2 - 6 spillere
20+ min
12+ år
 • familiespil
 • temaspil
 • Terningspil
 • King of Tokyo

  Peter Brichs af Peter Brichs d. 12. February 2012



  King of Tokyo er et terningspil for hele familien af Richard Garfield, manden bag blandt andet Magic: The Gathering. Hver spiller indtager rollen som et monster, der er gået amok i Tokyos gader og som prøver at udslette de andre monstre der er til stede, samtidig med at man gør så meget skade på de mange højhuse som muligt.

  Opsætning

  • Hver spiller vælger et monster, og tager både karakterkortet og figuren. Sejrspoint-tælleren øverst til venstre skal stå på i, og dine helsepoint nederst til højre skal stå på 10.
  • Spillepladen ligges i midten af bordet. Hvis man er 2-4 spillere bruges kun feltet “Tokyo” på pladen. Hvis man er 5-6 spillere bruges begge felter.
  • De grønne energikuber lægges i en fælles pulje.
  • De små runde papbrikker lægges så alle kan nå dem
  • Træk 3 kort fra bunken og lægger dem ved siden af spillepladen.

  Selve spillet:

  Rul alle terningerne for at finde en startspiller – den spiller der ruller flest klør starter.

  Første spiller tager terningerne og ruller dem alle. Efter dette rul lægges de terninger, man gerne vil gemme, til side og resten rulles om (hvis der er nogle man gerne vil rulle om). Dette gøres én gang til, og de sider der vender opad efter tredje rul er bindende.

  Der er 6 forskellige symboler på terningerne. På hver terning står der et 1-tal, et 2-tal og et 3-tal. Desuden er der et hjerte, et lyn og en klo. Når terningerne er rullet færdige, kigger man på disse symboler, der hver især giver nogle forskellige muligheder.

  Sejrspoint

  Tallene giver sejrspoint. Du får først point hvis du har minimum tre ens tal på dine terninger, og du får det antal point som det tal du har rullet. Altså giver tre 3-taller dig tre sejrpoint.

  Ekstra terninger med samme tal, giver et point mere. Eksempelvis giver tre 2-taller dig to sejrspoint, hvorimod fire 2-taller giver dig tre sejrspoint, og seks 1-taller giver dig fire sejrspoint.

  Hjerter

  Hvert hjerte du har rullet, giver dig et ekstra helsepoint. Du kan ikke få flere end 10, med mindre du har købt dig til et specielt kort, der giver ekstra helsepoint.

  Angreb

  Hver klo du ruller, giver dig lov til at angribe. Der findes to forskellige typer angreb, alt efter hvor din figur befinder sig. Hvis din figur befinder sig inde i Tokyo, angriber du alle der ikke er i Tokyo. Hvis du ikke er i Tokyo, angriber du alle der står i Tokyo. Hver klo du ruller giver én skade, til alle dem du angriber.

  Den første spiller der ruller en klo, bliver rykket direkte ind i Tokyo. Han giver ikke nogen skade, da der ikke står nogen i Tokyo til en start. Hvis man har mere end 4 spillere i spillet, vil nummer to spiller der ruller en klo rykke ind i det andet felt på spillepladen, Tokyo Bay. Når man angriber tæller Tokyo Bay med som del af Tokyo.

  Når en figur flyttes Tokyo får man et sejrspoint. Samtidig får man to sejrspoint, hvis man starter sin tur inde i Tokyo (og altså har overlevet alle de andre spilleres ture). Figure, der står i Tokyo kan ikke hele, og alle hjerter der rulles mens man er i Tokyo er altså ubrugelige.

  Når din figur står i Tokyo og bliver angrebet, kan du vælge at forlade Tokyo. Hvis du forlader Tokyo, skal den figur, der angreb, i stedet gå ind i Tokyo. Du tager stadig skaden, hvis du forlader Tokyo. Hvis din figur dør, mens den er i Tokyo, skal spilleren der angreb rykke sin figur ind i Tokyo – Tokyo må altså ikke være helt forladt.

  Lyn

  For hvert lyn du ruller, tager du en af de grønne energikuber. Efter du har lavet dine angreb, kan du købe fra af de tre kort, der er lagt frem, for energikuber. Øverst til venstre på kortet kan du se prisen for kortet. Nederst på kortene står skrevet, hvilken effekt de har. Efter du har købt så mange kort du har råd til eller du beslutter dig for at du er færdig, trækker man nye kort fra bunken, således at der igen er tre kort til salg.

  Der findes grundlæggende to typer kort.
  1. Keep-kort. Disse kort beholder man foran sit figurkort. De giver en konstant forbedring til dit monster.
  2. Discard-kort. Disse kort bliver fjernet fra spillet med det samme, men giver øjeblikkeligt en bonus.

  Vinderen

  Spillet kan slutte på en af to følgende måder:

  1. Spillet slutter med det samme, når en spiller når 20 sejrspoint. Spilleren der fik tyve point vandt spillet
  2. Hvis en spiller er den eneste der har monstre i live endnu. Vinderen er i dette tilfælde den, der stadig har sit monster i live.

  Vurdering af King of Tokyo

  Peter Brichs
  Peter Brichs mener ...

  King of Tokyo er et hurtigt terningspil, der virkelig er sjovt. De mange opgraderingskort man kan købe til monstrene i løbet af spillet, giver en stor variation i et spil, der ellers hurtigt kunne ende med at blive ensformigt, hvis det kun gik ud på at rulle terninger. De to måder at vinde på er dejligt afbalancerede, men du holder ikke længe, hvis ikke du er med på at der trods alt skal slås på hinanden.






  Kommentarer til King of Tokyo