Vi erobrede Mars fra vores Corona Isolation

Mike Ditlevsen af Mike Ditlevsen d. 25. March 2020

I disse dage kan redaktionen, bag Papskubber, heller ikke samles. Så vores redaktionsmøde blev til et møde på den røde planet for at udforske hvordan vi kunne spille sammen, fra alverdens forskellige computer og tablet-platforme. Vi valgte Terraforming Mars’ digitale version, fra Asmodee Digital

Da spillet kom ud havde det godt nok nogle brugermæssige ting, som ikke var helt så tiltalende. Det havde gjort os lidt nervøse for om det kørte stabilt og om det var værd at sætte en aften af til. Vi var bange for at skulle genstarte og falde af spillet i tide og utide.

Startup skærmen af Mars imens vi venter på alle spillerene.

Spilbart fra både PC, Android og iPad

Heldigvis skulle det vise sig at blive en anden oplevelse nu, hvor de har haft tid til at opdatere og lave om på præsentationen af informationer til spillerne.

De fleste havde taget deres IPad frem og vi havde en enkelt på PC over Steam klienten. Det var alt sammen ret nemt, vi delte blot vores bruger navne og hurtigt blev vi inviteret ind i vores spil. Dog fandt vi ud af ret hurtigt at vi i første omgang kun havde 30 min til hver spiller, som de måtte bruge, hvilket vi måske tænkte var en tand for lidt, så vi droppede alle fra og fik genstartet det hurtigt med nok tid til at vi kunne spille det. Vores erfaring er ikke helt til at vi turde binde an med et “speed terraforming Mars” som vores digitale debut med fire spillere.

Vi sad med Skype så vi kunne trashtalke hinanden imens, da spillet ikke har sit eget VoIP mulighed.

Fire spillere der, med en alvorlig mine, overvejer de næste par træk.

Overordnet så er spillet med til at huske på alle de regler der er, så når man spiller kort, så husker spillet helt automatisk hvilke effekter der sker, og man bliver mindet om de træk man skal gøre for at udføre kortet korrekt.

Spillets gang

Terraforming Mars går kort ud på at man skal opfylde tre parametre før end at spillet stopper.

Oxygen, Temperatur og Vand udgør vores opgave.

  1. Man skal havde hævet temperaturen,
  2. Man skal havde skabt vand på overfladen af Mars og
  3. Man sikre der er Oxygen til livet på Mars kan begynde.

Dette sker ved forskellige slags kort og patenter der kan give adgang til at manipulere med dele af de tre parametre. Jo mere man hjælper på de parametre jo mere bliver ens virksomhed støttet økonomisk i hver runde, så man kan investere i flere patenter eller ideer.

Til at starte med får man udleveret to mulige firmaer, samt man kan vælge at bruge et foruddefineret start firma. Man får også de 10 kort, som man enten beholder eller skal købe fra, alt efter hvilket firma man vælger. Når alle har valgt og købt sig ind i patenterne man vil starte med, så går spillet i gang.

Man har to actions som man kan vælge at bruge en eller begge af inden man sender turen videre. Hvis man vælger at ikke bruge en action og sender turen videre, så slutter man sin generation og skal vente på de andre bliver færdig med deres actions. Det digitale spil er god til at man skal bekræfte sine handlinger, så man ikke kommer til at trykke på afslut inden man fik brugt en action.

Efter en person sender turen videre, så får man en bekræftelses skærm op om at personen har sendt turen videre, når man så trykker OK på den, så får man visuelt information om hvad den spiller så gjorde i sin tur. Det er godt til et spil som hvor man ikke kan se de andre ture eller fortæller de andre hvad det er man gør.

Imellem hver generation så kommer produktionen som visuelt igen bliver vist for hver spiller, så man hele tiden kan se hvordan de andres produktions steps går. Så starter man ud med en ny hvor man får adgang til fire nye patenter som man kan købe sig ind i. Den digitale version understøtter også at man drafter patenter, hvilket er en dejlig tilføjelse der er kommet.

Daft rotation er med spiller rækkefølgen rundt

Når alle efter at havde modtaget de fire patenter og valgt hvilken de vil købe, så går næste generation igang og man fortsætter indtil at de tre parametre er opfyldt.

Spillet slutter af med at alle får en sidste runde hvor man kan lave skov for de ressourcer man har der er beregnet til at lave skov med, og så tæller spillet point sammen for en. Det gør den med visuelt at gennemgå de forskellige del point skoringer som man også gør det i pap-versionen, hvor man så til sidst står med listen over hvem der havde opnået mest succes på Mars.

Visuelt til tablets

For at man ikke har en masse kort liggende nede som hurtigt kan fylde meget på små skærme, har de fjernet den del af det og lagt det ind i en oversigt for sig selv. Det gør også at man ikke sidder rundt om bordet og kan se at folk får samlet en masse kort ind, og de har en masse af de forskellige Tags.

Man kan se de andres boards ved at trykke på deres ikon i venstre side
Man kan hurtigt komme til at fokuserer på sig selv og ens egne ting end at huske hvad de andre har gang i, mere her end når man sidder rundt om bordet. Men det er også en erfaring man tager med sig, og må huske til næste gang man spiller den digitale version. Der er mange ting der er flotte i spillet og repræsentationen af Mars er rigtig fin med de små skove der dukker op. Der er dog nogle af de forskellige special bygninger som kan være svær at skelne imellem om det er en by eller en anden ting.

Informationerne er der, og det er gjort endnu mere tilgængelig i den seneste versioner, samtidig med at man både kan se hvor mange Victory Points folk har på de kort de har spillet, hvilket man i pap versionen hurtigt kan miste overblikket over hvor meget folk har der, så er det nemt at se hvor tæt folk er på milestones og awards, uden at man skal til at spørge rundt om bordet.

Det er stadig ikke gnidningsfrit

Vi løb ind i nogle små issues, hvor man når man sidder rundt om bordet nemmere kan trække et kort tilbage når man kan se at man faktisk ikke kan få noget ud af det. F.eks. ved at man troede man kunne pladser en skov et sted man ikke kunne, så låser spillet dig til at nu har du taget den action så skal den også gennemføres. Det er selvom turen ikke er givet videre og de andre har set hvad det er man har gjort i sin tur.

For en af de andre ting, som spillet gør er netop at imens personen gør sine ting, så ser de andre det ikke før end at han har sagt nu er min tur slut og den gennemgår så hvilke kort han har spillet og hvilke effekter der er sket ved at vise små ikoner, samt Mars bliver udviklet visuelt.

Som med andre ting man måske ikke er så kendt med i forhold til hvordan det virker, så går der lidt ekstra tid med det de første par gange. Man skal lidt omstille sig, hvor man måske når man sidder med pap-versionen opdele sin hånd i alt efter hvilke kort man vil spille nu og andre der kan vente til senere, så kan man ikke selv vælge rækkefølgen af sine kort. Så det kan være svært at bruge samme metoder som man er vant til fra pap-versionen, fordi de samme muligheder bare ikke er til stede her. Så selvom spillet holder styr på en masse ting for jer, så skal man stadig bruge lidt ekstra tid på at sætte sig ind i flowet og hvordan man selv holder styr på sine kort, hvad de andre måske har gang i.

Den siste point opgørelse når alt er afsluttet

Små fejl

Der var også nogle enkelte små fejl vi løb ind i, hovedsageligt var der nogle visuelle ting, hvor man mistede muligheden for at se sin hånd imens de andre var i gang med deres tur. Det fandt vi en vej rundt om, ved at man så på de kort man tidligere havde spillet, så kunne man få sin hånd tilbage. Men forvent der stadig kan være nogle små skønhedsfejl her og der.

Vores dom

Men når alt det er sagt, så er den digitale version af Terraforming Mars fra Asmodee Digital et rigtigt fint spil man kan tage op og spille på tværs af platforme, om man sidder med Android, IPad eller Steam PC, så er det fedt at man ikke skal holde sig til kun at spille imellem deres egen platforme, men at vi kan samles om et spil på tværs. Så selvom det kan lyder som om at vi havde mange problemer igennem vores spil, så er det oftest nogle små ting og de står bare ekstra meget frem når det er man syntes resten af det er så godt.

Vi ville gerne se at de udkommer med nogle af de udvidelser der er kommet til pap-versionen, da det helt sikkert kan det som det skal, men vi vil jo også gerne spille med vores udvidelser.

Pris

Til Android og IPad koster spillet omkring 60 kr.
Til Steam PC koster spillet 20 Euro som er ca. 150 kr.