Takenoko
af Jimmy Marcus Larsen d. 6. August 2015
Efter års diplomatisk krise mellem Kina og Japan, har den kinesiske kejser foræret kejseren af Japan en kæmpe panda, som symbol på fred og samhørighed mellem de to lande. Den japanske kejser har herefter udpeget nogle betroede medarbejdere til at passe og pleje pandaen og den nye bambushave. De betroede medarbejdere er jer.
I Takenoko er det spillernes opgave at beplante haven, lave vandingskanaler og dyrke de tre forskellig typer bambus, som den nuttede og sultne panda spiser. Den spiller, der klarer opgaven bedst, bliver kejserens yndling og vinder spillet.
Opsætning af Takenoko
- Start med at placere den sekskantede startbrik med søen midt på bordet.
- Stil både gartneren og pandaen på brikken med søen.
- Bland de resterende sekskantede brikker og læg dem i en bunke med billedsiden ned.
- Lav bunker med vandingskanaler og forbedringsbrikker.
- Sorter kortene med spilmål efter kategori, bland dem og placér dem i bunker med billedsiden ned.
- Hver spiller tager sin spilleplade, to træbrikker og et kort fra hver kategori til sin hånd.
Sådan spilles Takenoko
I Takenoko er det den højeste spiller, som starter. Bortset fra i den første runde, så starter man altid sin tur med at kaste en terning for at afgøre, hvordan vejret er – resultatet kan være et af følgende:
- Sol – du kan udføre en ekstra handling.
- Regn – du må placere et stykke bambus på en brik der har vanding.
- Vind – du må foretage to identiske handlinger.
- Storm – du må frit flytte pandaen, som spiser et stykke bambus, hvor du placerer den.
- Frit valg – du må vælge ét af de ovenstående vejrforhold.
Når terningen har afgjort vejret, må spilleren foretage to handlinger – dog ikke den samme to gange. Følgende handlinger kan vælges:
- Landbrikker – tag tre brikker fra bunken og placér én af dem, så den grænser op til enten søen eller to andre brikker. De to resterende brikker placeres nederst i bunken.
- Vanding – tag én vandingskanal og placér den mellem to brikker, sådan at den er forbundet enten til søen eller en anden vandingskanal. En brik tæller som vandet, hvis en vandingskanal er placeret på en eller flere af dens kanter.
- Gartner – flyt gartneren i en lige linje mellem to brikker. Brikken, du lander på, skal være vandet. Et stykke bambus i brikkens farve plantes, hvor han lander, samt på tilstødende brikker af samme farve som også har vand.
- Panda – flyt pandaen i en lige linje mellem to brikker. Tag et stykke bambus, hvor den lander, og placér på din spilleplade.
- Kort – træk et kort med spilmål til din hånd. Du kan højst have fem kort på hånden.
Vurdering af Takenoko
Takenoko er et hyggeligt og farverigt spil for hele familien. Der er masser af strategi, men også en tilpas del tilfældighed, som gør, at alle har en chance for at vinde. Spillet er utroligt flot produceret, med fine bambusstykker, flotte landbrikker, veldesignede kort og en nuttet pandafigur – det gør spillet meget indbydende, og giver alle lyst til spille med.
Det, jeg især godt kan lide ved Takenoko, er, at der er flere måder at vinde på. Måske satser du på at trække gartnerkort og plante bambus, eller måske vil du hellere trække landbrikker og håbe, at de andre spillere placerer brikker, så de ganske uvidende hjælper dig med at løse dine mål. Selv pandakortene kan være en god strategi, og ender det uafgjort, er du jo en sikker vinder på den måde. Får man en dårlig start, skal man heller ikke give op. Det kan hurtigt vende, og pludseligt scorer du en masse kort – måske har en anden spiller endda afsluttet spillet, hvorefter du bruger din sidste tur på at spille alle de kort, du sad med på hånden, og tager sejren selv.