Fem fantastiske familespil

af Thomas Vigild d. 14. maj 2013

De bedste familiespil udfordrer både børn og voksne, og giver mulighed for god variation fra spil til spil.

1 Enigma

Hader du langtrukne brætspil, hvor turene tager evigheder, så er Enigma en frisk brise. Her dyster alle spillere samtidig om at knække både rumlige, logiske og matematiske gåder. Når man at løse sin egen gåde i tide, vanker der mulighed for at gradvist udbygge et kæmpe tempel på bordet. En velfungerende blanding mellem hardcore-hjernegymnastik og taktisk tænkning, men kun velegnet, hvis man netop nyder gåder af mere logisk karakter.
Fra 8 år. 2-4 spillere. Udvikler: Touko Tahkokallio. Pris: 250 kr.

Kort om spillene

 • Enigma – udfordrer alle spillere samtidig udi logiske gåder.

 • Takenoko – sender spillerne på jagt efter en sulten panda.

 • Gobblet – reformerer “fire på stribe”-spillet til en nyklassiker.

 • Kingdom Builder – er et sikkert hit, hvis man knuselsker Risk og Settlers.

 • Citadels – holder stadig fanen højt som et af de mest solide strategispil nogensinde

 • 2 Takenoko

  Pandaer kan umuligt være onde, men i Takenoko er den monokromatiske pelsklump irriterende. Spillerne dyster om at bygge de største og mest frodige bambus-marker, mens pandaen gladeligt springer rundt og guffer i sig. Et velstruktureret flow med gode strategiske dilemmaer gør ‘Takenoko’ til et familievenligt og overraskende varieret strategispil, og derudover er finishen helt i top med suveræn visuel streg og nuttet panda-brik.
  Fra 8 år. 2-4 spillere. Udvikler: Antoine Bauza. Pris: 400 kr.

  3 Gobblet

  Du kender fire på stribe, men når man pludselig må “sluge” brikkerne og rykke rundt med dem på pladen, så bliver det simple børnespil en logisk udfordring af de større. Gobblet vinder på utrolig enkle regler, der i praksis bliver smukt komplekse og udfordrende, så man pinedød bliver nødt til at huske placeringen af både egne samt modstanderens vigtigste brikker. Finishen i massivt træ understreger blot status som klassiker.
  Fra 8 år. 2 spillere. Udvikler: Gigamic. Pris: 250 kr.

  4 Kingdom Builder

  Mens man gradvist befolker de veldesignede modulære spilleplader med små bebyggelser, tilraner man sig samtidig magten og guldet over et nyt kongerige. Fra Donald Vaccarino bag Dominion-kortspillet rykker Kingdom Builder snildt op i samme klasse, da det på samme tid både er rosværdigt varieret, dybt taktisk og enkelt at lære. Også et pædagogisk stærkt spil, da man ikke kan angribe de andre spillere direkte, men til gengæld irritere hinanden til hudløshed.
  Fra 8 år. 2-4 spillere. Udvikler: Donald X. Vaccarino. Pris: 500 kr

  5 Citadels

  Nok er Citadels en gammel klassiker helt tilbage fra 2000, men det er stadig blandt de bedste og mest alsidigt designede kortspil til dato. Målet er at tjene mest guld og bygge den største by, men når man efter tur vælger forskellige roller såsom Morder, Tyv eller Konge, så fejer der hurtigt krigserklæringer, intriger og svære slægtsfejder hen over spisebordet. Et tidsløst strategispil, der i sin nye udgave har 11 udvidelseskort, der gør spillet endnu bedre.
  Fra 10 år. 2-7 spillere. Udvikler: Bruno Faidutti. Pris: 200 kr