2 - 2 spillere
20+ min
8+ år
 • familiespil
 • temaspil
 • Patchwork

  Bo Jørgensen af Bo Jørgensen d. 5. May 2016

  Patchwork er et fantastisk to-spiller spil, som kan spilles på 20 min. Perfekt til en kop te, med kæresten, inden sengetid. Patchwork kan hurtigt beskrives som en tetris med nål og tråd – lad os kigge på det.

  Før spillet går i gang

  Hver spiller tager:

  • Et bræt på 9×9 felter
  • Den træbrik der passer til (grøn eller gul)
  • Fire knapper, som fungerer som mønter i spillet

  Derpå lægger I den spiral-mønstrede plade i midten af bordet – det er vores tidslinje for spillet.

  • Find den firkantede brik 7×7 (den er lidt speciel, så den lægges til side)
  • Fordel resten af brikkerne tilfældigt i en stor cirkel/oval rundt om tidslinjen.
  • Sæt hver jeres brik på det første felt på spiral-tidslinjen
  • Læg 1×1 lapperne på de fire markerede felter på tidslinjen
  • Ludo-brikken sættes ude i kanten blandt alle figurerne – den skal starte lige efter den mindste brik (2×1 størrelse) i urets retning.

  Det kræver lidt plads, men du kan se på billedet her hvordan bordet ser ud når spillet er i gang.

  Din tur i Patchwork

  På din tur må du grundlæggende to ting

  1. Tjene knapper eller
  2. Købe stoflapper

  Købe stoflapper

  Hvis vi tager den sidste først, så må du købe en af de tre figurer, som ligger på bordet, i cirklen, foran tidsmarkøren. Prisen, i knapper, står på lappen/brikken – sammen med hvor lang tid det tager at sy den på dit tæppe.

  Du kører disse trin igennem i den rækkefølge

  1. Vælg brikken du vil købe
  2. Flyt tidsmarkøren (ludo-brikken) hen til den brik du køber
  3. Betal prisen i knapper til banken
  4. Placer brikken på dit patchwork tæppe
  5. Flyt din brik på tids-spiralen

  Du skal altså flytte tids-brikken frem til det mellemrum din købte brik laver i cirklen. På den måde kommer der nye brikker til salg, fordi man hele tiden må købe de tre der ligger foran. Herefter betaler du, og lægger brikken over på dit patchworktæppe. Brikkerne kan vendes og drejes som du har lyst, og det er vigtigt, at du prøver at forudse, hvordan du vil sy fremtidige lapper på tæppet. Når du først har lagt en brik, må du ikke længere flytte den og du må i processen ikke skubbe til andre brikker – ligesom du sjovt nok heller ikke må sy udenfor tæppet. Ja, der er regler i syning!

  Når du passerer en knap på tidslinjen

  Hver gang din brik passerer en af de blå knapper på tidslinjen, modtager du knapper svarende til hvor mange knapper du har på dit patchworktæppe. I starten er det sikkert ikke så mange, men som spillet går bliver det til flere.

  Tjene knapper

  På din tur kan du også vælge at overhale din modspiller på tidslinjen. Du får nemlig knapper svarende til hvor mange felter du bevæger dig, og du bevæger dig frem til du står på feltet efter hvor din modstander står nu.

  Nogle gange er det kun 2 felter (hvis I står lige i halen på hinanden), men andre gange kan det være 5-6-7 felter, som altså bliver til 5-6-7 knapper + dertil scoring af alle dine knapper på dit tæppe, hvis du passerer en knap på tidslinjen.

  Du bruger denne handling, hvis du er løbet tør for penge, og dermed ikke kan (eller vil) købe de tre brikker der ligger foran tidsmarkøren.

  Bagerste mand rykker først

  I Patchwork er det ikke din-tur, min-tur princippet, der gælder. Den spiller som har sin brik stående længst tilbage på tidslinjen har nemlig tur. Det betyder, at hvis Grøn køber en stoflap som sender hende 6 felter frem på tidsspiralen, så kan Gul spiller godt købe en stoflap der kun tager 2 felter at sy på. Derpå er det Gul igen, som køber en ny brik med en tid på 3 felter. Da det stadig er Guls tur, kan hun vælge at Tjene knapper, og tjene knapper på at springe de sidste felter over Grøns placering.

  Vinderen skal findes

  Spillet slutter når begge spillere er placeret på det sidste felt i tidslinjen.
  Det er den spiller med flest knapper der vinder, og man scorer point for alle sine knapper på tæppet en sidste gang og tæller derefter minus to point for alle ledige felter (tomme) felter på tæppet.

  Hvis en af jer formåede at få et samlet 7×7 felt, er denne brik 7 point værd. Men det er den som først har et ubrudt 7×7 mønster, som får den.

  Vurdering af Patchwork

  Bo Jørgensen
  Bo Jørgensen mener ...

  Patchwork er et supergodt, tætpakket spil til to personer. Et spil der virkeligt rammer markedet for “spil du kan spille med kæresten”. Det er blottet for direkte konflikt og tilstrækkeligt nemt til at man kaster sig ud i det – men viser sig også kompliceret nok til at der er taktikker og planer man kan arbejde på at nå.

  Kæmpe varmt omslag herfra til Patchwork.

  Danske regler til Patchwork

  Lone Lyngkjær Wolf Kirkegaard har været flink og lavet en oversættelse af reglerne, til dansk. Du kan downloade dem her ..

  Download PDF med danske regler til Patchwork


  Kommentarer til Patchwork