Bordet under brikkerne - anmeldelse af et Geeknson-spilbord

Bo Jørgensen af Bo Jørgensen d. 13. June 2018

Det er ikke så tit, jeg får lov til at skrive en anmeldelse af møbler, men i dag er en undtagelse. Papskubber har nemlig fået stillet et bord til rådighed fra Geeknson (gratis) for at se, hvordan det er, når din spilleoverflade og dit spisebord ikke er den samme overflade.

Plejer er død

Vi plejer at spille ved vores spisebord herhjemme. Det er et bord, der er meget centralt, i alt hvad vi laver i vores lille hus. Det er der, morgenmad og aftensmaden spises, det er der, jeg maler mine små soldater til Imperial Assault, og det er der, vi spiller brætspil med vores faste spilgruppe … og det er rundt om det bord, vi har redaktionsmøderne på papskubber. Det er der, vores skål med frugt og et par dekorative lysestager står.

Som I så mange andre hjem er det også en aflæggerplads, så et par kuverter, en bog, et White Dwarf og noget, der ikke lige har fået en plads i hjemmet, kan sagtens ligge på bordet i længere tid.

Geeknson-bordet ændrer på det.

Jeg har lånt et bord fra Geeknson af modellen DENIS. Bordet måler 150×100 centimeter, og det giver plads til seks personer. Indre mål er 132×82 centimeter.

Grundlæggende er den hovedfeature, som spilborde giver, at du kan pille pladerne fra bordet op og have en perfekt spilflade under bordet. Når der skal spises – eller I spiller et spil over flere spilaftener – er det bare at lægge pladerne tilbage, og ingen vil ane, at de sidder ovenpå et spil Advanced Squad Leader og spiser kage.

Flere lag i lagkagen

Det betyder altså, hvor et normalt bord kun har den ene flade, har spillebordet tre overflader.

  1. Den øverste normale træ-bordplade
  2. Filtlaget, som giver et blødt og behageligt underlag til kort og brikker
  3. Plexiglas, som holder kort plan og stabile

Eksempler på bordet med pladerne, filtlaget og under det plexiglas pladen

Det betyder, at vi nu kan begynde at overveje, at vores spilborde kan være opmagasinering for spil, vi er i gang med, eller der hvor hele vores rollespils-kampagne ligger klar. Familier med børn vil kunne spille ting, som kan gemmes lidt væk fra hverdagens kaos, og det en mega-fed feature, som du vil elske med det samme.

Setup på forhånd.

Jeg har brugt muligheden for at sætte et spil op aftenen før, jeg fik spilgruppen på besøg. Vi mødes og spiser sammen ved bordet, og når vi er færdige, er det bare at fjerne pladerne, og så står det hele klart til at gå i gang – det kan man kun holde af, men det er klart, at det kræver spil i en kaliber, hvor setup tager mere end tre minutter, for ellers er det jo lige meget. Men et større 4X-spil vil helt sikkert imponere vennerne ved at være klart og ikke tage bordpladsen, før spillet går i gang.

Materialet og kvalitet

Generelt vil jeg betegne bordet som af virkelig robust kvalitet. Det er tungt som et ondt år og kan kun håndteres af to voksne. Materialet på dette specifikke bord er lyst massivt bøgetræ ?! tror jeg, som er lamineret/coatet. Det er altså ikke et finer-bord, men det har en lakeret beskyttende overflade.

Pladerne er af samme materiale og coating og klikker sammen med en lille not & fer. De kan bevæge sig en smule, men i fer’en (revnen) sidder en lille gummiliste, som gør, at bordet dels ikke larmer, når pladerne skubbes, dels fungerer som tagrende, hvis man skulle spilde en cola under middagen – så bliver Advanced Squad Leader nede på filt-laget ikke vådt. En ret lækker feature.

Spil(d)plads

Normalt tager spillepladen plads i midten af bordet, og mange spil har små personlige spilkort, som er dine brikker, din karakter eller dine tokens. Geeknson har valgt at levere bordet med et skinne-system hele vejen rundt i kanten, som gør, at man frit kan påhægte udvidelser. Til dette anmelder-eksemplar fik jeg en kopholder, en vin-glasholder og en terning-bakke, men det er noget, man vil kunne købe i løs vægt ved siden af.

Det er smart. For nu er spilbordet pludseligt kun brugt til spillet, og alt andet kan flyttes ud på siden af bordet, og det minimerer naturligvis problemet med – eller frygten for – væltet kaffe ind over Cthulhu Wars.

Ingen mulighed for at udvide

Men det åbner op for et problem, som jeg ikke før har spekuleret på. For godt nok har Geeknson løst opgaven med at lukke spillet af, nede i en forsænkning i bordpladen (med lækkert filt), men det betyder også, at dit bord nu er langt mere låst til den størrelse du vælger ved bestillingen af bordet.

Dette bords spilareal (filt) er 132×82 centimeter. Mit normale spisebord er 200×90 centimeter, altså plads til tre på hver langside og to for bordenderne, men selv der har jeg ekstra-plader, som kommer i, når papskubber holder julefrokost, eller vi skal have Game of Thrones the Boardgame inklusiv udvidelserne.

Det forsænkede system er vildt lækkert, men det betyder, at du er nødt til at tænke over, hvilke spilstørrelser du kan have på dit bord, og det har jeg egentligt aldrig været tvunget ud i før.

Bordet har naturligvis alverdens tilkøbs-muligheder, så på den måde kan det sagtens udvides … men det er ikke muligt at udvide på grundstørrelsen af spilarealet.

Højden på det hemmelige rum

Jeg skal skynde mig at sige, at alt kan laves efter mål og ønsker. Men det er klart, at når man har et ekstra hulrum under bordpladen, så betyder det effektivt, at du har en utrolig tyk bordplade i hverdagen.

Altså der skal være plads til lår og ben, når du sidder ved bordet.

Ofte har andre borde en kant, så bordet ser mere massivt ud, end det måske er, så det er ikke anderledes end alle andre møbler, men grunden til, at det er interessant her, er, at det betyder noget for, hvor meget du kan have nede i forsænkningen af bordet. Den model, jeg har lånt, havde en frihøjde omkring seks centimeter i mellemrummet mellem spilpladerne og filt-pladen.

Dette bord er højt nok til små figurer – men ikke til et spil X-Wing eller bosser fra for eksempel Descent. Her er der en frihøjde omkring seks centimeter i mellemrummet mellem spilpladerne og filt-pladen.

GeeknSon vil formentligt (igen) fortælle dig, at bordet kan strikkes 100 procent efter dine ønsker, men det betyder, at du skal være skarp på dem, inden du bestiller.

Lys i bordkanten

Ja, det lyder helt James Bond-agtigt, men bordet kan leveres med en LED-Strip rundt i kanten, som man via en fjernbetjening kan skrue op og ned for, samt skrue på farvehjulet, så det kan levere alle regnbuens farver. Det er bare en effekt. Jeg vil ikke anbefale den.

Alle, der ser bordet og fjernbetjeningen, får lyst til at skrue på det og lege med det, men det er reelt ikke brugbart. Altså lyset er ikke kraftigt nok til at spille ved, så det bliver en fiks effekt, som man bare holder op med at bruge. Hvis du vil lave en horror-aften for dem fra studiet, så skift dine pærer ud med rødt lys eller kør det hele med pandelamper og stearin-lys.

Masser af ekstra-udstyr

Du kan se listen over ekstra-udstyr til Geeknson-bordene her, men de koster naturligvis

Kopholder – $40
Dice Tower – $80
Terning-kasse – $30
Vinglas holder – $40

Evaluering

Bo Jørgensen
Bo Jørgensen mener ...

Bordet er mega-fedt, ingen tvivl. Men det skal passe i det hjem, du stiller det til. Det syner ret massivt, så det er ikke egnet til et let nordisk moderne look, men omvendt kan du ikke slide det op. Det paradoksale er, at jeg ville sætte det i et spilleværelse (hvis jeg havde et stort House on the Hill), men så ville jeg jo sagtens kunne dedikere et værelse kun til nørdede spil. Det kan jeg ikke – så vi spiller i min stue – og her løser bordet nogen udfordringer – men kommer så med sine egne.

Men største anke er nok, at det bare ikke er pænt – men det er funktionelt, rock-solid, giver gode spil-oplevelser og er meget fleksibelt inden for sine præ-definerede dimensioner. Udvidelserne, der kan hægtes på bordets kanter, er fantastisk, og det bliver man hurtigt vænnet til.

Køb et, hvis du har pengene og vil lave den perfekte spilleplads.

Plus

  • Tungt
  • God kvalitet
  • Meget konfigurerbart
  • Høj wow!-faktor

Minus

  • Æstetisk er det bare ikke særligt pænt, men igen smag og behag er ikke ens, og dette bord var ikke et, jeg selv havde bestilt.
  • Prisen er så høj, at du reelt må kigge på andre designer-møbler.
  • Ingen mulighed for ekstraplader, som jeg nok synes er det største design-problem.

Lidt billeder at runde af på

Big Book of Madness med lys-strips

Potion Explosion med effektfuldt lys og opdelt spilplade

Living Card Game for to er en sublim oplevelse ved sådan et bord.

.. og et eksempel af bordet brugt som normalt bord til en maleaften.