-4 spillere. Distributør: Tactic. Pris: 270 kr.
(Nomineret Årets Familiespil Guldbrikken i 2009)

4 Ubongo

Når alle kæmper om at lægge ”Tetris”-brikker på tid, skaber ”Ubongo” et både uforligneligt hurtigt og altfavnende familiespil. Særligt intenst er det, da ”Ubongo” kører konstant, så man altid er på, og ingen kan læne sig tilbage i stolen. Får man ikke nok her af tetrisseriet, så kan man også købe 3D-udgaver, sværere eller rejseudgaver af “Ubongo”-spilserien.
Fra 8 år. 2-4 spillere. Distributør: Four Esses. Pris: 400 kr.
(nomineret Årets Familiespil Guldbrikken i 2011)
Læs mere om Ubongo her

5 Qwirkle

”Qwirkle” er en veldesignet hybrid mellem kendte spil som ”Rummikub”, ”Sudoku”, ”Tantrix” og ”Scrabble”. Målet er at skabe rækker af maksimalt seks træklodser, hvor alle har en form og en farve, der skal passe sammen. Tænksomt, men fuldkommen universelt og evigt uforudsigeligt. Fås også i en suveræn rejseudgave.
Fra 6 år. 2-4 spillere. Distributør: Mindware. Pris: 350 kr.
(vinder af Spiel des Jahres 2011)
Læs mere om Qwirkle her

6 Dixit Odyssey

Et drømmenes brætspil, da det sætter fuld damp under kreativitetens kedler. Et tidløst spil, der ikke kun viser vores visuelle og sproglige verdensbilleder, men også åbner døren til os selv og vor egen fantasi.
Fra 8 år, 3-12 spillere. Distributør: Enigma. Pris: 300 kr.
(Juryens Specialpris i Guldbrikken 2011 & Spiel des Jahres 2010)
Læs mere om Dixit Odyssey her

7 Mondo

”Mondo” udfordrer ikke kun ens kreative skaberevner, men pirrer også den strategiske sans, når man på tid konkurrerer om at skabe de skønneste paradis-øer. En befriende mangel på ture, utallige variationsmuligheder store tilgængelighed skaber en nyklassiker.
Fra 8 år. 1-4 spillere. Distributør: Enigma. Pris: 400 kr.
(Årets Familiespil Guldbrikken i 2011)
Læs mere om Mondo her

8 A la Carte

Danmark huser ikke uden grund verdens bedste restaurant, for med “A la Carte” træner hele familien i finere fransk kokkedyst af delikate retter som elefantsnabel og chokolademousse. Overlegen finish med både små gasblus, gryder og krydderiglas imponerer, og nok er spillet ganske heldbaseret, men uforligneligt originalt.
Fra 6 år og op. 2-4 spillere. Distributør: Enigma. Pris: 400 kr.
(Nomineret Årets Familiespil Guldbrikken i 2012
Læs mere om A la Carte her

9 Hey Thats My Fish!

Spis flest fisk som en flok grovsultne pingviner, men pas på for samtidig bliver brættet gradvist mindre og mere ufremkommeligt. Et familiespil, der rammer en eminent balance mellem taktik, tilgængelighed og morskab for alle i familien, fordi brættet ændrer sig konstant, alle påvirker hinanden og to spil er aldrig ens.
Fra 6 år. 2-4 spillere. Distributør: Competo. Pris: 200 kr.
Læs mere om Hey Thats My Fish! her

10 BEZZERWIZZER + Familie

Et udfordrende anderledes quiz-spil, der modigt udskifter lutter konkurrence på paratviden med 16 mere kreative kategorier, der udfordrer i emner som musik, hukommelse og billede- og mønstergenkendelse. Superbt til de familier, der er trætte af TP og savner et mindre scenisk alternativ til Cranium.
Fra 8 år og 2 spillere. Distributør: Bezzerwizzer. Pris: 500 kr.
(Årets Familiespil Guldbrikken i 2009 + Indeks Retail 2011)
Læs mere om Bezzerwizzer + her