2 - 2 spillere
90+ min
10+ år
 • strategispil
 • Kortspil
 • Catan Card Game

  Uffe Jochumsen af Uffe Jochumsen d. 27. June 2010

  Catan Card Game er en del af kosmos 2spiller serien, og er baseret på den populære Settlers of Catan. Formålet med spillet er da også det samme som i fler-spiller versionen. Via udvikling af byer og riddere skal du samle sejrspoint. Omkring byerne har du dine regioner med forskellige ressourcer, og udfordringer ligger primært i at balancere vægten mellem udvikling og indtjening, kombineret med nogle til tider ret barske måder at sabotere modstanderens spil på.

  Setup

  Hver spiller starter med 9 kort. 2 landsbyer, 1 vej og 6 regionskort. Start med en landsby, læg vejen til højre, og så landsbyen tilsidst. Diagonalt ud fra landsbyerne ligger du nu de 6 regionskort. Regionskortene ligges med fronten nedad, og vendes derefter. Der er en af hver af de 6 ressourcer.

  Herefter ligges udvidelselseskortene i 5 stakke mellem de to spilleres bosættelser og nedenunder vej-, by-, event-, landsby- og regionskort.
  Rul produktionsterningen for at se hvem der starter, og træk til sidst 3 udviklingskort.
  Allerede nu fornemmes det at godt nok er det er kortspil, men det er særdeles omfangsrigt! Et langt spil kan godt kræve mere plads end flerspillerversionen.

  Spilforløb

  Hver spillers tur har 5 trin:
  1. Rul først event-terningen sammen med produktionsterningen. Event udfaldet skal løses først. Det kan være en turning mellem riddere, at der er en handelsfordel til spilleren med vindmøllen, en gratis resource til hver spiller, at røverne angriber, eller at et eventkort skal trækkes.
  2. Produktion. Terningen (1-6) viser hvilken region(er) der giver ressourcer i denne runde. Begge spillere tager produktion.
  3. Handlinger: nu kan der bygges, byttes varer og spilles actionkort. Alle dele kan gøres, og så mange gange spilleren har mulighed/lyst til det.
  Bygge: Hver landsby kan have to bygninger, en ovenfor og en nedenunder. En by kan have 4 i alt. Veje bygge til siden, højre- eller venstre.
  Bytte: Man kan bytte i forholdet 3:1 med “banken”, eller med modstanderen.
  Actionkort: Vigtigt! Det samlede antal sejrspoint skal være mindst 7 før der kan spilles kort af denne type. Udtaget er spejderkortet.
  4. Træk udviklingskort op til dit maksimum antal (spilstart: 3)
  5. Giv terningerne til modstanderen.

  Spillets mange forskellige bygninger, actionkort og riddere gør det nødvendigt at have almanakken bagerst i regelbogen ved hånden.

  Spillet bølger oftest frem og tilbage, da man ikke selv 100% styrer hvad man får ind af produktion, og dermed kan udvikle. Det er derfor svært at både ligge og gennemføre en strategi, og det er også det der gør spillet spændende.

  Afslutning

  Spillet sluttes når en spiller har 12 sejrspoint (sp) i sin egen runde. (en landsby: 1sp, en by: 2sp, vindmølle-/ridderbrikken: 1sp osv).

  Der findes 6 udvidelser til grundspillet. Nogle er gode, f.eks. med ekstra handelsmuligheder eller intriger, andre er baseret på magi eller forskning.


  Kommentarer til Catan Card Game