5 gode iPhone-spil på farten

Peter Brichs af Peter Brichs d. 24. February 2012

En iPhone er en god ting at have, hvis man er brætspiller. Der findes rigtig mange gode brætspil, man lige kan hive op af lommen, og tage en tur mod sine venner, når man alligevel venter på bussen, står i en kø i et supermarked, eller ethvert andet tidspunkt, man lige har et par sekunder til at tage en tur.

I denne artikel vil jeg kigge nærmere på 5 iOS udgaver af klassiske brætspil. Fælles for alle disse spil er, at de kan spilles asynkront online. Med andre ord altså spil, hvor begge parter ikke nødvendigvis skal være klar samme tid. Derimod tager den ene spiller sin tur, og den anden får så en besked om, at nu er det deres tur. Fordelen er, at man altså kan tage sin tur, når det passer en, og så komme ens telefon i lommen igen, og vente på at man får sin tur igen.

Carcassonne

Carcassonne på iPhone er en af de helt store drenge. Der er både det klassiske spil, der kan spilles mod sine venner, hvor man rækker sin telefon fra person til person, mod sine Gamecenter venner i asynkrone spil, helt fremmede, hvor man har 90 sekunder til at tage sin tur, eller mod spillets kunstige intelligens. Der er også et solitaire spil, hvor man kæmper om at lave et så stort område, uden at bruge for mange point – her koster hver brik man lægger nemlig point, hvis ikke man færdiggør en vej eller en by. Ydermere er to udvidelser kendt fra brætspilsudgaven til salg – både “The River” der giver spillet et twist i opstartsfasen og “Inns and Cathedrals” der giver spillerne flere muligheder for point undervejs er til salg.

Spiller man online får man også en såkaldt ELO rating. ELO rating er et term, der egentlig kommer fra skakverdenen, og er opkaldt efter den ungarske professor, Arpad Elo, der fortæller, hvor dygtig du er, i forhold til andre spillere. Man får point hvis man vinder et spil, og mister point hvis man taber. Jo højere tal, jo bedre – og det er oplagt at kæmpe mod sine venner, for at få en bedre placering.

Carcassonne til iOS er en dyr sag – den dyreste her på listen til en pris af 59,00 kroner uden de to udvidelser, man yderligere kan købe sig til. Det bør dog ikke afskrække nogen, da det er en fantastisk implementering af et allerede klassisk spil, med op til flere muligheder for at spille, både på netter og mod den kunstige intelligens i spillet. Du kan spille fra to til fem spillere – seks med Inns and Cathedrals udvidelsen. Hent Carcassonne til iOS

Ascension: Chronicle of the Godslayer

Da jeg havde spillet Ascension: Chronicles of the Godslayer første gang i kortspilsudgaven, var jeg ikke synderlig begejstret. Jo vidst, spilet er en ganske underholdende Deck Builder, men det er næsten for simpelt, i forhold til al den hovedregning, der er i spillet.

I iOS udgaven, tager maskinen sig naturligvis af al den hovedregning, og det gør faktisk spillet til en helt anden og langt mere underholdende størrelse. Spillet er nemt at overskue; du har altid kun fem kort på hånden og seks kort til salg at tage stilling til, og en tur tager ofte ikke mere end et par sekunder. Der er ingen lokal flerspiller funktion; her kan man kun spille mod den kunstige intelligens. For at spille mod sine venner (eller helt fremmede) skal man altså gå online.

Ascension: Cronicle of the Godslayer koster 30,00 kroner, og der er en enkelt udvidelse til det allerede nu. Modsat den fysiske udgave af spillet er det nemt at gå til og hurtigt at komme i gang med. De simple mekanikker er en større styrke på iOS end på bordet. Det kan spilles af to til fire spillere. Hent Ascension: Chronicle of the Godslayer til iOS

Caylus

Fra en af de helt lette til en af de meget tunge drenge. Caylus er en klassiker inden for brætspil, og er af mange deres første møde med den allerede klassiske Worker Placement mekanik. Der er megen taktik, og mange måder at vinde på – ja, faktisk er spillet klart det tungeste her på listen.

Alligevel fungerer det ganske godt asynkront; der er god tid til at tænke over sin tur, og ingen der skubber til dig hvis du bruger lang tid på at tænke over hvad du vil, i modsætning til brætpilsudgaven, hvor det er lang tid at bruge fem minutter på at placere en mand. Der er både asynkront spil over nettet, og ved at række sin iPhone frem og tilbage mens man sidder i samme rum. Desværre er der ikke implementeret nogen form for venneliste, så du skal altså planlægge det rigtig godt, hvis du vil spille mod dine venner.

Caylus til iOS koster 30,00 kroner, og kan spilles med to til fem spillere. Det er som sagt en af de helt tunge drenge, og – i modsætning til de andre spil her på listen – er grafikken lavet om, i forhold til brætspillet – men det ville måske også se dumt ud, at man arbejder for at bygge lyserøde og blå kuber, når det er så nemt at lave kødben og stofruller. Det kan dog virke disorienterende de første par gange man prøver det. Hent Caylus til iOS

Scrabble Wordfeud

Nu er Wordfeud ikke udgivet som brætspil, men det er klart den mest populære Scrabbleklon der findes, og nok det mest populære spil med asynkront spil over nettet, der er på markedet lige nu. Samtidig er det ikke bundet til Apples iOS platform, men findes også til Android telefoner, hvilket betyder at næsten alle med en smartphone kan være med på legen.

Spillet er hurtigt at lære, og man bliver nemt en haj til at placere ens bogstaver de rigtige steder. Der er meget mere taktik end man lige tror, og mulighed for at spille med både dine venner og helt fremmede. Der er syv sprog i spillet lige pt, hvilket betyder at du også kan spille mod dine venner i Englang, Norge, Frankrig, Spanien, Holland eller Sverige.

Wordfeud er gratis, men hvis du vil slippe for de reklamer der er i spillet, må du altså slippe 18,00 kroner – den eneste forskel er dog reklamer, der dukker op efter hver tur. Du kan kun spille to spillere. Spillet har ramt en nerve i verdensbefolkningen lige nu, og næsten alle med en smartphone spiller med. Hent Wordfeud til iOS

Ticket to Ride Pocket

Ticket to Ride Pocket er lillebroderen til Ticket to Ride til iPad (hvor den også fungerer som fjernbetjening til). Der følger kun kortet fra basis spillet over USA med i spillet, men med den sidste nye udvidelse er der altså kommet multiplayer med.

Spillet fungerer godt på den lille skærm – en ting mange ellers var i tvivl om – da der er en smart funktion der zoomer ind på de ting du laver. Du kan spille både med dine gamecenter venner over internettet, men også mod helt fremmede. Der er også mulighed for at spille lokalt, med flere iPhones eller ved at række en telefon frem og tilbage. Til sidst er der også mulighed for at spille mod den kunstige intelligens.

Ticket to Ride Pocket koster kun 6,00 kroner. Der er timevis af underholdning i det lille spil, der kan spilles af to til fem spillere. Første udvidelses pakke – 1910 udvidelsen – er netop udkommet, så man kan spille med de mange nye billetter fra den udvidelse. Hent Ticket to Ride Pocket til iOS