3 - 5 spillere
45+ min
14+ år
 • temaspil
 • Terningspil
 • Trains and Stations

  Helle Perrier af Helle Perrier d. 27. November 2014

  Trains and Stations er et jernbanespil, hvor der er dækket op til den helt store terningefest. Spillet er designet af Eric M. Lang, der blandt andet står bag Quarriors og Chaos in the old World. Spillerne konkurrerer om at bygge jernbaner, bygninger og stationer, og om at lave ruter og få skrabet så mange penge sammen som muligt

  Opsætning af Trains and Stations

  • Placer spillepladen midt på bordet.
  • Læg arbejder-, kul- og kvægkortene på deres pladser.
  • Mad-, sølv- og guldkortene lægges ved siden af pladen.
  • Alt afhængigt af, hvor mange I spiller, placeres et antal sejrspoint på pladen.
  • Bland magt-kortene og giv tre til hver spiller, der må beholde to.
  • Bland de resterende kort og læg dem ved siden af pladen.
  • Hver spiller får otte terninger i deres valgte farve, samt tre mønter og tre sejrspointmarkører.
  • De resterende penge samt den hvide bonusterning placeres ved siden af pladen.
   Så er I klar til at spille Trains and Stations.

  Sådan spiller du Trains and Stations

  På din tur ruller du med dine terninger. Når du er tilfreds med resultatet, udfører du de handlinger, som terningerne giver mulighed for.

  Slå med terningerne
  Hver spiller har otte terninger i sin farve. På sin tur tager man som udgangspunkt fem og ruller, nogle gange færre og andre gange flere. Man kan få bonus og rulle flere eller have terninger til at ligge på brættet, så man ikke kan komme op på fem.
  Når du har rullet med dine terninger, må du betale én mønt og rulle en terning om. Det kan du gøre, så mange gange som du har lyst og penge til. Du kan ikke rulle de terninger, der har et tog med en hængelås på, om. Hvis du ruller tre eller flere af dem, strejker dine arbejdere, og du må ikke rulle flere terninger om. Du mister tre sejrspoint eller alle, hvis du har færre.
  Hvis du har fem eller flere terninger på brættet, må du tage dem alle tilbage, hvorefter din runde slutter.

  Brug dine terninger
  Der er flere forskellige måder at bruge sine rul på:
  Tog: Sæt alle dine togterninger (også dem med hængelås på) på brættet én efter én. Hvis du sætter den sidste terning på en rute, er den komplet, og det udløser en levering, som beskrevet senere.
  Bygninger: Der kræves tre bygningsterninger til at bygge en del af en bygning. På nogle stationer er der plads til mere end én bygning. Man kan først bygge mere end én bygning på en given station, når alle stationer har fået mindst én bygning.
  Penge: Brug nogle eller alle dine pengeterninger og få én mønt stykket.
  Gem: Terninger, der viser bygninger eller mønter, kan du vælge at gemme. I næste runde tæller de terninger med i de fem terninger, du skal rulle.

  Leveringer
  Hvis det lykkedes én at lave en rute med sine terninger, bliver der foretaget en levering. Det har følgende konsekvenser:
  Hver spiller, der har en terning i sin farve i en komplet rute, får ét sejrspoint.

  Spilleren, der har flest terninger på en komplet rute, får den bonus, som de enkelte forbundne byer giver. Spilleren, hvis tur det er, bestemmer, hvem der får hvad i tilfælde af lighed.
  Spillere, der har en bygning på en station, der er forbundet, får et varekort, som de lægger med bagsiden op foran dem. Hvis den vare, de skal have, er løbet tør, så får de i stedet et sejrspoint.
  Hvis en spiller har missionskort med to byer, der nu er forbundne, kan man vise det kort og få den belønning, der står på.

  Afslutning på turen
  Man følger skemaet og opgraderer de varer, der skal opgraderes, og spillere må derefter veksle varer 2:1.

  Afslutning på Trains and Stations

  Spillet slutter, når bunken med sejrspoint er tom. Runden spilles færdig, og så optælles der point.

  Ud over sejrspoint, får man også point for:

  • En arbejder giver fire point
  • Kul og kvæg giver hver seks point
  • Sølv og mad giver hver syv point
  • Guld giver ni point

  I tilfælde af at to spillere har lige mange point, vinder den med flest guld.

  Vurdering af Trains and Stations

  Helle Perrier
  Helle Perrier mener ...

  Jernbaner er et populært spiltema, og det har da også en masse herlige elementer. Der er planlægning, logistik og konkurrence, og måske derfor er spil med og om toge ofte nogle langsomlige størrelser, hvor det handler om at bygge sit imperium op fra bunden. Det gør det som sådan også i Trains and Stations, men det er langt fra langsommeligt. Der rulles med terninger, og turene er korte kun afbrudt af de lidt længere leveringer, hvor det godt kan tage lidt tid, før alle får deres belønninger. Som sådan fungerer spillet fint og kan sagtens klares på under en time, selv med nye spillere.
  Som familiespil, hvor de lidt større børn kan få en udfordring, er det et udmærket spil, men rutinerede spillere vil dog sandsynligvis hurtigt kede sig. Når man først har åbnet kølerhjelmen og set mekanikken, så er der faktisk ikke den store dybde. Man mangler lidt følelsen af at bygge noget op, men ikke desto mindre er det herligt, at se en tung genre få en lidt lettere tilgang, og hele designet er ganske elegant.


  Kommentarer til Trains and Stations