2 - 5 spillere
15+ min
7+ år
 • børnespil
 • familiespil
 • Kortspil
 • The Hare & the Tortoise

  Rasmus Skat Andersen af Rasmus Skat Andersen d. 28. July 2016

  The Hare & the Tortoise er et remake af det kapløb, som Æsop udødeliggjorde i sin fabel 500-600 år før vores tidsregning. Haren har fået skildpadden til at acceptere et nyt løb, men denne gang med fem deltagere, idet ulven, ræven og fåret også deltager.

  Hver deltager satser på to dyr – tre hvis I kun er to deltagere – som de skal få til at klare sig så godt som muligt i spillet.
  Hvert dyr har sit specielle løbemønster. Haren er hurtig, men overmodig, lammet er endnu hurtigere, men skal absolut drikke, hver gang det kommer til et vandløb.
  Dyrene flytter ved hjælp af kort, som deltagerne spiller.

  Spillerne har desuden særlige regler for de allermindste, så de også kan få fornøjelse af spillet.

  I spillet vinder du, ved at være bedst til at gætte, hvilke dyr der klarer sig bedst i løbet.

  Setup

  • Saml de 11 track-brikker til en bane. Start med at placere starting line-brikken, og træk så de øvrige kort et for et – I styrer selv, hvordan den bugter sig, da det kun har visuel betydning.
  • Hver spiller får et player aid-kort.
  • Bland de fem starting bet-kort og giv et til hver spiller. Spillerne må gerne selv se, hvad kortet viser, men det skal holdes hemmeligt for de øvrige spillere. Bemærk, at hvis I kun er to spillere, får I to kort hver.
  • Bland the race-kortene og giv syv kort til hver spiller. Derpå vælger hver spiller et kort, som han placerer skjult ved siden af sit starting bet-kort. Kortene viser, hvilke dyr spilleren satser på. Man må gerne vælge det samme dyr som på ens starting bet-kort.
  • De fem dyrebrikker stilles op på startlinjen.

  Runder i spillet

  Afgør, hvem der skal være startspiller. Vedkommende modtager start player-brikken.


  I en spillers tur skal vedkommende spille mellem et og fire kort, der alle viser det samme dyr. Derpå trækker man x kort, indtil man igen har seks kort på hånden. Turen går nu videre til næste spiller i urets retning, medmindre:
  • Spillerne har spillet otte kort
  • Spillerne har spillet fire kort med det samme dyr
   Når ovenstående sker, udløses racing-fasen, hvor dyrene bevæger sig.
   Bemærk, at man ikke må spille kort i sin tur, så antallet af kort overstiger otte eller der er mere end fire kort med samme dyr. Altså hvis der allerede er spillet seks kort, må næste spiller maksimalt spille to kort, eller hvis der er spillet tre får, må næste spillet højst smide et fårekort mere.

  Racing-fasen – dyrene flytter

  Dyrene flytter nu i følgende rækkefølge. Hvor langt de flytter, afhænger af hvor mange kort, der er spillet med dyrenes symbol.

  • Haren:
   1-4 kort: Haren flytter to felter. Men hvis haren ligger forrest, og der er spillet fire harekort, lægger den sig sejrssikkert ned og tager en lur. Det vil sige, at den ikke flytter sig.
  • Skildpadden:
   0-3 kort: Skildpadden flytter et felt.
   4 kort: Skildpadden flytter to felter.
  • Ulven:
   1-2 kort: Ulven flytter et felt.
   3-4 kort: Ulven flytter et antal felter svarende til antallet af kort -1.
   Bemærk, at nogen af ulvene-kort har et hyl-symbol. Når det sker, bliver alle de andre dyr så bange, at de slet ikke bevæger sig i denne racing-fase.
  • Ræven:
   1-4 kort: Ræven flytter et antal felter svarende til antallet af kort.
  • Fåret:
   1-4 kort: Fåret flytter et antal felter svarende til antallet af kort +1.
   Bemærk, at fåret skal stoppe, når der kommer til et flod-felt.

  Når alle dyr har flyttet, flyttes first player-brikken en spiller til venstre, og man begynder på en ny runde.

  Sådan vinder du spillet

  Når det første dyr passerer målstregen, rykkes dets brik til førstepladsen på podiet. Nummer to til at passere målstregen, placeres på andenpladsen på podiet. Når det tredje dyr har passeret målstregen og er blevet placeret på podiet, slutter spillet.
  Alle spillere vender nu deres betting-brikker, og man udregner, hvor meget de har scoret.
  Førstepladsen: Fem point
  Andenpladsen: Tre point
  Tredjepladsen: To point
  Spilleren med flest point vinder. I tilfælde af pointlighed vinder den, hvis kort-dyr er placeret bedst. Er der stadig ikke fundet en vinder, må I spille igen.

  Vurdering af The Hare & the Tortoise

  Rasmus Skat Andersen
  Rasmus Skat Andersen mener ...

  The Hare & the Tortoise er et virkelig vellykket lille kortspil, der med simple regler og mekanikker rummer stor underholdningsværdi. Det er rettet mod børn, men kan sagtens bruges som et hurtigt slå tiden ihjel-spil blandt voksne, da spillet – trods dets meget simple regler – faktisk kræver, at du tænker dig om og spiller dine kort korrekt, hvis du vil gøre dig nået håb om at vinde.


  Kommentarer til The Hare & the Tortoise