2 - 4 spillere
15+ min
5+ år
 • børnespil
 • Regler på dansk

  Stone Age junior

  Rasmus Skat Andersen af Rasmus Skat Andersen d. 1. June 2017

  Velkommen til stenalderen. Stone age junior er – som navnet antyder – børneversionen af det populære worker placement-spil Stone age. Spillet er dog meget anderledes end voksen-spillet, idet børneudgaven er blevet til et hukommelsesspil.
  Målet i spillet er ganske simpelt: nemlig at være den første, der får bygget tre hytter. Det kræver selvfølgelig, at man først får skaffet de rigtige byggematerialer og bragt dem til byggepladsen.

  Stone age juniorDet gælder om at være den hurtigste til at bygge tre hytter. Hytterne bygger du ved at samle ressourcer, du finder rundt om landsbyen, og bytte dig til de ressourcer, som du ikke kan finde.

  Setup

  • Placer spillepladen midt på bordet.
  • Hver spiller vælger en farve og tager bostedspladsen, spillerfiguren og spillermarkøren i den pågældende farve. Spillerfiguren placeres på byggepladsen på spillepladen.
  • Nu skal der placeres varer på spillepladen. Hvis I er tre eller fire spillere skal I placere fire af hver vare (bær, fisk, krukker, pilespidser og tænder). Er I to spillere, skal I kun placere tre af hver vare.
   En af hver vare placeres på byttepladsen på spillepladen, resten placeres på følgende vis: I sumpen placeres tænder, i skoven placeres bær, i lergraven placeres krukker, i bjergene placeres pilespidser og ved floden placeres fisk.
  • Alle hyttebrikkerne blandes med billedsiden nedad. De opdeles i tre stakke med fem i hver stak, som placeres på de tre hyttefelter på spillepladen. Den øverste brik i hver bunke vendes.
  • Alle skovbrikkerne blandes (skovsiden skal være opad) og placeres rundt om spillepladen. Der skal være fire brikker på de lange sider og tre på de korte sider.

  Runder i Stone age junior

  Yngste spiller begynder. Når en spiller er færdig med sin tur, går turen videre til næste spiller i urets retning.

  I din tur skal du udføre tre handlinger:

  • Vend en skovbrik
  • Flyt din figur
  • Udfør en handling

  Du skal vende en af de skovbrikker, der ligger med billedsiden nedad. Det, som skovbrikken viser, bestemmer, hvordan din figur flyttes.

  • Skovbrikken viser et terningeslag. Du skal nu flytte din figur det antal felter, terningen viser, i pileretningen.
  • Skovbrikken har et symbol. Du skal nu flytte din figur hen på det felt, som er vist med symbolet.
   Når du har flyttet din brik, afgør det felt, du ender på, hvad du kan udføre af handling.
  • Hvis felter er et bær, fisk, krukke, pilespids eller tand: Du må tage en vare af den pågældende type og skjule den bag din bostedsplade. Hvis varefeltet et tom, så får du ikke en vare.
  • Hvis feltet er byttepladsen: Du må bytte alle de vare, du ønsker fra din bostedsplade, med varerne fra byttepladsen. Du bytter i forholdet 1:1, så der hele tiden er fem varer på byttepladsen.
  • Hvis feltet er hundefeltet: Tag en hundebrik og læg den ved siden af dig. Hvis begge hunde er taget, må du stjæle en fra modstanderne. De kan hjælpe dig med at bygge på byggepladsen.
  • Hvis feltet er byggepladsen: Her kan du bygge en hytte, hvis du har de vare, der kræver på en af de synlige hytter. I så fald lægger du varerne tilbage på brættet og tager hytten hen til dig. Hvis du har en hundebrik, kan du bruge den som en joker, det vil sige, en hvilken som helst vare, du mangler. Bruger du den, skal den lægges tilbage på hundefeltet. Derpå vender du en ny hytte, medmindre bunken er tom. I så fald er der kun to hytter at vælge fremover.
   Endelig skal du nu vende alle vendte skovbrikker, så de ligger med billedsiden nedad. Derpå skal du bytte om på to af skovfelterne.

  Hvem vinder

  Spillet slutter øjeblikkeligt, når en spiller har bygget sin tredje hytte, og dermed har fået færdiggjort sit bosted. Denne spiller er selvfølgelig vinderen.

  Vurdering af Stone Age junior

  Rasmus Skat Andersen
  Rasmus Skat Andersen mener ...

  Stone age junior har kun temaet til fælles med originalspillet. I stedet er det et hukommelsesspil med en smule ressourcemanagement, og hvis du jagter et spil, der netop introducerer ressourcemanagement, er Stone age junior et godt bud. Samtidig er spillet hurtigt overstået, hvilket passer fint, i forhold til hvor lang tid børnene kan forventes at koncentrere sig om det. Og så skader jo heller ikke, at spillets komponenter er i høj kvalitet.

  Børn under fem kan også sagtens spille med, hvis der er en voksen klar til at hjælpe. Jeg har spillet det med en næsten fire-årig, der hurtigt fangede konceptet med skovbrikker for at få bestemte ressourcer.

  Spillets svaghed er, at det er ret nemt at lure vinderstrategien, så større børn vil hurtigt miste interessen, men er forhåbentlig så klar til at kaste sig ud i mere avancerede ressourcemanagement spil.


  Kommentarer til Stone Age junior