2 - 4 spillere
60+ min
10+ år
 • strategispil
 • Photosynthesis

  af Rasmus Ragnvald d. 26. July 2018

  Vis dit værd som træsort, og bliv det bedste træ i skoven. Voks dine træer størst, og høst mest energi, men pas på ikke at komme til at stå i skyggen af andre.

  I Photosynthesis antager hver spiller rollen som en træsort. I dette taktiske eurogame gælder det om at vokse og fælde træer. Kun de største træer kan fældes. Gennem hele spillet handler det om at tjene sollys/energi for at kunne lave handlinger. Når dine træer står i sollys, tjener de energi, men andre træer kan nemt skygge for dig. Photosynthesis er i eurogamegenren, og intet er overladt til tilfældighederne.

  Opsætning

  Hver spiller får en spillerfarve, i dette tilfælde er det en træsort. Der er ikke specielle egenskaber ved de forskellige træer. Hver spiller modtager en spillerplade og tilhørende træer samt frø.

  Spillets gang

  Spillet spilles over 18 runder. Det svarer til, at solen kommer 3 gange rundt om brættet.

  Det første, der sker i en runde, er, at alle tjener energi. Et træ samler lige så meget energi som dets level. Dette gælder ikke for træer, som står i skygge af et andet træ, disse træer tjener intet. For at finde ud af, om ens træ bliver skygget for, tjekker man, om der er et træ, som er samme level eller højere foran i retning mod solen. Træer skygger lige så mange felter, som de er høje, og alle træer på disse felter, som er samme højde eller lavere, tjener ingen energi.

  Når alle spillere har samlet energi sammen, starter anden del. I denne del bruger hver spiller sin energi på enten at få træer til at vokse højere, så frø eller købe ting, så de kan blive plantet senere.

  De mulige handlinger er:

  • Købe træer eller frø fra spillerbrættet, så de senere kan plantes
  • Plante et frø (fra de købte)
  • Få et træ til at vokse (hvis der er købt et træ i næste størrelse)
  • Fæld et level 3 træ, og få point, alt efter hvor tæt på midten træet står

  Alt efter handling vil det koste forskelligt sollys. Alle priser står på spillerpladen. Hvert felt på spilpladen må kun aktiveres en gang pr. tur. Så sår man et frø, så vil både det træ, der sår, og det felt du sår på, være brugt denne tur. Når en spiller har brugt alt det sollys, som denne har lyst til, er det næste spillers tur. Ikke brugt energi gemmes til næste runde.

  Efter alle har gjort ting, går førstespillermarkøren videre til næste spiller, og en ny runde kan starte.

  Når ting bliver taget af spilbrættet, kommer det tilbage på spillerbrættet og bliver sat på det dyreste felt, som er ledigt. Dette gør, at det næste træ eller frø, man skal købe, er lidt billigere. Er der ikke plads returneres det til kassen og er ude af spil.

  Spillets afslutning

  Efter 18 runder ser man på, hvem der har fået fældet til flest point plus et point for hver 3 energi, som ikke er brugt. Den med flest point vinder.

  Vurdering af Photosynthesis

  Rasmus Ragnvald mener ...

  Dette er et rigtigt godt eurogame, hvor pladsen på pladen er trang, og man altid mangler 2 energi til at lave det helt perfekte træk. Den langsigtede strategi om, hvor ens træer står i næste runde, når solen kommer fra en anden retning, gør, at alle kommer til at stå uheldigt i forskellige runder.

  Jeg vil helt klart anbefale dette spil, hvis I er til spil, hvor man vinder ved at udtænke de andre ved brættet. Her er der ikke mulighed for at komme tilbage ved at slå en 6’er eller trække de rigtige kort.


  Kommentarer til Photosynthesis