The Crew: The Quest for Planet Nine

af Jonas Rønn Bohnsen d. 23. September 2020

På trods af det lidt for lange navn er ‘The Crew: The Quest for Planet Nine’ et lille og hurtigt spil, du bør overveje at købe til din samling.

I The Crew skal to til fem personer samarbejde om at nå til enden af vores solsystem, hvor de vil forsøge at finde den gemte niende planet. Dette gør spillerne igennem 50 scenarier, som gradvist bliver sværere og sværere. Hvert scenarie har også en lille historie, der handler om, hvad der sker på rejsen. 50 scenarier lyder måske af meget, men hvert scenarie tager kun omkring 10 minutter at spille igennem, og spillet kan sagtens nydes over flere aftener.

I sin grundform er The Crew et ”stikspil”. Du kender måske genren fra spil som Bridge, Whist, eller Esmakker. Spillerne skiftes til at spille et kort, og vil normalt forsøge at vinde så mange stik som muligt. I modsætning til de mere klassiske spil handler The Crew dog ikke om at få flest mulige stik, men om at hjælpe hinanden, så de rigtige personer vinder de rigtige stik.

Setup & Runder:

The Crew er nemt at sætte op. Spillet består af 40 kort, som bliver fordelt mellem spillerne. Kortene har hver et tal og en farve, med mindre man har fået en af de fire raketkort, der fungerer som trumfer.

Derefter kigger spillerne i regelbogen for at se, hvilket af de 50 scenarier de skal igennem. Disse scenarier kan have mange forskellige benspænd, men grundlæggende er det her spillerne finde ud af, hvem der skal vinde hvilke sæt. For eksempel kan det være, at du skal vinde det sæt, hvor den gule firer bliver spillet ud, og din medspiller skal vinde det sæt der indeholder den blå nier.
Herefter skal spillerne, UDEN AT TALE SAMMEN, samarbejde om at få fordelt deres kort, så de rigtige spillere vinder de rigtige stik. Laver man fejl har man som gruppe tabt, og må begynde forfra på scenariet.

Selvom spillerne ikke må snakke sammen under spillet, har alle spillerne dog én enkelt mulighed for at kommunikere noget om ét af kortene på deres hånd. Det lyder måske ikke af meget, men denne information, kombineret med hvilke kort folk har spillet ud gør, at du hele tiden har lidt information om, hvad der vil være smart at gøre på din tur.

De forskellige scenarier ændrer så løbende på, hvordan de enkelte stik skal falde. Der er scenarier, hvor en spiller ingen stik må få. Der er scenarier, hvor de forskellige stik skal vindes i en bestemt rækkefølge. Der er scenarier, hvor der skal sendes kort rundt imellem spillerne.

Vurdering af The Crew: The Quest for Planet Nine

Jonas Rønn Bohnsen mener…

The Crew har i 2020 vundet mange store priser, og det er velfortjent. Spillet formår at være et fantastisk godt samarbejdsspil om at samle stik, der både kan nydes af mennesker, der ikke spiller så mange brætspil, og dem, der har den helt store samling stående.
Spillet har dog også nogle problemer. Et stikspil kræver normalt fire personer omkring bordet, og det er helt klart her, The Crew er bedst. Med fem personer bliver spillet markant sværere, og nogle scenarier bliver ændret. Med færre end fire spillere bliver spillet markant nemmere og derfor mindre interessant.

Personligt kunne jeg godt lide den lille historie, der fulgte med hvert scenarie. Det gav mig en dejligt overgang fra scenarie til scenarie. Jeg ville dog ønske, at temaet var lidt mindre sci-fi, så jeg nemmere kunne overtale personer, der ikke spiller mange brætspil til at prøve The Crew. Dette er dog småting. The Crew har som sagt gjort sig fortjent til sin stjernestatus, og du kan med ro i sjælen gå ud og anskaffe dig en kopi.






Kommentarer til The Crew: The Quest for Planet Nine