Maleordbogen

Bo Jørgensen af Bo Jørgensen d. 8. August 2016

Indhold

Green Stuff
Quick Shade
Base paint
Layer paint
Dry Brush
Shade og Wash
Rattle Can spray

Green Stuff

Green stuff (fantastisk navn) er et to-komponent modeller-produkt som man bruger til at udfylde revner og huller. Se eksemplet her med Jabba the Hutt fra Imperial Assault. Hans hoved og krop passer simpelthen ikke perfekt sammen, så der har jeg været nødt til at fixe det problem, inden male-stadiet.

Quick Shade

Base paint

Base-malingen har ikke noget med at male figurens plastik-fod at gøre. Base malingen er den grundfarve du maler figuren med inden du begynder at shade eller lave andre detaljer. Base-paint (base malingen) er kendetegnet ved at være tykkere og mere hel-dækkende, så du derved ikke kan se de farver der ligger under base-malingen.

Layer paint

Modsat base-malingen ovenfor, så er lag-malingen designet tyndere og det er pointen med den, at der skal flere lag til for at komme frem til den endelige farve. Dette kan virke enormt irriterende for en begynder, men er en af styrkerne hvis man har tålmodigheden til det. Flere tynde lag giver et flottere resultat, end en tyk omgang.

Highlight

At highlighte en figur er et snydetrick for at få den (lille) figur til at fremstå mere tredimensionel, mere overdrevet og skarpere at se på, på afstand. Man highlighter de områder af figuren som bliver ramt af lys for at overdrive effekten af rundinger, spidser, kanter og ting der generelt stikker frem.

Nogen maler deres figurer efter at de skal være pæne helt tæt på, men til et brætspil har vi typisk brug for at de generelt ser godt ud på bordet, bland en masse andre ting – så highlight er en genvej til træde frem på længere afstand.

Shade og Wash

Nuln Oil eller Strong Tone – kært barn har mange navne. Shades er en tynd type af maling der er designet til at samle sig i revner og sprækker. Altså en maling der har svært ved at hæfte og derved glider ned i folder og fordybninger. Det giver en god skygge-effekt, forøger kontrasten og giver bedre dybde til din figur.

Shades kaldes også for washes, fordi man ikke maler det ned i alle revner og sprækker, men vasker den tynde maling ud over området og lader den tynde maling selv finde ned hvor den skal.

Dry Brushing

Den tørre pensel, lyder underligt første gang man høre udtrykket, men er en effektiv teknik til at highlighte med. Effekten er at man kommer godt med lys maling på sin pensel, og maler det af igen på et stykke køkkenrulle. Nærmest til du synes at du har fjernet al malingen. Derefter børster du penslen hen over højdepunkter, hår, rustning, våben eller hvad du nu dry-brusher.
I starten sker der ikke noget, men gradvist efterlader din tørre pensel alligevel pigment fra malingen og du opbygger en lysning (et highlight).

Drybrush er særdeles effektivt til f.eks. ringbrynjer fordi du helt enkelt rammer alle ringene i rustningen uden at komme ned i hullerne.

Rattle can

Er egentligt bare engelsk for en normal spray-dåse, som du køber grundmaling i. Den hedder rattle, for den larmer når du ryster den, da der ligger en lille stål kugle inden i, for at sikre at malingen kan blive rørt rundt.