2 - 4 spillere
60+ min
12+ år
  • strategispil
  • Worker Placement
  • Oldtid
  • Kingdom of Solomon

    Per von Fischer af Per von Fischer d. 5. November 2012

    KIngdom of Solomon er et worker placement spil sat i oldtidens Israel. Du er en af Kong Salomons embedsmænd, og er ansvarlig for at bygge veje og bygninger, og selvfølgelig templet, til ære for kongen. Du får brug for at samle resourcer, sælge og købe dem på markedet, og måske tør du bruge noget af din indflydelse på at prøve lykken og måske få en uventet bonus.

    Opsætning

    Fold spillepladen ud, og læg de to bunker med de blandede bygningskort og lykkekort ved siden af, sammen med alle resourcebrikkerne. GIv hver spiller et sæt brikker, som består af 6 bønder, 5 bygninger, 1 turmarkør og en scoremarkør. Antallet af brikker der skal bruges, afhænger af hvor mange spillere I er, og der er også nogle af felterne på spillepladen, der ikke er i brug, når I er mindre end fire spillere.

    Det kan være lidt svært i begyndelsen at kende forskel på, hvilke brikker der er hvad, især fordi det ikke er vist tydeligt i den noget utilstrækkelige regelbog. Men alle resourcebrikker er små terninger af træ i farverne gul (guld), orange (kobber), grå (sten), brun (træ) og grøn (mad). De aflange brune pinde er veje.

    Bland alle turmarkørerne og stil dem i tilfældig rækkefølge under “Turn Order” på spillepladen. I Kingdom of Solomon er det afgørende, hvis tur det er i en spillerunde, og rækkefølgen kan ændres ved at bruge sine resterende brikker på et særligt bonusfelt.

    Træk fire bygningskort og læg dem med med bygningssiden op på felterne på spillepladen. Det er de eneste bygninger, der kan bygges.

    Sæt alle scoremarkørerne på 10.

    Sådan spiller du Kingdom of Solomon

    Spillet foregår i runder, der hver især er inddelt i fire faser, hvor spillerne på skift placerer deres bønder og høster resourcer, bygger bygninger osv. Efter hver spiller har været igennem alle faserne, og har haft chancen for at bygge en af de fire tilgængelige bygninger, begynder en ny runde forfra, og så fremdeles indtil spillet slutter.

    Placementfasen

    Spillerne placerer en bonde, en af gangen og efter tur, på spillepladen. Bønder kan placeres på resourcefelter, regioner (forbundet med veje), eller på et handlingsfelt. Der kan kun stå én bonde på hver, bortset fra bonusfelterne, hvor alle spillerens resterende bønder skal placeres for at kræve feltet.

    Afgøringsfasen

    Når alle bønder er placeret, er det tid til at høste resourcer mm. Begynd med spiller nummer et, der inkasserer alle de resourcer, som hans bønder står på. Herefter spiller nummer to osv. Hvis der ikke er flere brikker tilbage af en bestemt resource, er det bare ærgerligt. Hvis en spiller har valgt at trække lykkekort, skal de også trækkes nu, men må spilles til enhver tid.

    Markedsfasen

    Markedet er helt tomt fra begyndelsen, og har kun plads til fire af hver slags resource. Denne fase foregår i omvendt rækkefølge, så den sidste spiller får chancen først, til enten af sælge eller købe en resource af gangen.

    At sælge foregår ved at spilleren lægger en resource på markedet, hvis der ellers er plads, og herefter inkasserer det antal victorypoint, der står under feltet. Dem, der sælger først, får mest for varerne.

    At købe er det omvendte – spillere tager en resource, de billigste først, og betaler det antal victorypoint, det koster.

    Når alle spillere har meldt ‘pas’ til at købe eller sælge, slutter handelsfasen. Når først en spiller har meldt pas i denne fase, kan han eller hun ikke længere hverken købe eller sælge før i næste runde.

    Bygningsfasen

    I denne fase kan spillerne i rækkefølge opføre en bygning ud fra et af bygningskortene på spillepladen. Prisen i resourcer er afbilledet på kortet, og hvis spilleren kan opfylde det, kan han opføre bygningen, og modtager derefter kortet, som placeres foran spilleren og nu pludselig er en ekstra plads, hvor en bonde kan placeres. Den nye bygning placeres på et tomt bygningsfelt på spillepladen, og spilleren får et antal victorypoint. Visse bygningskort kan ikke anbrigens på spillepladen, men fungerer ellers som normalt.

    Templet

    Det er også muligt at bygge på templet i byggefasen. Templet skal bygges nedefra, men en spiller må købe så mange tempelklodser, som han har råd til. En tempelblok koster, ligesom en bygning, et antal resourcer, og spilleren kan enten inkassere et antal victorypoint eller tage en tempelbrik.

    Sådan slutter Kingdom of Solomon

    Spillet slutter efter den bygningsfase, hvor enten

    • alle 11 byggefelter på spillepladen er taget
    • en enkelt spiller har bygget fem bygninger
    • templet er bygget færdigt

    Herefter tælles der point. Spilleren med ypperstepræsten får 20 victorypoint, og alle spillere får point for de resourcebrikker, de har tilbage samt fra eventuelle lykkekort. Spilleren med den højeste score vinder.

    Vurdering af Kingdom of Solomon

    Per von Fischer
    Per von Fischer mener ...

    Kingdom of Solomon er et fint lille spil. Om man kan lide det eller ej, afhænger i høj grad af om man holder af worker placement spil, men som sådan fungerer det rigtig godt. Regelhæftet er kort, hvilket er godt, men til gengæld ret mangelfuldt i at hjælpe med at forstå spillet ud fra hæftet alene. Heldigvis findes Boardgamegeek, hvor man kan få lidt hjælp.






    Kommentarer til Kingdom of Solomon