2 - 4 spillere
45+ min
10+ år
  • abstrakte spil
  • familiespil
  • strategispil
  • Oldtid
  • Regler på dansk

    Samurai

    Lasse Petersen af Lasse Petersen d. 25. August 2011

    I Samurai forsøger spillerne at blive suveræner i Japan. For at opnå dette konkurrerer de om at vinde mest militær-, religiøs- og økonomisk indflydelse.

    Samurai er det tredje brætspil i spildesigner Reinar Knizia’s ‘tile laying’-trilogi. De to andre spil i trilogien er Tigris & Eufrat og Through the Desert.

    Sådan starter du et spil Samurai

    Hver spiller vælger en farve, og tager en spillerskærm og de tyve sekskantede brikker i den dertilhørende farve. Spillerne sætter deres skærm op foran sig. Blander sine tyve brikker på bordet, med bagsiden opad og trækker fem af sine brikker, som de ligger foran sig bag skærmen, så kun de kan se, hvad der er på dem.

    For avancerede spillere anbefales det at hver spiller selv vælger der fem startbrikker, fremfor at trække dem tilfældigt.

    Spillepladen sættes nu op. Spillepladens størrelse afgøres af antallet af spillere. Ved to spillere bruges kun de to dele som udgør Honshu området. Ved tre spillere bruges Honshu, samt delen med de to øer Kyushu og Shikoku. Ved fire spillere bruges alle spillepladens fire dele.

    Derefter placeres de tre typer sorte figurer (buddaer, rismarker og hjelme) på spillepladens byer. Ved to spillere bruges syv af hver slags figur, ved tre spillere fordeles ti af hver slag figur, og ved fire spillere bruges alle budda-, rismark- og hjelm-figurer.

    På de blå byer placeres én af figurerne. På de røde byer placeres to forskellige figurer. På den gule by i midten af pladen placeres en af hver af de tre slags figurer.

    Runderne i Samurai

    Målet i Samurai er at være den stærkeste i to af de tre magtforme: militær, økonomi og religion. Denne magt opnår du ved at erobre figurer fra byerne, som repræsenterer de tre. De sorte hjelm-figurer repræsenterer militær, Budda-figurerne repræsenterer religion, og rismark-figurerne repræsenterer økonomi.

    Får at vinde disse figurer skiftes spillerne til at placere brikker i deres farve rundt på spillepladen. Når en by er blevet omringet af brikker sammenligner spillerne, hvem der har den højeste samlede talværdi på alle brikkerne i den relevante kategori. Så hvis det eksempelvis er en by med en budda-figur er det den af jer med det højeste samlede tal for buddabrikker omkring byen, som vinder figuren.

    På sin tur kan en du spille én af dine fem brikker ned på spillepladen, herefter trækker du en ny brik fra bunken med dine blandede brikker.

    Du kan ikke rykke dine brikker, når du først har lagt dem.

    De tre standardbrikker har symboler for hjelme, buddaer og rismarker samt et tal fra 2-4. Som sagt hjælper disse dig til at erobre figurer i den pågældende kategori, når de omringer en by med den type figur.

    Udover de tre typer standardbrikker findes der også fem forskellige typer specielbrikker. Disse fem typer er: Samuraibrikker, skibsbrikker, roninbrikken, swap-brikken og 0-brikken.

    • Samuraibrikkerne er jokerbrikker, som kan bruges til at erobre alle typer figurer. Samuraibrikkerne findes i tallene 1-3.
    • Skibsbrikkerne er jokerbrikker ligesom samuraibrikkerne, men de kan kun placeres på havfelter ved siden af byer. Skibsbrikkerne findes i tallene 1 og 2. Det japanske symbol på skibsbrikkerne betyder at du må spille en ekstra brik den tur hvor du spiller skibsbrikken. Hvis du har flere brikker med japanske tegn på kan du spille dem alle på en tur, samt én brik uden et japansk tegn.
    • Roninbrikkerne er en jokerbrik med værdien 1, samtidigt har roninbrikken ligesom skibene et japanske symbol, som betyder at du kan spille en ekstra brik. Roninbrikken er nyttig til hurtigt at omringe en by, da du ved hjælp af denne kan lægge to brikker på land den tur.
    • Figurskift-brikken lader dig bytte plads på to figurer på brættet (eksempelvis bytte placeringen på en buddafigur og en hjelmfigur). Dog må en spiller ikke skifte figurer således at der er to figurer af den samme slags i en by. Figurskift-brikken har også et japansk symbol, så spilleren må spille en ekstra brik den tur.
    • Brikskift-brikken kan du placere på et felt, hvor du allerede har brugt en af dine brikker, og så rykke den anden brik til et andet felt på spillepladen. Denne er nyttig til at genbruge stærke brikker efter at de allerede har erobret en by.

    Husk at du ikke erobrer byer blot ved at ligge dine brikker ved siden af dem. Figurerne erobres først når alle felterne rundt om byen er blevet fyldt med brikker (her medregner man ikke havfelter). Først når en by er omringet med brikker sammenligner man styrke for at finde ud af hvilke figurer de forskellige spillere vinder.

    Hvis en by bliver omringet af brikker, men der ikke er nogen af brikkerne der kan erobre den type figur som er på byen, eller hvis spillerne er uafgjort i deres styrke på brikkerne til at erobre en figur, så fjernes figuren i stedet fra spillet uden at give point til nogen af spillerne.

    Afslutning af Samurai

    Samurai slutter, når alle figurerne i en af de tre typer er blevet erobret, eller fjernet fra spillepladen.

    Herefter fjerner spillerne deres skærme og regner sammen, hvor mange de har af hver figur.

    En spiller vinder ved at have flest i to af de tre typer figurer (eksempelvis har flere buddaer end de andre spillere og har flere rismarker end de andre spillere). Hvis ingen af spillerne er suveræn i to af de tre kategorier, så afgøres vinderen i stedet ved den spiller, erobret flest figurer i en af de tre kategorier og har det højeste samlede antal figurer i sine to øvrige kategorier.

    Vurdering af Samurai

    Lasse Petersen
    Lasse Petersen mener ...

    Samurai er et virkelig godt strategispil. Selvom spillet i høj grad føles abstrakt, så giver temaet alligevel mening – spillerne konkurrerer om at dominere landet gennem religiøs, militær og økonomisk indflydelse.

    Det der gør Samurai til sådan et godt brætspil er, at reglerne er utroligt simple og tilgængelige, men at der samtidig er masser af dybde og betydning i de træk du laver igennem spillet.

    Samurai anbefales som et godt strategisk brætspil både for familier og mere hærdede brætspillere.






    Kommentarer til Samurai