2 - 8 spillere
15+ min
8+ år
 • familiespil
 • Efterforskning
 • Kill Doctor Lucky

  Troels Vastrup af Troels Vastrup d. 8. August 2011

  Formålet med spillet er at slå Doctor Lucky ihjel. Ikke fordi han er ond, gal videnskabsmand – altså, det er han garanteret – men fordi hver spiller er arving som af uransaglige årsager arver der hele, HVIS man er den, der dræber den gamle doktor.

  Sådan starter du Kill Doctor Lucky

  Hver spiller vælger en farve og placerer sin figur i ‘Drawing Room’-rummet. Spillerne trækker fra toppen af kortbunken indtil nogen vender et ‘room’-kort. Så placer man Doctor Lucky i rummet. Spilleren der vendte room-kortet er den første spiller.

  Kortbunken blandet igen og alle trækker 6 kort.

  Spillet

  Turen

  Turen går på skift mellem spillerne. I deres tur kan de, ved at spille kort fra hånden, vælge enten at flytte sig selv, flytte Doctor Lucky, lurpasse (snoope) eller forsøge at slå den gode doktor ihjel. Man kan udføre tingene i vilkårlig rækkefølge, dog afslutter mordforsøg altid turen.

  Normalt gå turen rundt om bordet, men hvis Doctor Lucky flytter ind i et rum med en eller flere spillere, brydes dette mønster. Hvis der kun er en spiller i rummet får denne turen – som så efterfølgende går bordet rundt. Man kan på den måde tage en række ture i træk, ved at bevæge sig foran doktoren. Hvis der er flere spillere i rummet går turen til den af dem hvis tur det ville være næste gang.

  Kort

  I sin egen tur må man kaste en lang række kort, de bliver efter brug placeret i discard pile. Alle kastede failure kort bliver fjernet fra spillet (medvirker til at afslutte det).

  Flytte

  Hver tur har man et gratis ryk, hvor man kan flytte sin brik til et tilstødende rum. Man kan også kaste et antal ‘move’ kort fra sin hånd, med dem kan man flytte sig selv/doktoren (op til) et tilsvarende antal felter. Man kan også kaste et room kort og dermed flytte sig selv/doktoren til pågældende rum.

  Lurpasse

  Hvis man ikke kaster nogen kort i sin tur (dvs. højest bevæger sig et felt) så må man i slutningen af turen trække et kort fra bunken – dog kun såfremt man står i et navngivet rum.

  Mordforsøg

  Hvis man er alene med Doctor Lucky, dvs. der ikke er andre i rum og de andre ikke kan se ind i rummet fra hvor de står (line of sight), så man forsøge at nakke/smadre/skyde/dolke/drukne/ondulere den lille gamle mandsling. Man må kaste op til 1 murder kort fra hånden og håber de andre ikke stopper en. De andre kan så i turrækkefølge kaste failure kort for at annullere angrebet. Et mordforsøg uden kort har en værdi på 1*, ellers har det værdi som angivet på kort.

  *Se dog afsnit om Spite.

  Eksempel: Gul er alene med Doctor Lucky i drivhuset. Han forsøger at slå ham ihjel med noget rottegift. Den har en værdi på 2 normalt, men i drivhuset er værdien 5. Efter gul sidder Rød som intet gør, så sidder Blå som smider 2 x “failure 1” kort. Til sidst sidder så Lilla der bliver tvunget til at smide 1 x “failure 3” kort i. På den måde har modspillerne opnået en værdi på 5 (1+1+3=5) og har forpurret mordet. Hvis de ikke var kommet op på 5, så havde Gul vundet spillet.

  Spite

  Spite er brikker, som angiver hvor sure og bitre spillerne er over de evindelige fejlslagne mordforsøg og over stadigt ikke at have arvet alle de rare moneter. Hver gang en mord blive afværget modtager den fallerede morderen en spite-brik. Næste gang hun vil forsøge at slå doktoren ihjel, så ligger man sit antal af spite oven i angrebet.
  Spite kan også bruges til at forpurre et mord. Hvis en spiller ikke har failure kort (eller ikke ønsker bruge dem, måske som bluff), så kan man bruge spite tokens imod angreb, hver token har en værdi på 1. Bemærk dog, at spite gives til angriberen, der så har dem til næste gang!

  Eksempel: Gul bruger rottegift som før, men har nu 6 spite, så hendes angreb er på 11. Rød fedtspiller og gør intet, Blå lægger 3 x “failure 1” i og Lilla står nu overfor at skulle afværge angreb med styrke 8. Hans modspillere har set, at han har 6 spite tokens og regner med, at han har mindst styrke 2 i failure kort på hånden. Lilla ligger 3 spite tokens og 2 x “failure 3” i puljen. Samlet forsvar er 1+1+1+3+3+3=11. Gul modtager 3 spite tokens fra Lilla, 1 fra banken og har nu 10 stk. ??

  Doctor Lucky

  Efter hver spillers tur bevæger Doktor Lucky sig et felt. Han flytter sig til feltet med det næste nummer, dvs. fra 1 til 2 osv. samt fra 19 til 0. Står han ikke i et rum med nummer, så går han til nabofelt med det højeste nummer.

  Afslutningen

  Før eller siden dør doktoren og morderen vinder spillet.

  Vurdering

  Kill Doctor Lucky er et morsomt og hurtigt spil. Det er et spil, der fungerer meget forskelligt afhængigt af, hvilken gruppe spillere man er, og om man vil spille mere end ét spil.

  Det sidste skyldes en lidt speciel (men valid) strategi nogle spillere praktiserer. Det er sådan, at der i forbindelse med mordforsøg altid rettes et vist pres mod spilleren i baghånd, et pres der ofte fører til, at han han/hun ofrer alle sine failure kort på at redde slænget. Man kan så vælge ikke at bruge alle kort, mordet lykkes derfor og spilleren (og de fleste andre) taber. Det er isoleret set meget dumt, men hvis man spiller flere spil i træk, så kan det være en smart – ens medspillerer bør tænke sig om en ekstra gang inden de lægger for meget pres på dig næste gang!

  Spillet har en interessant stemning med gode rødder i den viktorianske stil samt 50’ernes tegneserier. Dette understøtter fint spilmekanik og slapstikstemningen.

  Kill Doctor Lucky kan let anbefales til alt fra børnefamiler, ungdomsskoler, spilleaftener og som et hurtigt afbræk for de mere avancerede spillere.


  Kommentarer til Kill Doctor Lucky