2 - 4 spillere
20+ min
6+ år
 • familiespil
 • UpTurn

  af Nanna Sofie Kahr Hansen d. 10. September 2015

  UNO !

  I en farverig æske med dansende brikker på forsiden, finder man familiespillet UpTurn, der bedst kan beskrives som ”Uno møder Domino”. Brikker med tal på lægges ned, enten så talrækken stiger eller falder. Det gælder om at være den første, der kommer af med sine brikker.

  Sådan spilles spillet

  Spillet består af to former for brikker: Almindelige talbrikker og såkaldte actionbrikker, der hver har en funktion, markeret med et symbol på sig. F.eks. at en spiller skal trække en ekstra brik op.

  Alle brikker lægges i den tilhørende pose og den rystes grundigt. Hver mand får da en brikholder og trækker syv brikker til sig selv. På midten af bordet placerer man en tilfældig startbrik (det skal være en alm. talbrik), man trækker fra posen. Man lægger sine brikker til på højre side af den, når det er ens tur.
  På ens tur har man følgende muligheder:

  • Spille en talbrik (er startbrikken f.eks. 39, kan man lægge 42 til og talrækken går nu opad)
  • Spille en actionbrik
  • Trække en ny brik fra posen (et godt fif hvis ingen af ens brikker kan spilles)

  Spillet går i urets retning – i første omgang. For det kan nemlig ændres med bestemte actionbrikker og markeres ved at vende den store, orange UpTurn-skive, der følger med. Så troede onkel nok lige, at han skulle til at lægge sin sidst brik ned, men ak nej! For du nåede at skifte spillerretning, inden han kom så langt. Tag den, onkel!

  Spillet slutter, når en af spillerne har fået lagt sin allersidste brik ned.
  HUSK: Når du kun har én brik tilbage, skal du råbe UNO, undskyld, nej, ”UpTurn!” selvfølgelig. Glemmer du det, skal du trække tre brikker op, og det er da ærgerligt!

  Forklaring af brikkerne

  Der findes i alt 9 forskellige slags brikker – otte af dem kan du gøre spillet surt for de andre med:
  A. Almindelig talbrik.
  B. Du vælger en spiller der skal tage en ekstra brik op.
  C. Du må lægge alle talbrikker du har, der går op (eller ned) til denne briks tal. Det antal talbrikker du får lagt ned på denne måde, må du dele ud på dine modspillere, som de så skal trække op fra posen. Du må kun spille én af disse pr. tur.
  D. Du starter en ny talrække under den forrige, som skal gå opad fra sidst spillede talbrik. Du må skifte spillerretning med UpTurn-skiven.
  E. Talrækken går nu nedad og du starter en ny talrække under den forrige. Du må skifte retning med UpTurn-skiven.
  F. Du laver en ny talrække og vælger, om den skal gå op eller ned, og du må skifte retning med skiven.
  G. En spiller springes over.
  H. To spillere springes over.
  I. ”Jokeren”, den sejeste brik! Du starter en ny talrække, du må vælge om den går op eller ned, du må skifte retning med skiven og du må lægge en ekstra brik ned.

  Vurdering af UpTurn

  UpTurn er et rigtig godt alternativ til Uno med nogle lækre brikker at lege med tilføjet lidt Bingo-stemning, når man trækker op af posen (”Ryyyst posen!”).

  Jeg vil især anbefale det til familier med børn i alderen 6 til 10 år. Jeg kan forestille mig det fungere rigtig fint på f.eks. sommerhusture.


  Kommentarer til UpTurn