2 - 4 spillere
60+ min
8+ år
  • abstrakte spil
  • familiespil
  • Regler på dansk

    Rummikub

    Rasmus Skat Andersen af Rasmus Skat Andersen d. 23. December 2011

    I Rummikub gælder det om at komme af med sine brikker ved at lægge dem i serier af mindst tre. Man spiller over flere runder, og den spiller, der til slut har den højeste pointsum, vinder.
    Spillet er opfundet af Ephraim Hertzan i 1930’erne, men blev først sat i rigtig produktion i slut’70erne.

    Set up

    • Alle brikker blandes med bagsiden opad og anbringes derpå i stabler af syv brikker (den sidste stabel skal dog rumme otte brikker).
    • Hver spiller tager to stabler med syv brikker og anbringer dem på sin brikholder.

    Selve spillet

    Spillerne afgør ved lodtrækning, hvem der begynder, og herefter skiftes de til at tage deres tur imod urets retning.

    Det gælder som sagt om at komme af med dine brikker.

    Du kan lægge dem på to måder:

    1. Sekvenser: Det vil sige i numerisk rækkefølge af mindst tre brikker i samme farve, for eksempel 4-5-6.
    2. Grupper: Det vil sige tre eller fire brikker med samme nummer med forskellige farver, for eksempel rød 11, sort 11 og blå 11.

    I første omgang skal du kunne lægge brikker ned til en værdi af mindst 30 point, før du er med i spillet. Værdien af brikkerne får du ved at lægge tallene på brikkerne sammen. Hvis du ikke kan lægge brikker ned, skal du tage en brik op fra stablerne, og det er nu næste spillers tur.
    Denne regel gælder også i runderne efter, at man er kommet ind i spillet ved at lægge brikker for 30 point ned. Kan du ikke lægge brikker i din tur, skal du trække en brik.

    Omplaceringer
    I samme øjeblik, du har lagt brikker for mindst 30 point på bordet, øges dine valgmuligheder. Nu kan du nemlig også omplacere dine egne og andre spilleres brikker på bordet.

    Hvis en anden spiller for eksempel har en gruppe liggende med fire niere, og du selv sidder med en rød syv og otte, kan du tage den anden spillers røde ni og lægge en sekvens i rød syv-otte-ni.

    Hvis du er gået i gang med at omplacere brikker, og ikke kan få alle til at passe, skal du tage de overskydende brikker op på hånden, samt yderligere tre brikker fra stablerne.

    Du kan også nøjes med at lægge en enkelt brik til en sekvens eller gruppe på bordet.

    Jokere
    Der er to jokere i spillet. De kan erstatte enhver anden brik. En gruppe, der indeholder en joker, må ikke opdeles, men du må gerne tilføje brikker til gruppen. Hvis du sidder med et brik på hånden, som en joker på bordet erstatter, må du udskifte brikken med jokeren.

    Vinderen

    Når en spille har fået lagt alle sine brikker, skal de øvrige spillere optælle pointværdien af de brikker, som de har på deres brikholder. Hver enkelt spiller får sin pointsum som minuspoint, mens spilleren, der afsluttede, får summen af alle de andre spilleres brikker som pluspoint. Bemærk at en joker tæller som 30 point.

    Normalt spiller man over flere runder. Man kan for eksempel aftale et antal point, man skal nå for at vinde, eller hvem der har flest point efter fem runder.

    Vurdering af Rummikub

    Rasmus Skat Andersen
    Rasmus Skat Andersen mener ...

    Rummikub er udgivet i utallige versioner med lidt varierende regler. Denne gennemgang er lavet ud fra Jumbos version fra 1980’erne.

    Spillet blev i 1980 kåret som årets spil i Tyskland.






    Kommentarer til Rummikub