2 - 7 spillere
45+ min
13+ år
 • familiespil
 • strategispil
 • Kortspil
 • Oldtid
 • Relateret læsning


  7 Wonders: Leaders

  Johnn Esbensen af Johnn Esbensen d. 19. March 2015

  7 Wonders: Leaders er en udvidelse til det efterhånden klassiske spil 7 Wonders. Denne udvidelse føjer mere end 40 nye kort til spillet og en helt ny type kort, nemlig ledere, hvoraf også navnet stammer.

  I denne gennemgang kigger vi nærmere på, hvordan de nye kort bruges og hvad det gør for gameplayet.

  Nyt med 7 Wonders: Leaders

  I æsken med 7 Wonders: Leaders finder du bl.a. et nyt wonder i form af Roms Colosseum, fire nye guildkort men det meste spændende er nok den nye kortkategori, nemlig ledere.

  Med 7 Wonders: Leaders får spillet en helt ny fase kalder rekrutteringsfasen. I hver tidsalder får spillerne mulighed for at rekruttere en leder til at stå i spidsen for deres civilisation.

  Ændringer og nye regler

  Med 7 Wonders: Leaders er der nogle få ændringer og nye regler.

  • Inden spillet går i gang, blandes de fire guildkort sammen med de øvrige guildkort. Antallet af guildkort afhænger stadig af antallet af spillere og disse regler er ikke ændret i forhold til grundspillet.
  • Hver spiller starter spillet med seks guld i modsætning til tre guldmønter i grundspillet.
  • Hver spiller får 4 lederkort i starten af spillet. Spillerne vælger ét kort og sender resten af kortene videre til sidemanden. Herefter vælges endnu et kort og kortene sendes igen videre. Dette fortætter, indtil hver spiller har en hånd med 4 lederkort.

  Rekrutteringsfasen

  Denne nye fase indleder hver af de tre tidsaldre. Hver spiller vælger en leder fra deres hånd, som så spilles samtidig. Lederen kan bruges på tre forskellige måder:

  1. Rekruttér lederen – For at kunne rekruttere en leder, skal spilleren betale prisen markeret i øverste venstre hjørne på lederkortet.
  2. Byg en del af et Wonder – For at bruge en leder til at bygge en del af et Wonder, betales prisen for det aktuelle Wonder, og ikke prisen for lederen.
  3. Kassér lederen – Hvis en spiller ikke har råd eller lyst til at spille en leder, kan man i stedet kassere lederen, og få 3 guldmønter i stedet.

  Efter rekrutteringsfasen fortsætter spillet med byggefasen efterfulgt af konfliktfasen.

  Efter 3. rekrutteringsfase skal spillerne kassere den leder de ikke har fået spillet.

  Vinderen findes på samme måde som i grundspillet.

  Vurdering af 7 Wonders: Leaders

  Johnn Esbensen
  Johnn Esbensen mener ...

  7 Wonders: Leaders er en rigtig god udvidelse, som næsten er blevet en integreret del af mit 7 Wonders spil. Det eneste tidspunkt jeg undlader at spille med Leaders er, når jeg skal præsenterer spillet for nye spillere.

  Leaders giver spilleren en mulighed for, at tilpasse deres strategi i forhold til de ledere de fik på hånden i starten af spillet. Flere af lederne giver mulighed for at kunne interagere med de øvrige spillere og deres kort.

  7 Wonders: Leaders forøger spilletiden med ca. 15 minutter, hvilket er passende for denne type udvidelse.

  Alt i alt er 7 Wonders: Leaders en rigtig god udvidelse, der forøger kompleksiteten på passende måde og puster nyt liv i et forvejen rigtig godt spil.


  Kommentarer til 7 Wonders: Leaders