Sådan kommer du i gang med at male figurer til dine brætspil

Bo Jørgensen af Bo Jørgensen d. 20. November 2018

Denne artikel er til dig der gerne vil i gang med at sætte noget maling på alle de fede figurer dine brætspil indeholder. Om det er 5 detektiver eller 30 zombier er lige meget. Vi guider dig her igennem dine første anskaffelser og lidt om hvad du nok skal starte med.

Nedenfor følger et par ord om hvad du skal bruge, men hvis du bare er interesseret i den opsummerende shopping-liste, så klik her

Indledningsvis

Der er ikke stor mystik i at male plastik-figurer til dine brætspil, helt afmystificeret handler det om nogen små bøtter med plastik maling, nogen små pensler, en kop med vand og så bare lidt tid her og der. Alting kan gøres mere fancy og der står en verden af sælgere i kø for at fortælle dig at deres produkter kan forbedre din indsats, men når vi skal være ærlige, så handler slut-kvaliteten nærmest udelukkende om hvor meget tid du gider kaste efter det.

Du kan se 2-tallet på penslen, som fortæller os at dette er en relativt stor pensel. Hobbykniven omtaler jeg lige om lidt.

Et par pensler

Pensler

  • Pris: ca. 70 kr./stk
  • Antal: 2 stk.
Figurerne er små .. skalaen på de fleste brætspil hedder 28mm, som vil sige at et normalt menneske i den skala er knapt 3 cm høj. Derfor er detaljer som bælter, hænder, handsker osv. naturligvis ret små. Men mange tror at penslerne skal være “så små som muligt” det kan vi allerede slå en streg over her.

Pensler findes i størrelser der går fra 000, 00, 0, 1, 2 og 3 osv. 000 er den mindste detalje-pensel og den har du ikke brug for, når du er nybegynder.

Med en god og spids 2’er pensel kan du male alt

Med en for lille pensel kommer du til at trække maling for meget rundt, så du vil hellere bruge en lidt for stor pensel en gang i mellem, end en for lille en, største delen af tiden. Køb i stedet en 0 pensel og en 2’er pensel af god kvalitet, for med en stor (men spids) 2’er kan du male alt.

Dry-brush pensel

Du vil gerne have dig en dedikeret pensel til at drybrush’e med. Teknikken er lidt hård ved hårene på børsten, så det er synd at gøre ved en god dyr pensel. Man kan købe flade pensler, som er specielt lavet til drybrush og de skal ikke være hverken super-små eller super-store. En small eller størrelse 2-3 stykker vil være passende.

Men undgå for nu andre special-pensler.

Citadel er en af de store hobby-producenter, de kører faktisk ikke med tal i størrelserne på deres pensler, men bare bare small-medium-large. You get it.

Maling

Du har ikke brug for alle malinger i verden for at komme i gang. Ligesom en gammeldags kunstmaler kan du nemt mix’e malinger sammen og få nye toner og nuancer ud af det. Det skal dog siges at det tager tid og malingen kan blive lidt udtørret mens du blandet det rundt, så gå efter at købe malinger du kan bruge lige ud af bøtten.

Der er i skrivende stund en håndfuld markante malingsproducenter på markedet. Citadel, Army Painter, Vallejo er de store og derefter er der brands som P3, Reaper, Badger Minitare, Warcolors, Darkstar etc.

Vandbaseret

Malingerne er vandbaserede, så du kan vaske din pensel af i en ren skå med vand. Maling-bøtterne indeholder 12-17 ml maling og det holder en livstid. Den grønne P3 maling på billedet her, er købt for 15 år siden og eftersom man kun lige tager dråber ud på penslen, så er der ikke nogen pointe i at købe større mængder.

Til venstre ses en plastik figur på en vin-prop og en smule Elefantsnot / Sticky Tack. Til højre ses tre forskellige mærker af figur-maling i korrekt skala.

Hvad gør en palette?

Når du maler, tager du en dråbe maling eller to op fra dit bøtte med penslen, og lægger den ud på en plastik-lomme. Derefter tager du typisk en dråbe vand eller to med den samme pensel og tørrer/gnidder det rundt på plastik-overfladen. Fordi plastiklommen ikke suger vand, har du fin tid til at arbejde med malingen – men husk at det er små mængder vi snakker om.

Highlighte?!?? Hvilken maling bruger man til det?

Hvis du lyst til at blande to malinger, f.eks. for at få en lysere nuance så tager du (som ovenfor) en dråbe af din f.eks. grønne maling, renser penslen hurtigt, en lille dråbe af gul (renser hurtigt) og en anelse hvid. Med penslen og måske en dråbe vand, mixer du de dråber sammen på plastik-overfladen sammen, og du har nu en lækker lysere grøn .. en grøn highlight. Altså noget du kan male på de overflader som lyset typisk ville ramme – Panden på en ork, er nok det bedste eksempel jeg lige kan komme på.

En hobbykniv og en tang

Dine figurer til brætspil er typisk plastik, og du skal kigge kritisk på dem inden du begynder at male dem. En lidt upræcis støbeform eller rester fra produktionen kaldes for flash og skal fjernes. Det kan være alt fra plastik-rester for enden af en sværd eller samle-linjer ned igennem modellen.

Men til at gøre det har du brug for en hobby-kniv, hvor du kan skifte bladene og som ikke er alt for stor og klodset. Alternativt kan du anskaffe dig en god plastik-tang, just-in-case noget skal fjernes fra dine plastik-zombier. Som udgangspunkt er det dog ikke et must for en begynder.

Indkøbslisten til nystartet pletmaler

  • 2 Pensler – start med en størrelse 2 og en flad til drybrush
  • 12-16 malinger med en mørk/lys variant af basale farver
  • En brun shade
  • En sort shade
  • En hvid grundmaling på spray
  • En pakke mellemlægs-papir
  • Et hvidt A4 papir i en klar plastiklomme.
  • En hobbykniv
  • En køkkenrulle
  • To aflagte krus – til vand, mens du maler

Det kan du også købe

Der er naturligvis en masse ekstra-udstyr du kan anskaffe, men udover det ovenstående, så kan du overveje.

  • Flere specialiserede pensler
  • Malinger med særlige virkemidler som f.eks. mudder eller jord

Mere inspiration på YouTube