2 - 5 spillere
60+ min
14+ år
 • temaspil
 • Kortspil
 • Samarbejde
 • Science fiction
 • Sentinels of the Multiverse

  Peter Brichs af Peter Brichs d. 21. March 2013

  Superhelte er alle vegne disse dage: De er naturligvis i vores tegneserier, de er i vores tv og på biografens sølvlærred. Nu har de også indtaget vores brætspil i form af Sentinels of the Multiverse, en superheltegruppe der står klar til at redde verden.

  Sentinels of the Multiverse er et samarbejdsspil for to til fem spillere, der skal tage kampen op mod de onde skurke, der terroriserer landet. Sentinels of the Multiverse bygger ikke på nogen kendt licens, men er udviklernes svar på Marvels The Avengers eller DCs Justice League, hvor forskellige helte samarbejder mod de største skurke, verden kan byde på.

  Opsætning af Sentinels of the Multiverse

  • Vælg
   Et udsnit fra regelbogen med det opsatte spil.
   en helt, og tag den helts kortbunke samt karakterkortet, og læg dem foran dig.
  • Vælg i fællesskab med de andre spillere en skurk, I vil bekæmpe, og den omgivelse hvor I skal slås mod skurken. Tag skurkens to karakterkort, og læg dem ved siden af skurkens kortbunke. Læg omgivelses-bunken nær ved.
  • Kig på skurkens karakterkort, og find området “Setup”. Her står de specielle regler, der skal følges, når I sætter brættet op. Det kan eksempelvis være, at skurken starter med et bestemt kort i spil eller lignende.
  • Hver spiller trækker de fire øverste kort fra deres bunke – det er spillerens hånd, når spillet starter.

  Sådan spiller du Sentinels of the Multiverse

  Jeres mål i Sentinels of the Multiverse er at få den onde skurk ned med nakken ved at fjerne alle hans livspoint. Skurken, som er styret af spillet, vil gøre alt i sin magt for at få heltene ned med nakken og overtage verden. Samtidig er verden også befolket af andre end jer, og vil derfor også deltage i kampen.

  Hver runde er delt op i tre faser: En skurke-fase, en helte-fase og til sidst har omgivelserne også en fase.

  Kortene i spillet

  Der findes grundlæggende fire typer kort i spillet. Under billedet på kortet finder du en lille, gul boks, med et eller flere ord i – det er her, du kan finde kortets type.

  1. One-shot kort er, som navnet antyder, et kort der bliver spillet, har en effekt og derefter bliver smidt i skraldebunken.
  2. Ongoing kort bliver spillet og bliver liggende. Disse kort har oftest en ekstra regel, der laver en krølle på spillets regler.
  3. Equipment er kort med udstyr, der bliver spiller ligesom ongoing kort. Disse kort bliver spillet på en helt, og giver helten nye evner.
  4. Minion er kun fundet i skurkenes kortbunker. Disse har rød baggrund, hvor man finder deres navn, og har et antal livspoint stående i øverste højre hjørne.

  Derudover kan kortene have kodeordet Limited. Dette betyder, at der kun kan være én kopi af det i spil på et givent tidspunkt.

  H-symbolet

  På flere af kortene finder man tekst, hvor der er et lille H-symbol under beskrivelsen af en effekt, der kan ske. Det kan eksempelvis være en skurk, der giver en helt H-2 skade. Det er spillets måde at balancere sig selv på: Du tager antallet af helte i spillet – det er værdien H. I et trespillers-spil vil H-2 altså være en (for tre minus 2 er lig med en).

  Dette er en måde, man forsøger at balancere spillet på – således at skurkene er mere farlige, hvis man er flere helte.

  Nemesis

  Nederst på hver skurks karakterkort finder man en cirkel med et symbol inden i. Dette symboliserer skurkens nemesis, og dette symbol finder du også på en af heltene. Disse to figurer hader hinanden som pesten, og når de er oppe at slås, giver disse to figurer et ekstra points skade til hinanden – men hvis helten Legacy angriber en af Baron Blades minions, giver han ikke én ekstra skade, for det er kun Baron Blade, der er hans nemesis.

  Første fase – skurkens tur

  Skurkens fase er delt op i tre små underfaser.

  1. Hvis der er spillet nogle kort, der tager effekt i starten af skurkens tur, tager disse effekt nu.
  2. Nu er det tid til at spille det øverste kort i skurkens kortbunke. Afslør kortet, og følg de instrukser, der står på kortet.
  3. Til sidst tager alle kort, der har en effekt i slutningen af skurkens tur, effekt.

  Anden fase – heltenes tur

  Den spiller, der sidder til højre for skurkens kortbunke, begynder, og derefter tager hver helt deres tur, når første helt har været hele sin tur igennem.

  • Hvis der er spillet nogle kort, der tager effekt i starten af din tur, tager disse effekt nu.
  • Du må nu spille et kort fra din hånd, og gøre som der står på kortet.
  • Derefter må du bruge en af dine evner. Se på alle de kort, du har spillet og dit karakterkort. På flere af disse kort finder du ordet “Power”, der altså er forskellige evner, du kan bruge. Du må som standard kun bruge én evne. Hvis du har spillet et kort, der giver dig lov til at bruge mere end en evne, må du kun bruge hver enkelt evne én gang.
  • Derefter trækker du et kort fra din kortbunke op på din hånd. Hvis du hverken har spillet et kort eller brugt en af dine evner, må du her trække to kort. Dette gælder ikke, hvis du har mistet din tur.
  • Til sidst tager alle kort, der har en effekt i slutningen af din tur, effekt.

  Tredje fase – omgivelsernes tur

  1. Hvis der er spillet nogle kort, der tager effekt i starten af omgivelses-fasen, tager disse effekt nu.
  2. Nu er det tid til at spille det øverste kort i omgivelsernes kortbunke. Afslør kortet, og følg de instrukser, der står på kortet.
  3. Til sidst tager alle kort, der har en effekt i slutningen af omgivelses-fasen, effekt.

  Afslutning på Sentinels of the Multiverse

  Spillet slutter, enten ved at skurken falder om, eller ved at hele jeres gruppe af helte bliver slået ud. Hvis skurken falder om, har I vundet; ellers har spillet vundet over jer.

  Hvis en helt bliver slået ud, bliver alle hans kort lagt i skraldebunken, og hans karakterkort bliver vendt om. Når den spiller normalt ville have sin tur, vælger han en af de tre evner, han har stående på bagsiden af sit karakterkort, og bruger den nu. På den måde er man altså ikke helt ude af spille, og kan stadig være med til at påvirke udfaldet af kampen.

  Flere udgaver

  Den udgave af spillet vi har kigget på, er den anden udgave af spillet – den såkaldte “Enhanced edition”. Der er enkelte, små forskelle mellem de to udgaver. Den eneste regelforskel er H-symbolet, der ikke findes i den første udgave af spillet. Udover den nye regel, har spillet i den nye udgave fået en ny æske, hvor der er plads til grundspillet og flere udvidelser, samt nogle tokens til at holde styr på spillernes livspoint.

  Vurdering af Sentinels of the Multiverse

  Peter Brichs
  Peter Brichs mener ...

  Sentinels of the Multiverse er et spil, der har simple regler, men masser af kompleksitet i form af de kombinationer, man kan få ud af sin bunke af kort. Det er også er en sjov sag. For det første er det et superhelte spil, der ikke baserede på kendte helte (Selv om Legacy tydeligvis er en blanding af Superman og Captain America, og de andre helte har lignende analoger i de kendte superhelte universer), og derfor ikke har den brand-genkendelse, man ellers forventer af superhelte. Nogle vil sikkert savne de genkendelige helte, men for mig er det en positiv ting, at man ikke er bundet af de kendte universer.

  Ud over det har spillet mange sværhedsgrader, og her er det altså muligt at få en ærgelig oplevelse. Hvis man spiller med de nemmeste helte mod den nemmeste skurk vil selv de mest urutinerede helte skulle gøre sig umage for at tabe. Begynder man at tage de sværere skurke, er det dog meget nemt at få et svigende nederlag. Det er som om, der mangler en mellem sværhedsgrad, der ikke er for nem, og ikke knækker ryggen på en begynder.

  Når spillet fungerer, er det til gengæld en fantastisk oplevelse. Jeg skal gerne indrømme, at jeg er stor superhelte-fan, og derfor er Sentinels of the Multiverse lige i min boldgade – men selv folk, der ikke er vilde med superhelte, kan få meget ud af de kombinationer, man kan lave med sin helt.


  Kommentarer til Sentinels of the Multiverse