2 - 4 spillere
60+ min
8+ år
  • partyspil
  • Kortspil
  • Horror
  • Gloom

    Helle Perrier af Helle Perrier d. 5. October 2012

    Hvad i alverden skete der dog med Lord Slogar? Han fandt både kærlighed og vandt i lotteriet, men døde alligevel dybt ulykkelig. Hvordan var det lige, at han fik koldbrand i benet, blev skrevet ud af testamentet og lemlæstet af en tiger på så kort tid?

    Sørg for at dine venner bliver så lykkelige som muligt, mens du selv rammes af den ene ulykke efter den anden, inden din familie dør, så vinder du spillet Gloom. Det lyder meget dystert, og det er det bestemt også. Det gør det heldigvis ikke mindre underholdende.

    I Gloom styrer man en af fire familier, og målet med spillet er ganske enkelt at sørge for, at det går din familie så skidt som muligt, inden de dør.

    Sådan spiller du Gloom

    Spillet består af en række rigtig fine plastikkort, der er delvist gennemsigtige, hvorved man kan placere dem oven på hinanden og stadig se, hvad der er på de underliggende kort. Ud over at være en æstetisk fin oplevelse at spille Gloom, så fungerer kortene rigtig godt.

    • Vælg en familie og tag de karakterkort, der passer til. Castle Slogars symbol er en svævende hjerne, Blackwater Watch en le, Hemlock Hall har en hat og Dark’s Den of Deformity et cirkustelt. Placér de fem kort foran dig med forsiden op.
    • Bland de resterende kort og giv hver spiller fem. Resten placeres i en bunke på bordet. Den person, der har haft den værste dag starter. Hvis alle har haft en lige dårlig dag, starter ejeren af spillet.

    Du kan spille kort på din egen familie eller en af de andres.

    En tur har tre faser:

    1. Spil et kort fra din hånd eller smid et væk.
    2. Her må du ikke spille untimely death kort, men gerne ethvert andet kort.
    3. Træk det antal kort op på din hånd, som du må have.

    Kortene i Gloom

    Som hovedregel gælder det om at give dig selv negative point og sende en masse pluspoint til dine modstandere. Ud over familie-kortene er der tre typer af kort: modifiers, events og untimely deaths, der kan spilles på din egen og modstandernes familie.

    • Modifiers er kort, der tilføjer positive og negative point til de forskellige karakterer. Tallene står i venstre side af kortet, og det er de tal, du kan se, der tæller. Altså har en person fået minus 10 og man placerer et kort ovenpå, der dækker minus 10 med minus 5, så er det minus 5, der tæller.

      Nogle modifier-kort har et lille ikon, der indikerer, at de fortæller en historie. Et ikon der forestiller en flagermus betyder, at der er sket et eller andet, der involverer et dyr. Det kunne eksempelvis være, at man blev angrebet af hvepse eller bidt af en hund. Et billede af en pengestak betyder, at noget med økonomi har været involveret, måske man har vundet i kortspil eller er blevet skrevet ud af testamentet.

      Mange af modifier-kortene har også en eller anden form for speciel effekt. Enten én der har en umiddelbar betydning – modstanderen skal smide nogle kort eller en effekt, der gælder så længe teksten på kortet er synlig, det kunne eksempelvis være en effekt, der begrænser mængden af kort, man kan have på hånden.
    • Event-kort er kort, der bliver spillet én gang. De forårsager en eller form for begivenhed. Det kunne være karakterer, der kom tilbage fra de døde eller noget, der kunne have en umiddelbar virkning, som at stjæle kort fra hinanden eller fjerne modifier-kort fra ens egen eller de andres familier.
    • Sidst men ikke mindst er der untimely death-kortene. Som titlen antyder er det kort, der kan slå karaktererne ihjel. Det gælder naturligvis om at sørge for, at den man nu gerne vil slå ihjel har så mange minus-point som muligt. Selv om det kan være fristende at slå de andre spilleres karakterer ihjel, netop som de er mest lykkelige, så kan en karakter ikke dø, med mindre der er minus på livets konto.

    Selv om det ikke er en påkrævet del af spillet, opfordres der i reglerne til, at man leger historiefortæller. De forskellige familiemedlemmer skal selvsagt grueligt meget igennem, og når der svinges så lystigt mellem gode og dårlige begivenheder, skal man virkelig have godt gang i fantasien, hvis det hele skal forklares. Det kan være et sjovt lille element, der kan give et spil Gloom helt nye udfordringer.

    Afslutning af Gloom

    Gloom slutter det øjeblik, alle medlemmer af en enkelt familie er døde. Herefter tælles de synlige point på alle spilleres døde karakterer sammen. Vinderen er den, der har det laveste tal – altså den der har formået at gøre sin familie så ulykkelige som muligt, inden de døde.

    Vurdering af Gloom

    Helle Perrier
    Helle Perrier mener ...

    Gloom er et meget morbidt spil, men heldigvis opvejes tristheden af en god portion humor. Spillet byder på en lang række fantasifulde begivenheder, man kan udsætte sin familie for. Det er et af de spil, hvor man kun kan vinde, hvis man ødelægger så meget som muligt for de andre – og deri ligger det sjove. Man kan sende alverdens ulykker efter sin stakkels familie, mens ens modstandere har travlt med at give dem held i kærlighed eller lade dem vinde i lotteriet.

    Selv om man godt kan spille to personer, er det helt klart sjovest, hvis man er tre eller fire. Selve kortene er rigtig fine og mekanikken med at de er gennemsigtige fungerer upåklageligt.

    Gloom er et hyggeligt spil, der er hurtigt at lære. Det egner sig med garanti fremragende til en mørk og kold vinteraften foran en buldrende pejs, hvor ulvene hyler udenfor i sneen.

    Der findes tre udvidelser til Gloom. Hver enkelt tilføjer, ud over nyt indhold, en ny familie, så ejer man alle tre, kan spillet spilles med hele syv personer.






    Kommentarer til Gloom