1 - 4 spillere
10+ min
3+ år
 • børnespil
 • Regler på dansk

  På bondegården

  Rasmus Skat Andersen af Rasmus Skat Andersen d. 16. September 2012

  Følesansen er ikke ligefrem den sans, man plejer at bruge til at vinde i brætspil. Ikke desto mindre skal den i brug i børnespillet På bondegården, der er et følespil, hvor børnene på skift skal forsøge at finde den rigtige figur fra en stofpose. Der er fem kategorier af genstande fra bondegården (frugt, insekt, dyr, grøntsag eller værktøj).

  Opsætning

  • Tag de 15 figurer og put dem i stofposen.
  • Sæt rouletten midt på bordet – eller i midten hvis I sidder på gulvet. Derpå er I klar til at spille.

  Sådan spilles På bondegården

  Yngste spiller begynder med at snurre på rouletten, der er delt op i fem kategorier. Barnet skal nu forsøge at finde en af de tre figurer, som der er afbilledet på den kategori, som pilen peger på. Når barnet mener, at havde følt sig frem til den rigtige figur i stofposen, hiver det figuren op. Er det korrekt, må barnet beholde figuren. Er det forkert, lægges figuren tilbage.
  Herefter går turen videre til næste spiller (i urets retning).
  Hvis alle tre figurer i en kategori er trukket, snurrer man rouletten igen, indtil man ender på en kategori, hvor der er figurer tilbage.

  Umiddelbart er der jo ikke meget spænding ved at trække den sidste brik, hvilket spillets regler ikke tager højde for. En mulighed kunne være, at når næstsidste brik er trukket, skal børnene forsøge at gætte, hvad det er for en brik, der er tilbage i posen. Det barn, der gætter rigtigt først, får brikken.

  Hvem vinder?

  Når alle figurer er trukket, tæller alle spillere deres figurer op. Vinderen er den, der har flest figurer.

  Spilvarianter

  I regelhæftet er der forslag til to alternative måder at spille På bondegården på for de aller allermindste. Det er de to spilvarianter, der nok bedst kan spilles med kun en spiller.

  1. Børnene skiftes til at trække en brik fra stofposen og lægger dem i de rigtige kategorier.
  2. Alle figurer lægges på bordet. Spillerne skiftes til at snurre med rouletten og trække en brik fra den kategori, som pilen peger på.

  Vurdering af På bondegården

  Rasmus Skat Andersen
  Rasmus Skat Andersen mener ...

  Det er svært at lave spil til tre-årige, men det er lykkedes meget godt med På bondegården. Spillet er hurtigt og bogstaveligt talt til at tage og føle på.
  Ovenikøbet består genstandene i spillet sluge-testen, så skulle lillesøster ved et uheld få fat i spillet, så bliver hun ikke kvalt. Men selvfølgelig er det bedst, at hun holdes væk fra spillet.

  På Bondegården hedder Tactilo Loto på originalsproget og kom på markedet i 2002. Dette er en ny udgave af spillet, hvor det originale spils papbrikker er blevet skiftet ud med plasticfigurer.

  På Bondegården vandt Årets børnespil ved Guldbrikken 2012


  Kommentarer til På bondegården