Gaveguide: Spil til hele familien

Peter Brichs af Peter Brichs d. 1. December 2017

Brætspil er en beskæftigelse for hele familien, men nogle gange er det ikke helt nemt at regne ud, hvilket familiespil der skal under juletræet den 24. december … eller i en julesok en adventssøndag, så man ikke skal vente heeelt så længe. Vi har fundet fem gode spil, som er et garanteret hit rundt om spisebordet.

 1. Kingdomino
 2. Flamme Rouge
 3. Magic Maze
 4. Cottage Garden
 5. Majesty

Kingdomino


Fakta om Kingdomino

 • Antal spillere: 2-4
 • Spilletid: cirka 20 minutter
 • Er udgivet på dansk
Kingdomino er det første familiespil på vores liste – og med god grund. Spillet vandt den prestigefyldte tyske spilpris, Spiel des Jahres – også kendt som brætspilsverdenens svar på en Oscar. Spillet i sig selv er rimeligt simpelt: Du bygger et landskab rundt om dit slot for at skabe dit kongerige. Hver landskabsbrik er todelt (som en dominobrik), så der kan være to forskellige lande-typer på samme brik.

Det geniale kommer ved måden, spillerrækkefølgen bliver afgjort på: Brikkerne bliver lagt i rækkefølge efter, hvor fede de er – de fedeste brikker nederst. Spilleren, som får lov til at handle først, er den, som i turen før valgte den øverste (som objektivt set er den dårligste) brik. På den måde er du hele tiden tvunget til at veje dine muligheder denne tur op mod, hvilken brik du vil have næste gang. Et genialt og super simpelt spil.

Flamme Rouge


Fakta om Flamme Rouge

 • Antal spillere: 2-4
 • Spilletid: cirka 45 minutter
 • Er udgivet på dansk
Flamme Rouge er et af de bedste eksempler på Danish Design i brætspil i mange år. Hver spiller styrer et hold af cykelryttere – som i dette spil består af to ryttere; en sprinter og en rouleur. Hvis du synes, det begynder at lyde for meget som Jørgen Leth og cykelnørderi, så behøver du ikke være bekymret – spillet er nemlig noget så genialt som et sportsspil, hvor det med sporten kan fylde så meget, eller så lidt, som du ønsker.

Hver cykelrytter har sin egen kortbunke, som er unik for de to ryttere. Når du har spillet et kort, er det brugt – og det er denne deck management, som er super interessant. Foruden det element er spillet samtidigt et spil om at komme hurtigst over mållinjen. Din placering, i forhold til de andre spillere er nemlig også vigtig – for slipstreamen gør, at du får lov til at rykke din cykelrytter gratis; men kun, hvis der er præcis et felt op til næste rytter. Ligger du forrest, bliver du udmattet – hvilket betyder, at du får et kort i dit deck, som giver dig lov til at rykke dig kun to felter; det absolut dårligste kort, du kan forvente at få fingrene i. Flamme Rouge hører hjemme på enhver spilhylde.

Magic Maze


Fakta om Magic Maze

 • Antal spillere: 1-8
 • Spilletid: cirka 15 minutter
 • Er ikke udgivet på dansk
Magic Maze er det andet, dansk designede spil på vores liste. Denne gang har vi at gøre med et spil, som blev nomineret til Spiel des Jahres i Tyskland, men som på et hængende hår tabte til Kingdomino. I Magic Maze spiller du en gruppe af helte, som skal igennem et supermarked for at få deres udstyr tilbage. Det lyder jo relativt simpelt, og det er her, det første af spillets tre twists kommer i spil. Du har kun to minutter til at bevæge dig igennem labyrinten.

Spillets andet twist? Hver spiller har ansvaret for en række af de mulige handlinger, man kan tage. Altså, har en spiller muligheden for at kunne rykke en brik til venstre – en anden muligheden for at gå op af trapper – og så videre og så videre. Spillets tredje twist? I må slet ikke snakke sammen undervejs, men kan kun kommunikere ved at stille “Det er din tur til at gøre noget nu, for pokker”-brikken foran den spiller, man venter på tager sin tur, før du kan tage dine handlinger. Magic Maze er et rigtig veldesignet brætspil, som alle bør unde sig den glæde at få spillet.

Cottage Garden


Fakta om Cottage Garden

 • Antal spillere: 1-4
 • Spilletid: cirka 1 time
 • Er ikke udgivet på dansk
Cottage Garden er en videreudvikling af det geniale spildesign, vi første gang så i to-spiller spillet Patchwork (et spil, som vi havde på vores gaveliste sidste år). Igen er det tid til at placere brikker i et firkantet gitter. I Patchwork gjaldt det om at fylde alle felterne ud – i Cottage Garden gælder det om at bygge udenom de potteplanter og missekatte, der gemmer sig i din have. Undervejs i spillet får du fyldt din have op, og så skal du bytte din spilleplade ud med en af dem, der ikke er i spil, og som ligger midt på bordet.

Cottage Garden er en oplagt videreudvikling af den oprindelige mekanik, og med masser af små twists, som gør det muligt at spille op til fire spillere. Det er en mere kompleks variant af spillet, men også en udgave, som er endnu bedre, end den, vi allerede kender så godt.

Majesty


Fakta om Majesty

 • Antal spillere: 2-4
 • Spilletid: cirka 30 minutter
 • Er udgivet på dansk
Majesty er nyeste spil fra designeren af Splendor. I Majesty vælger hver spiller en af de seks karakterer, som er lagt ud på bordet. Den første karakter er gratis, mens de andre koster – jo længere nede af linjen, jo dyrere. Prisen er meeples, som du placerer på de karakterer, du springer over. Den eneste måde at få flere meeples på? Ved at vælge karakterer, som allerede har en meeple sat på sig.

Når du har valgt din karakter, skal du placere den i din by – og hver bygning giver point på sin egen måde. Men når du aktiverer en bygning, får alle spillere point for den type bygning. Mange karakterer kan passe i flere forskellige bygninger, og det er altså op til dig, hvilke point, der skal deles ud i denne tur. Majesty er en værdig fortsættelse til Splendor, og et skønt spil på sine egne præmisser.