1 - 5 spillere
30+ min
10+ år
 • strategispil
 • Oldtid
 • Palmyra

  Rasmus Skat Andersen af Rasmus Skat Andersen d. 26. December 2013

  Palmyra, antik oaseby i Syrien 100 km øst for byen Homs. Stedvis beboelse kendes fra 1700-t. f.Kr., men den blev mere udbredt fra seleukidetiden, da oasen blev et naturligt centrum for handlen mellem Mesopotamien og Syriens kystland.

  Kilde: Den store Danske

  I Palmyra

  skrues tiden tilbage til det første århundrede efter Kristi fødsel. Palmyra er navnet på en driftig by i den romerske provins Syrien. Den romerske kejser ønsker at udvide Roms indflydelse i regionen, hvorfor spillerne får til opgave – med udgangspunkt fra Palmyra – at erobre nye landområder og inddrive skat. Den spiller, der udfører opgaven bedst, bliver provinsens nye guvernør.

  Palmyra kan spilles i en almindelig udgave, en avanceret udgave og som solitary. Nedenfor gennemgås først den almindelige, dernæst de to andre.

  Setup

  • Først skal city centret opbygges. Det består af mellem tre og ni brikker – antallet afhænger af antallet af spillere. Se i regelbogen hvorledes brikkerne skal anbringes.
  • Bland de små landbrikker og læg dem i bunken med forsiden nedad. Gør derpå det samme for de store landbrikker.
  • Hver spiller vælger en farve og placerer en markør i den valgte farve foran sig. Spillerens legion og censor (skatteopkræver) placeres i city centret.
  • Spilleren, der lever sydligst, er startspiller. Vedkommende trækker en stor og en lille landbrik. Spilleren til venstre for ham trækker ligeledes en stor og en lille landbrik, samt to 1-mønter. Tredje spiller trækker to store og en lille landbrik. Fjerde spiller trækker to store og en lille landbrik, samt to 1-mønter. Femte spiller trækker to store og to små landbrikker. Alle spillere placerer deres brikker foran sig med forsiden opad.

  Brikkerne i Palmyra

  Landbrikkerne

  i Palmyra kommer i to størrelser, små (firkantede) og store (ottekantede). Begge typer består af tre forskellige landskaber – ørken, bakker og bjerge. Nogle af dem har desuden særlige ikoner – vagttårn, sø og karavane.
  De store landbrikker skal altid placeres mod hinanden via deres korte sider, mens de små landbrikker skal placeres op af de store landbrikkers lange sider. Små landbrikker må ikke støde op til hinanden.

  Runder i Palmyra

  Startspilleren tager første tur. Derpå går turen videre med uret.

  I din tur må du foretage en af følgende tre ting:

  1. Erobre
  2. Inddrive skat
  3. Reorganisere

  • 1. Erobre: Med denne handling placerer du landbrikker og flytter din legion. Du skal altid placere en ny landbrik, så den støder op til det felt, hvor din legion står. Dernæst flytter du din legion til den nye landbrik. Du må placere flere landbrikker og flytte din legion flere gange i samme tur. Hvor mange gange afhænger af, hvilken brik du lægger. Hvis du lægger almindelige landbrikker, må du lægge op til fire brikker, lægger du en brik med et ikon (vagttårn, mine eller sø), må du lægge op til to brikker, og en af dem skal være en almindelig landbrik.
   Din legion udvider landområdet og lader dig trække nye brikker. Hver gang der er et landskabsmatch mellem den nye brik, du lægger, og de tilstødende brikker, får du en ny landbrik. Er der et match mellem ikoner, får du to landbrikker. Brikker, der er optaget af din egen eller modstanderens legion/censor, tæller ikke som et match. Du skal altid forsøge at trække lige mange store og små landbrikker. Brikkerne placerer du foran dig med forsiden opad. Du får først de nye landbrikker i slutningen af din tur. De placeres foran dig med forsiden opad.
  • 2. Inddrive skat: Med denne handling placerer du landbrikker og indkræver skat. Du placerer landbrikker akkurat som i erobre, men i stedet for legionen flytter du din censor.
   Din censor inddriver skat. For hver landskabsmatch mellem en netop lagt landbrik og de, den støder op til, får du en 1-mønt. Er der et match mellem ikoner, får du to 1-mønter. Brikker, der er optaget af din egen eller modstanderens legion/censor, tæller ikke som et match.
   Når du foretager denne handling, kan du også vælge at forøge din skatteopkrævning. Det gøres ved at vende en af de landskabsbrikker, du har liggende foran dig, så bagsiden vender opad. Brikken bliver liggende foran dig resten af spillet og kan ikke vendes om igen. Hver gang du flytter din censor og indsamler flere mønter end antallet af brikker med bagsiden opad foran dig, får du mønter svarende til antallet af brikker med bagsiden opad.
  • 3. Reorganiser: Du trækker en brik fra en af de to bunker og placerer den foran dig med forsiden opad. Derpå må du flytte hver af dine to brikker til tomme felter eller til city centret. Brikkerne må også bytte position, eller du kan nøjes med at flytte én af dem.

  Spillet slutter øjeblikkeligt, når der enten ikke kan trækkes flere landbrikker, eller den sidste mønt fra banken er taget

  Sådan vinder du spillet

  Når spillet er slut, tæller hver spiller værdien af de mønter, vedkommende har tjent. Spilleren med den største formue vinder. I tilfælde af lighed vinder den, der har flest brikker med bagsiden opad.

  Avanceret Palmyra

  I denne version af spillet kommer kejseren i egen høje person til provinsen.
  De normale setup-regler følges, dog får alle spillere en ekstra 1-mønt.

  Når man vælger at reorganisere, kan man også betale en mønt til banken og tage kejser-brikken og sætte den foran sig. Det giver dig store fordele. Dels kan din legion nu også inddrive skatter, og din censor kan erobre nye landbrikker. Dels er dine folk så benovede over kejserens visit, at de yder deres allerbedste. Når du inddrive skat, giver det dig en ekstra mønt, og når du erobrer landområder, giver det dig en ekstra landbrik. Hvis du reorganiserer, mens du har kejser-brikkem, får du dog ikke noget ekstra.

  Solo Palmyra

  Spilles sættes op til to spillere. De normale regler, dog skal du i slutningen af hver tur fjerne tre 1-mønter fra banken. Du skal score mindst 55 mønter for at slå spillet.

  Vurdering af Palmyra

  Rasmus Skat Andersen
  Rasmus Skat Andersen mener ...

  Palmyra er let at lære og tager – akkurat som Carcassonne – ikke lang tid. Held spiller en ikke ubetydelig rolle, idet du er afhængig af at trække de rigtige brikker. Heldet kan dog hjælpes godt på vej af den rette planlægning.
  Er du glad for Carcassonne, men gerne vil prøve et spil, der er lidt mere udfordrende, er Palmyra et godt valg.


  Kommentarer til Palmyra