Gaveguide: Børn & Barnlige Sjæle

Peter Brichs af Peter Brichs d. 1. December 2017

I en familie med mindre børn kan det være mægtig besværligt at finde rundt i den jungle af børnespil, vi ser på hylderne i alskens legetøjsbutikker og boghandlere, for hvilke af de tonsvis af børnespil er noget værd? Vi har spurgt de sejeste børn, vi kender, og er nået frem til følgende fem spil, som alle børn og barnlige sjæle kan spille.

 1. Ticket to Ride: First Journey
 2. Cortex
 3. Stone Age Junior
 4. Lagoonies
 5. Rhino Hero Battle

Ticket to Ride: First Journey


Fakta om Ticket
to Ride: First
Journey

 • Antal spillere: 2-4
 • Spilletid: cirka 25 minutter
 • Alder: 6+
 • Er udgivet på dansk
Ticket to Ride: First Journey er børnespilsudgaven af Ticket to Ride, og selve grundmekanikkerne er de samme: I din tur skal du enten samle togkort sammen eller spille dine kort for at placere dine togvogne på en rute mellem to byer. Altsammen krydret med en dejlig tegnet streg og ekstra store togvogne, som altså ser virkelig flotte ud.

First Journey er mere simpelt at gå til end voksen-udgaven, uden at spillet bliver fordummet af den årsag. Ruterne er lidt kortere, og der er færre ruter, hvor man kan tage eneret på dem, end i voksenspillet. Samtidigt er der ingen tunneler, som i det almindelige Europa-spil.

Ticket to Ride: First Journey er rigtig godt – men spørg ikke kun os: Spillet vandt en Guldbrik for årets børnespil i år.

Cortex


Fakta om Cortex

 • Antal spillere: 2-6
 • Spilletid: cirka 15 minutter
 • Alder: 6+
 • Er udgivet på dansk
Cortex-serien af spil er en bunke af små hjernevridere. Der er pt. 4 spil i serien, som er udgivet på dansk: Cortex Challenge, Cortex: Geo, Cortex: Kids og Cortex². Misforstå os ikke – selvom en af varianterne hedder “Cortex: Kids”, betyder det altså ikke, at de andre udgaver kun er for voksne – på ingen måde.

I Cortex forsøger du at løse små opgaver, som er på de mange kort i spillet. Hver æske indeholder 8 forskellige opgaver, som kan være alt fra at finde hurtigst ud gennem en labyrint, at finde det manglende stykke af en geometrisk stjerne, eller mange andre. Kortet vendes om, og alle spillerne forsøger på samme tid at finde det rigtige svar. Den, som først kommer med svaret, får kortet hen foran sig. Har en spillet to kort fra samme opgave, får de en hjernebrik – og først til 4 brikker har vundet.

Stone Age Junior


Fakta om
Stone Age Junior

 • Antal spillere: 2-6
 • Spilletid: cirka 15 minutter
 • Alder: 5+
 • Er udgivet på dansk
På samme måde som Ticket to Ride: First Journey er en børneudgave af et klassisk spil, er Stone Age Junior en børneudgave af Stone Age. Ligesom i det originale spil, gælder det altså om at rulle terninger for at få ressourcer til at bygge hytter i din landsby. Der er lidt færre felter, end vi voksne kender, men det er altsammen kun for at gøre spillet mere tilgængeligt for de mindste.

Den spiller, som først får indsamlet træ, sten og andre materialer nok til at få bygget tre hytter i sin landsby, er vinderen af spillet. Det gør, at spillet går meget snapt, så man kan tage et nyt spil med det samme. Spillepladen er i denne børneudgave noget mere simpel at gå til, og ressourcerne er lækre trækomponenter, som er rare at røre ved, og som føles godt i hænderne. Der er altså tale om et skønt børnespil, som selv de mest inkarnerede brætspillere også kan være med til.

Lagoonies


Fakta om Lagoonies

 • Antal spillere: 2-4
 • Spilletid: cirka 20 minutter
 • Alder: 5+
 • Er udgivet på dansk
Lagoonies er endnu et skønt børnespil. I dette spil prøver du at finde 9 ånder, som gemmer sig under vandet. På din tur ruller du en terning og drejer hele spillepladen så mange felter, som terningen viser. Når den er blevet drejet, forsøger alle at finde den ånd, som gemmer sig under boblerne på havbunden.

Når man tror, man har fundet den ånd, man leder efter, dækker man den til med en søstjerne – og når alle har gjort det, afsløres det, hvad man har dækket til. Finder man den ånd, man havde gættet på, får man det point – og så starter man ellers forfra. Første spiller, som får 9 ånder har vundet. Spillet er rigtig flot og med rigtigt flotte komponenter, er det her en sikker vinder.

Rhino Hero Battle


Fakta om
Rhino Hero
Battles

 • Antal spillere: 2-4
 • Spilletid: cirka 20 minutter
 • Alder: 5+
 • Er udgivet på dansk
Rhino Hero Battle er et hektisk og turbulent 3D stablespil, hvor superhelte kæmper på en evigt voksende bygning. I din tur spiller du et kort fra din hånd, som fortæller dig hvilket rum, du skal tilføje den bygning, I er i gang med at bygge sammen. Alle kortene svarer til en etage, komplet med vægge, som alle er lavet af tykke pap-kort.

Lynhurtigt får man bygget et (noget ustabilt) højhus, som du desuden skal kravle længere og længere op ad – hvis du altså kan komme forbi de andre spillere! Du kan også blive bedt om at sætte en led hængeabe på den etage, du netop har placeret – hvilket gør det hele endnu mere ustabilt. Vinderen er naturligvis den helt, som er allerhøjest på tårnet, i det øjeblik det hele vælter ned om ørene på jer…