2 - 4 spillere
45+ min
8+ år
 • familiespil
 • Spectaculum

  Peter Brichs af Peter Brichs d. 10. October 2012

  Når cirkus rejser gennem by og land, har de gode shows og dårlige shows – og alle de shows har en betydning for de sponsorer, hvert enkelt cirkus har. Spectaculum er et familiespil om at investere i artister på de rigtige tidspunkter – og om at droppe investeringen på et endnu bedre tidspunkt.

  Opsætning af Spectaculum

  • Læg brættet på bordet, og læg de 48 landsbybrikker på de markerede felter på brættet.
  • Bland de fire bunker kort, og læg dem nær spillebrættet. Hver spiller tager et kort fra hver bunke.
  • Læg mønterne et sted, alle kan nå dem, og giv hver spiller 20 mønter.
  • Læg den lille trækube i hver farve på 5-taller på den tilsvarende prestigetæller.
  • Kom alle træskiverne i posen. Hver spiller tager tre træskiver op af æsken – disse holdes hemmeligt for de andre spillere.

  Sådan spiller du Spectaculum

  I Spectaculum gælder det om at få købt og solgt sponsorater i de forskellige artister på de rigtige tidspunkter: Du køber, når deres værdi er lav, og sælger når den er høj.

  På din tur skal du lægge de tre træskiver, du har i hånden, og derudover må du foretage to artist handlinger.

  Når du lægger en træskive på bordet, skal du lægge den ud fra en tilsvarende træskive af samme farve, eller ud fra startfeltet. Når du rammer en landsbybrik, tager denne effekt med det samme.

  Der er grundlæggende fire typer brikker.
  Gode optrædener Disse brikker symboliserer, at en trup har haft en god optræden i denne landsby. Når en træskive lægges på sådan et felt, rykker du deres prestigetæller det antal felter fremad, som anført på brikken. De kan have en værdi fra et til tre.  Dårlige optrædener Disse brikker symboliserer, at en trup har haft en dårlig aften. Når en træskive lægges på sådan et felt, rykker du deres prestigetæller det antal felter tilbage, som anført på brikken. De kan have en værdi fra minus et til minus tre.


  Udbetaling! Hver spiller, der har et kort af den samme farve, som truppen der nåede dette felt, får to mønter per kort af den farve, han har liggende foran sig.
  Gift Hver spiller, der har et kort af den samme farve, som truppen der nåede dette felt, mister to mønter per kort af den farve, han har liggende foran sig.


  Det midterste felt er kongens slot: Den trup, der når hertil, får fem point på prestigetælleren.

  Artist handlinger

  Udover at lægge de tre skiver har du yderligere mulighed for at lave to artist handlinger hver tur. Du behøver ikke at lave nogen artist handling. Der er to forskellige artisthandlinger, du kan lave:

  1. Sponser en artist Når du vælger at tage denne handling, kigger du på
   De mange artist kort er yderst humoristiske, men forskellen på dem er rent kosmetisk - ingen af kortene har specielle evner.
   prestigetælleren for den farve, du ønsker at sponsere en artist fra. Du betaler så mange penge som nummeret på prestigetælleren, for at tage et kort med en artist, fra det cirkus.
  2. Drop et sponsorat Når du tager denne handling, kigger du igen på prestigetælleren for den farve, som du ønsker at droppe sponsoratet for. Du får nu så mange penge fra banken, som den farve artist, du tager fra dit eget lager og lægger tilbage i kortbunken, er værd.

  De to artisthandlinger kan enten tages samlet (altså begge før eller efter du lægger de tre træskiver), eller én før og én efter. Det vigtige er, at når du først har lagt én træskive, skal du lægge alle tre, før du må lave en artist handling.

  Når du har lavet dine handlinger tager du igen tre træskiver fra posen, og så er din tur slut.

  Afslutning af spillet

  Spillet kan slutte på to måder. Enten ved at posen med træbrikker bliver tom, hvilket nærmest er usandsynligt, eller ved at en af cirkustrupperne når midterfeltet på brættet, og der kun er én synlig landsby med rød kant omkring.

  Når dette er sket, får hver enkelt spiller lov til at sælge deres artister for den værdi, de har ved spillets afslutning. Vinderen er den spiller, der har flest penge, når alt er sagt og gjort.

  Vurdering af Spectaculum

  Peter Brichs
  Peter Brichs mener ...

  Hvis mekanikkerne fra Spectaculum lyder bekendte, er det med god grund. Spillet minder om en (meget) simplificeret udgave af de gode gamle togspil fra 1980’erne – de spil, der er kendt som 18XX spillene – hvor man køber og sælger aktier på de mest opportune tidspunkter, forklædt som et spil om cirkus.

  Spectaculum er lavet af brætspilslegenden Dr. Reiner Knizia, og som altid med et Knizia spil er der et læringselement i spillets matematiske firnuligheder – selvom det denne gang kun er simple plus/minus regnestykker, der er at finde her.

  Det ændrer dog ikke på, at Spectaculum er et ganske solidt familiespil, der er lige til at gå til, og som trods de simple regler stadig kan give hovedpine, mens man sidder og overvejer, hvorledes man får mest muligt ud af sine sparsommelige ressourcer, uden at hjælpe de andre for meget.


  Kommentarer til Spectaculum