Gode spil til juleferien

Johnn Esbensen af Johnn Esbensen d. 9. December 2011

Når familien er samlet ved juletid, er det jo oplagt, at der kommer et brætspil på bordet. Men frem for at hive gamle travere som Trivial Pursuit, Risk eller Bezzerwizzer frem igen igen, så kunne man jo prøve noget nyt. Her er otte rigtigt underholdende spil

Artiklen blev bragt i avisen 24Timer den 9. dec. 2011

Saml din egen by

På en bjergskråning i Frankrig ligger middelalderbyen Carcassonne, som gennem talrige belejringer og byudvidelser har udviklet sig til en kæmpe labyrint. Byen harlagt navn til familiespillet Carcassonne, hvor du skal bygge små byer blandt små veje uden om de små marker – en stor sjov labyrint.

Spillet er overraskende enkelt. Det eneste, du skal, er at trække og lægge brikker, så de hele tiden matcher de brikker, der allerede ligger på bordet. Du må placere små arbejdere på din brik, og ved at færdiggøre de veje eller byer, som dine arbejdere står i eller på, tjener du point.

Efterhånden som bygninger eller veje bliver afsluttede, får du dine arbejdere tilbage, og da man har et begrænset antal af dem til rådighed, gælder det om at få afsluttet det, man har startet. Undervejs flytter hver spiller en point-brik, så alle kan se, hvem der fører spillet.

Spillet udkom for 10 år siden og vandt dengang ‘Årets spil’ i Tyskland. Spillet er så simpelt som at lægge Domino-brikker – men alligeveludfordrende og et oplagt spil til julehyggen.

Du kan læse mere om Carcassonne her.

Red verden i fællesskab

I langt de fleste spil handler det om at besejre modstanderen, og det er i virkeligheden slet ikke særligt hyggeligt – specielt ikke hvis onkel Peter er en dårlig taber.

Pandemic løser det problem, da spillerne ikke skal besejre hinanden, men spillet.

Fire sygdomme truer rundt om i verden, og spillerne skal finde kuren mod dem, samtidig med at de forhindrer, at sygdommene kommer ud af kontrol og bliver til pandemier. Hver spiller har rollen som en ekspert – for eksempel forsker eller læge – der har særlige evner,
og de skal koordinere deres indsats, så de forskellige eksperters evner udnyttes bedst muligt. Problemet er, at du i din tur kun har et begrænset antal handlinger, så du hele tiden sidder med et dilemma. Er det bedst at være ude i Seouls slum og forhindre sygdomme i at brede sig, eller er tiden brugt bedre i et laboratorium?

Spillet er nemt at lære, da hver tur foregår på den samme måde, og spillet har yderligere den fordel, at man selv kan bestemme sværhedsgraden.

Fik du lyst til at læse mere om Pandemic kan du findet det her.

Quiz i kamp med uret

Timeout er et quizspil for hele familien, hvor der er skruet lidt op for tempoet. Hver spiller starter med lige mange minutter, og jo hurtigere du svarer, jo før kan du stoppe dit ur. Som i en bedre tv-quiz er du med i spillet, så længe du har sekunder på klokken.

Du ruller en kategori med terningen, og spilleren til højre for dig læser spørgsmålet op. De første fire sekunder er afsat til at oplæse spørgsmålet – herefter tikker uret. Du har kun en svarmulighed, for hvis du ikke kan svare, går muligheden videre til næste spiller, som kan tjene 10 sekunder ved at svare rigtigt.

Kombinationen af, at man på skift læser op, og chancen for at score 10 dyrebare sekunder
hos sidemanden, sikrer, at alle er med, og at spillet ikke trækker ud i timevis. Timeout egner sig godt til familiesammenkomster, og spørgsmålene har et godt niveau, så hverken ung eller gammel føler sig dum ved at spille med.

Spiller rummer 3.600 spørgsmål og der dystes i følgende kategorier: Færdigheder, Historie, i Byen, Massemedier, Politik og Erhverv, Musik og Kultur samt Sport og Fritid.

Find mere om Timeout her.

Byg Europas jernbanenet

Ticket to Ride er et sjovt familiespil uden spørgsmål eller terninger. I spillet får hver deltager nogle missioner, om hvilke storbyer i Europa man skal forbinde med togskinner.

For at etablere togstrækningerne skal du matche de farvede felter på brættet med farvekombinationer af kort fra din hånd. I hver runde kan du enten trække nye kort og forøge dine muligheder for at melde ruterne på kortet – eller du kan lægge kortene fra din hånd og rent faktisk sætte dig på en strækning. Når en strækning er meldt, er det din, og en anden spiller må altså køre en omvej for at nå til samme by.

Der er regler for at etablere togruter, der går over vand og under Europas bjerge – men det hele er meget let illustreret, og man kan ved at se på brættet nemt overskue, hvad mulighederne er.

Når pointene skal tælles op ved spillets slutning, får du ekstra point for at have opfyldt de missioner, du modtog i starten, og du får tilsvarende strafpoint, hvis du ikke har klaret dine missioner.

Ikke et ord om sne på skinnerne, spillet tager cirka en time at spille og ankommer lige til tiden.

Her kan du finde mere om Ticket to Ride.

Puslespil under pres

Alle kender til det klassiske computerspil Tetris – hvor spilleren febrilsk prøver at passe de mange forskelligt formede figurer sammen under tidspres.

På mange punkter kan man sammenligne Ubongo med Tetris. Først og fremmest på grund af spillets brikker, som til forveksling ligner noget fra Tetris. For det andet, fordi spillet tester spillernes rummelighedssans under tidspres.

I Ubongo forsøger spillerne at løse hver deres puslespil, mens et timeglas løber i baggrunden. Det er sjovt at udfordre sin hjerne med de mange puslespil, men også bare se andre kæmpe med puslespillene. Det er et hurtigt spil, og fordi alle spillerne tager deres ture simultant, er alle hele tiden engageret i spillet.

Ubongo har allerede vundet flere brætspilpriser, og det er fuldt fortjent, da det er et rigtig godt familiespil.

Læs mere om det sjove spil Ubongo her.


I brætspillet Ubongo skal spillerne løse en form for puslespil på tid

Opgiv dine favoritter

Har du hørt om flyvende dværge? Eller bersærker-elvere? I Smallworld findes de. Og du har til opgave at få racen til at erobre så meget land som muligt.

Smallworld er – som navnet indikerer – et brætspil, der er kendetegnet ved for lidt plads. Hver spiller skal vælge en race og forsøge at få dem til at erobre så meget af verden som muligt. Der er 14 forskellige racer og 20 forskellige evner, som fordeles tilfældigt. Det giver i alt 280 forskellige kombinationsmuligheder, og det sikrer, at ikke to spil Smallworld er ens.

Nogle kombinationsmuligheder er bedre end andre, så dem går man selvfølgelig efter. Men samtidig har spillet indbygget den tvist, at hver race før eller siden stagnerer. For at vinde må man opgive racen og vælge en ny. Kunsten er så at regne ud, hvornår det bedst
kan betale sig at droppe ens favoritrace.

Spillet er tempofyldt og nemt at lære. Der spilles over 10 omgange, og da hver omgang foregår på samme måde, er det temmelig let at lære. Synes man ikke, at der er nok variation i de forskellige racer og evner, er der udgivet adskillige udvidelser til Smallworld.

Du kan læse mere om Smallworld her.

Brætspil i kort form

I 2008 stod Dominion bag en mindre revolution inden for brætspil. I spillet er man en ung adelsmand, der skal forsøge at få familiens gods til at vokse mest muligt. Det sker ikke, ved at du flytter rundt på et bræt, i stedet spiller du med kort.

Det nyskabende ved Dominion er netop, at spillerne i løbet af spillet skal sammensætte
deres egne kortbunker. Du begynder med en kortbunke, der kun består af 10 kort, og hver gang, det er din tur, kan du købe nye kort. Derved vokser din bunke, og du får flere forskellige handlemuligheder i spillet. Kortene er for eksempel ‘marked’, ‘værksted’ eller
‘brønd’. Nogle kort giver penge, nogle giver sejrspoint, andre giver dig mulighed for at købe flere kort i din tur eller stjæle kort hos modstanderne.

Dominion indeholder langt flere forskellige kort, end der skal bruges i spillet. Spillerne skal derfor før hvert spil bestemme, hvilke kort der spilles med. Spillereglerne rummer flere anbefalinger, men du kan også selv vælge, hvilke kort der bruges. Det sikrer, at ikke to spil er ens. Der er også kommet adskillige udvidelser til Dominion, hvis du ønsker
yderligere variation.

Her finder du mere om Dominion.

Kløjes i grøntsagerne

»Tomat, salat, peber, blomkål, tomat, salat, sala … åhh pis.«

Sådan kunne det sagtens lyde under et spil Kakerlakensalat.

I Kakerlakensalat gælder det om at komme af med sine kort så hurtigt som muligt. Spillerne skiftes til at smide et kort oven på kortbunken og sige navnet på den grøntsag, der er på kortet. Undtagen når de små finurlige særregler sætter ind, og så er det, at det bliver rigtig sjovt. Kakerlakensalat er et nemt lille kortspil.

Umiddelbart virker det ikke så udfordrende, men skal hurtigt vise sig at være forkert. Spillet er utroligt underholdende og egner sig rigtig godt som et partyspil. Spillet kan selvfølgelig også bruges som børne-/familiespil. Fordi det kan læres på få minutter og passer til alle aldre, nominerer Papskubber Kakerlakensalat til årets mandelgave-idé.

Du kan læse mere om Karkerlakensalat her.