2 - 4 spillere
20+ min
4+ år
 • børnespil
 • Regler på dansk

  Skæg med bogstaver-spillet

  Rasmus Skat Andersen af Rasmus Skat Andersen d. 20. September 2012

  Den fra børne-tv kendte hr. Skæg er blevet udødeliggjort i pap-form i Skæg med bogstaver-spillet. Her lærer de mindste om bogstaver: Hvordan lyder de? Hvordan ser de ud? Hvilke ord begynder med dem?

  Der er to mål med spillet. Det ene er at vinde ved at samle flest hr. Skæg-brikker. Dem får du, ved at kaste en terning og løse den opgave, som terningen viser. Det andet mål er at more sig, mens man lærer om bogstaverne.

  Sæt spillet op

  • Hver spillet vælger en spillebrik (Q, W, X eller Z) og stiller den på det tilsvarende felt på spillepladen. Det er spillerens startfelt. Hvis der er færre end fire spillere, stilles de resterende spillebrikker stadig på det tilsvarende felt. Her bliver de stående resten af spillet.
  • Bland alle kortene og stil dem ved siden af spillepladen med billedsiden nedad.
  • Bogstavbrikkerne spredes ud på midten af spillepladen, så de har bogstaverne opad.
  • Endelig lægges hr. Skæg-brikkerne ved siden af spillepladen. Antallet afhænger af antallet af spillere: to spillere = 25 brikker, tre spillere = 30 brikker og fire spillere = 36 brikker. Resten af brikkerne lægges tilbage i æsken.

  Sådan spilles Skæg med bogstaver-spillet

  Den yngste deltager begynder. Du ruller både talterningen og farveterningen. Derpå flytter du det antal øjne på spillepladen, som talterningen viser. Du afgør selv i hvilken retning, du flytter. Farveterningen har fem symboler, der hver repræsenterer en bestemt slags opgaver, som du skal løse med det bogstav, som du er landet på.
  Hvis du lander på felterne Q, W, X eller Z, skal du i stedet flytte til det felt, hvor den spiller, der på sin spillebrik har det bogstav, du står på, står. Herpå løses du opgaven med det nye bogstav. Hvis det er dig selv, der har det matchende bogstav, kaster du begge terninger på ny.

  De forskellige opgaver

  • Rosa: Her kan du udføre op til tre opgaver. 1) Hent en ting, der begynder med det bogstav, du står på. 2) Hent en ting, der begynder med første bogstav i dit fornavn. 3) Hent en ting, der begynder med første bogstav i dit efternavn. Du får en hr. Skæg-brik for hver opgave, du udfører korrekt.
  • Hvid: Skriv det bogstav, som du står på (du må selv vælge, om det er stort eller lille). Korrekt udført giver det én hr. Skæg-brik.
  • Turkis: Find det bogstav, som du står på, mellem brikkerne midt på spillepladen. Når du vender brikken, ser du en ting, som begynder med det bogstav. Hvis du kan sige, hvad bogstavet hedder, får du én hr. Skæg-brik. Derpå vendes brikken og blandes tilbage mellem de andre brikker.
  • Lilla: Du skal sige et ord, der begynder med det bogstav, som du står på. Ordet må ikke passe i et køleskab. Korrekt udført giver det én hr. Skæg-brik.
  • Orange: Tag det øverste kort fra kortbunken. Du skal nu sige, hvilke af de tre billeder på kortet, som ikke begynder med det samme bogstav som de andre to. Svarer du korrekt, får du én hr. Skæg-brik. Kortet lægges nederst i bunken.

  Hvis du vandt en eller flere hr. Skæg-brikker, placeres de på din alfabetplade. Under alle omstændigheder går turen nu videre til næste spiller (i urets retning).

  Sådan vinder du spillet

  Når den sidste hr. Skæg-brik er taget, slutter spillet. Alle spillere tæller nu deres hr. Skæg-brikker op, og den, der har samlet flest brikker, har vundet.

  Flere spil

  I reglerne er der også forslag til tre andre spil, som man kan spille med Skæg-med bogstaver-spillet. Et er et solospil (ABC-slangen), hvor man skal lægge alfabetet, de to andre er spil for flere spillere. Her træner man alfabet (Træn bogstaver) og ord (Ord af ord).

  Vurdering af Skæg med bogstaver-spillet

  Rasmus Skat Andersen
  Rasmus Skat Andersen mener ...

  Spillet har visse svagheder. For eksempel er det temmelig synd for Xenia og William, når de slår det rosa symbol og skal hente en ting, der begynder med samme bogstaver som deres fornavn. Men det er en detalje, man selvfølgelig kan tage højde for, inden man begynder spillet. For eksempel ved at sige, at det er andet bogstav i barnets navn, man bruger. Man har også glemt at tage højde for, hvem der vinder, hvis to eller flere spillere har lige mange hr. Skæg-brikker.

  Ovenstående er dog skønhedspletter, der ikke ændrer ved, at spillet er et glimrende og lærerigt spil, som samtidig aktiverer børnene – når ting skal hentes ved det rosa symbol – så de med krudt i røven ikke skal sidde stille alt for længe. Som voksen skal du dog være opmærksom på, at du skal hjælpe de børn, der har lidt svært ved bogstaverne. Ellers bliver de meget hurtige trætte af spillet. da de vil blive tromlet af de lidt dygtigere børn.


  Kommentarer til Skæg med bogstaver-spillet