2 - 4 spillere
15+ min
7+ år
 • børnespil
 • Relateret læsning


  LEGO Orient Bazaar

  Jimmy Marcus Larsen af Jimmy Marcus Larsen d. 25. November 2012

  Er du

  typen der holder af at købe billigt og sælge dyrt, ja så er LEGO Orient Bazaar måske noget for dig. I rollen som købmand på en fjernøstlig basar, skal du forsøge at blive den spiller der først tjener 15 guldmønter, alt imens du søger at forhindre andre spillere i at nå det selvsamme mål.

  Sådan spilles LEGO Orient Bazaar

  Som i alle LEGO-spillene, så er jeres første opgave at følge samlevejledningen. Derefter står I med fire små butikker i forskellige farver, samt en større hvid bygning – basaren. I har også en terning med forskellige farver på siderne, og en stor bunke guld. Hver spiller starter med tre guldmønter fra bunken.

  For at tjene de nødvendige 15 guldmønter, må du købe ting fra butikkerne og sælge dem igen. Jo flere ting med samme farve du sælger, jo mere guld tjener du. Bruger du eksempelvis dine første tre guldmønter på at købe tre ting i samme farve, så kan du sælge tingene igen for seks guldmønter, men har du fire ens kan du sælge dem for ni guldmønter. Det er enkelt, og var det ikke for de andre spilleres indblanding og tilfældighedernes magt, så var strategien ligetil.

  Hver tur starter med, at du slår med terningen. Udfaldet afgør hvilke af følgende muligheder du har:

  • Rød, gul, orange eller blå betyder at du må bruge én guldmønt på at købe én ting fra butikken i den tilsvarende farve.
  • Grøn betyder at du må bytte én af dine egne ting med én af dine modstanderes ting.
  • Sort betyder at du må købe et guldbæger (et wildcard) fra basaren, og samtidigt placere basaren over en butik og dermed lukke den midlertidigt.

  Kan eller vil du ikke bruge udfaldet af terningen, så kan du vælge at sælge dine ting. Du kan også vælge ikke at gøre noget, hvad der i visse tilfælde kan være en god idé.

  Spillet slutter så snart en spiller har 15 guldmønter.

  Udbyg spillet

  Det er selvsagt, at spillet indbyder til at I selv bygger videre på det – sådan er LEGO. I vejledningen foreslås, det er I kan tillade at en spiller kan købe en hel butik for fire guldmønter. På den måde kan man skaffe ting af butikkens farve gratis, samt få guld fra de andre spillere når de køber fra butikken. Den regel virker glimrende – det er bestemt et sats at købe en butik, men også en strategi der sagtens kan være rigtig god.

  En anden anbefalelsesværdig udvidelse, er at spille til 20 eller måske endda 30 guldmønter. Det ellers meget korte spil bliver så lidt længere, og vinderen synes mindre tilfældig. I kan også eksperimenter med alternative prislister eller bygge en femte butik. Mulighederne er mange.

  Helt simple ting, som at udskifte nogle af tingene med ting fra LEGO-samlingen, kan også give nyt liv til spillet for de yngste.

  Vurdering af LEGO Orient Bazaar

  Jimmy Marcus Larsen
  Jimmy Marcus Larsen mener ...

  Selvom LEGO Orient Bazaar som udgangspunkt er et børnespil, så holder jeg meget af at spille det – særligt med mine børn selvfølgelig. Strategien er åbenlys – køb kun i én farve og sælg først når du ikke har råd til flere, eller hvis du kan vinde spillet ved at sælge. De andre spilleres drillerier er dog samtidig afgørende for dit spil, så tingene falder aldrig ud helt som du havde planlagt det. Spillet minder på den måde lidt om UNO, hvor man også i forsøget på at vinde, må gøre alt for at genere de andre spillere mest muligt.

  LEGO Orient Bazaar er på min personlige top-3 over LEGO-brætspil. Som brætspil kommer vi ikke tættere på at lege købmand. Spillet er fascinerende simpelt, og så er der noget elementært over det med at købe billigt og sælge dyrt. Den stigende prisliste er et element der kan genkendes fra andre spil – f.eks. Ticket to Ride. Dermed fungerer spillet også fint som en introduktion til den måde at tænke point på – at én mere ikke kun er én bedre.


  Kommentarer til LEGO Orient Bazaar