2 - 4 spillere
30+ min
12+ år
  • strategispil
  • Deckbuilding
  • Kortspil
  • Middelalder
  • Dominion: Cornucopia

    Lasse Petersen af Lasse Petersen d. 22. July 2011

    Dominion: Cornucopia er den femte udvidelse til det prisbelønnede kortspil Dominion. Cornucopia er den anden udvidelse med mini-formatet, hvilket betyder at den kun indeholder 150 kort (i stedet for 300 kort som de store udvidelser Seaside og Prosperity).

    Det centrale tema for Dominion: Cornucopia er variation; flere af de nye kort belønner at have så mange forskellige kort som muligt.

    De nye kort

    Dominion: Cornucopia er centreret omkring et høsttema og introducerer kort, der fokuserer på variation. Dette vækker nyt liv til spillet – og som man siger, så er variation jo livets krydderi. Lad os tage et nærmere kig på de nye kort.

    De 13 nye kingdom-kort

    De tretten nye kingdom-kort i Dominion: Cornucopia bringer nogle interessante ting på bordet.

    For det første har vi Tournament-kortet, som giver dig +1 action, og med mindre en modstander viser en province fra din hånd får du også +1 kort og +1 mønt at købe for. Det bedste ved Tournament er dog, at hvis du spiller den samtidigt med en province fra din hånd, så må du tage et af de fem unikke prize-kort og tilføje til dit deck – mere om disse senere.

    Menagerie er et kingdom-kort der koster tre at købe. Når du spiller kortet, får du +1 action, +1 kort, men hvis alle dine kort på hånden har forskellige navne, får du +1 action, +3 kort i stedet.

    Dominion: Cornucopia indeholder også tre nye angrebskort: Fortune Teller, Young Witch og Jester.

    Fortune Teller lader dig tvinge dine modstandere til at discarde kort fra toppen af deres bunke indtil de når til en curse eller et victory-kort, som de derefter putter på toppen af deres bunke. Det er ikke det mest magtfulde angreb, men det kan genere dine modstandere, og det koster kun tre mønter at købe.

    Young Witch er en light udgave at det oprindelige Witch-kort, som giver curse-kort (minus point). Hvad der er særligt interessant ved Young Witch er dog at det tilføjer en ellevte kingdom-bunke til spillet – hvilket betyder at spillerne har et bredere udvalg af kort, når Young Witch er på bordet.

    Jester lader dig kigge på det øverste kort af modstanderens bunke; hvis det er et victory-kort får de et curse-kort, alle andre kort får du et valg; enten må du tage en kopi af kortet og tilføje til din bunke, eller også får de en ekstra kopi i deres bunke. Jester er et meget interessant angrebskort, som især kan vinde spillet mod mange spillere, hvor spilleren får kort fra alle spillere, hver gang Jester spilles.

    Det sidste kort, som jeg vil fokusere på, er Fairgrounds. Dette er et nyt victory-kort til Dominion. Fairgrounds giver to point for hver fem forskellige kort du har i din bunke i slutningen af spillet – så hvis du har femten forskellige kort, så er Fairgrounds seks point værd. Hvis det lykkes dig at satse på dette kort, måske i kombination med andre kort, som giver dig kort (Jester for eksempel), så kan du ende med at score mange point på et victory kort, som koster to mønter mindre at købe end de eftertragtede province-kort.

    De fem unikke prize-kort

    Som nævnt giver Tournament-kortet dig mulighed for at vinde et af fem forskellige unikke kort til dit deck. Disse fem prize-kort giver massive bonusser, når de bliver spillet.

    For eksempel giver Bag of Gold dig +1 action, samt en guldmønt på toppen af din bunke, mens Followers er et unikt angrebskort, som giver dig +2 kort og en gratis estate, mens alle modstandere får en curse og skal discarde ned til tre kort.

    Samtidigt har alle prize-kort unikke navne, hvilket er brugbart i kombination med nogle af de andre kort fra Cornucopia.

    Vurdering af Dominion: Cornucopia

    Lasse Petersen
    Lasse Petersen mener ...

    Cornucopia er en rigtig interessant udvidelse. Den tilføjer nogle nye strategier til Dominion, og nogle af de nye kort ændrer virkelig, hvordan du spiller spillet. Dette skyldes, at du forsøger at få så mange forskellige kort som muligt, i stedet for at opbygge et deck med kun tre fire forskellige kort.

    Hvis man skal sige noget negativt om Cornucopia så er det, at det kun tilføjer 13 nye kingdom-kort, hvilket er lige i underkanten, når man ser på spillets pris.

    Overordnet set er Dominion: Cornucopia dog en god tilføjelse til Dominion. Hvis du er fan af grundspillet, så er dette en spændende udvidelse at give dig i kast med.






    Kommentarer til Dominion: Cornucopia