3 - 5 spillere
60+ min
10+ år
  • krigsspil
  • Terningspil
  • Fantasy
  • Dark Minions

    Rasmus Skat Andersen af Rasmus Skat Andersen d. 31. July 2014

    Dalamar sad alene i laboratoriet i Den Højeste Magis Tårn. Tårnets vogtere, både de levende og de døde, stod på deres poster ved indgangen, ventende … på vagt.
    Uden for tårnets vinduer kunne Dalamar se byen Palanthas brænde. Fra sit udsigtspunkt højt oppe i tårnet havde svartelveren set slagets udvikling. Han havde set Lord Soth trænge gennem porten, havde set ridderne spredes og falde, havde set draconianerne styrte sig ned fra det flyvende citadel. Og alt mens slaget rasede, kæmpede dragerne oppe i luften, så drageblodet faldt som regn ned i byens gader.
    Margaret weis/Tracy Hickman: Dragonlance Legender: Slaget om Palanthas

    Målet i Dark Minions er ganske simpelt; Hærg så meget som muligt. Hver spiller repræsenter en horde af monstre, der kommer væltende for at udplyndre byer. Du får Victory Point (VP) for at hærge, og den spiller, der først når et bestemt antal VP, vinder.
    Selve spillet foregår ved at kaste terninger på din tur. Du bestemmer så, om resultatet af terningekastet skal bruges til at angribe byer (giver dig VP), angribe tårne i byerne (giver dig experience, så du får bedre terninger til at slå med) eller genoplive døde minions på gravpladsen. Eller om terningeslaget skal fordeles ud på de forskellige muligheder.
    Spillets findes i to versioner: basisudgaven og en avanceret udgave. Endelig rummer spillet også en udvidelse – Demon Lords.

    Setup

    • Hver spiller vælger en farve og tager et experience-kort i den valgte farve. Placer en markør på level et-feltet på experience-kortet.
    • Hver spiller får tyve kuber og seks oktagoner i sin farve. Kuberne repræsenterer et monster hver, mens oktagonerne tæller som fem monstre.
    • Hver spiller får desuden to specielle Victory Point-markører, en med en værdi på et VP og en med en værdi på to VP.
    • Bland først de bybrikker, hvorpå der står ‘the end’, og læg dem med bagsiden opad. Bland dernæst bybrikker, hvorpå der står ‘E’, og læg dem med bagsiden opad ovenpå ‘the end’-brikkerne. Processen gentages med brikkerne ‘D’, ‘C’ og ‘B’. Læg de tre ‘A’-bybrikker med forsiden opad midt på bordet. Er I fem spillere, vendes den øverste ‘B’-bybrik og lægges med forsiden opad.
    • Så skal der placeres tårne. Antallet af tårnbrikker i spillet afhænger af antallet af spillere. Tre spillere = fem tårne i hver farve. Fire spillere = seks tårne i hver farve. Fem spillere = syv tårne i hver farve. I nederste venstre hjørne på hvert byfelt, står et tal. Hvis der står tre (i langt de fleste tilfælde), placeres en hvid tårnbrik, en grå tårnbrik og en sort tårnbrik i by. Står der fire, placeres der desuden en ekstra tårnbrik i samme farve som feltet i bybrikkens nederste venstre hjørne.
    • Placer gravpladsen nær byerne, og så kan spillet begynde.

    Runder i Dark Minions

    Den mest onde spiller begynder. Hvis det er uklart, hvem denne er, begynder den ældste spiller. Du begynder din tur ved at kaste tre sorte terninger. Du kan bruge terningerne på tre måder:
    1. Angribe byer
    2. Genoplive monstre
    3. Erobre tårne i byerne

    Bemærk at du gerne må fordele terningerne ud på de forskellige muligheder, så du for eksempel bruger to terninger til at angribe byer med og en til at genoplive døde tropper.
    Du må ikke angribe et tårn i en by, som du har angrebet samme på samme tur, og du må ligeledes ikke angribe en by, hvor du i samme tur har angrebet et tårn.


    1. Angribe byer
    Du må placere lige så mange af dine monstre i en by, som en af terningerne viser. Du må kun bruge en terning per by, medmindre du bruger den hvide terning.
    Så hvis du for eksempel slår 3, 5 og 6, må du placere tre monstre i by et, fem i by to og seks i by tre.
    Alle bybrikker har et nummer i toppen, der angiver, hvor mange monstre der skal til for at erobre byen. Hvad der sker, når en by erobres, kommer vi ind på senere.

    2. Genoplive undersåtter Hvis du vælger at bruge terninger på denne handling, kan du få døde tropper på gravpladsen vakt til live. For hver af terningens øjne bringes en død trop tilbage til dit supply. Du kan også ofre de kraniebrikker, du har.
    • Hvis du ofrer en kraniebrik, genopliver du 10 monstre.
    • Hvis du ofrer to kraniebrikker, genopliver du 20 monstre.
    • Hvis du ofrer tre kraniebrikker, genopliver du alle dine monstre.
      De to VP-brikker, du fik fra start, kan også bruges som kraniebrikker. Hver brik tæller som en kraniebrik.

    3. Erobre tårne i byerne
    Formålet

    med denne handling er at stige i level. Tårnenes farve viser, hvor svære de er at erobre:
    Hvidt tårn: Kræver terning der viser fire eller højere plus fire monstre.
    Gråt tårn: Kræver terning der fem eller højere plus fem monstre.
    Sort tårn: Kræver terning der viser seks eller højere plus seks monstre.
    monstre, der deltager i angrebet, dør og smides på gravpladsen. Efter et vellykket angreb tager du en tårnbrik i den pågældende farve. Hvis det betyder, at du har et tårn i hver farve (hvid, grå og sort), skal du øjeblikkelig aflevere dem for at stige et level. Det bliver beskrevet nærmere senere.
    Bemærk, at det ikke er muligt at sidde og hamstre tårne. Du må maksimalt sidde med fire tårne, og ikke mere end to i en bestemt farve.

    Særlige regler

    Etteren: Slår du en etter med en terning, må du bruge den til at lægge +1 til en anden terning. En fire kan altså på den måde forvandles til en femmer. Slå dit slag om: Hvis du er utilfreds med dit terningeslag, kan du bruge en af de to VP-brikker, du fik ved spillets start. Ved at ofre en af brikkerne må du slå en, to eller tre af dine terninger om en gang. Ulempen er selvfølgelig, at du derved mister VP. Slå med den hvide terning: Du kan altid vælge at bruge den hvide terning i stedet for en af dine egne terninger. Hvis den hvide terning viser et tal, må du lægge det til en af dine andre terninger. Hvis den viser et kranie, må du genoplive op til 10 minions fra gravpladsen. Erobre en by: En by falder, når antallet af monstre er lig med eller overstiger det tal, der står øverst på bykortet. Alle monstre dør i angrebet og sendes til gravpladsen.
    1. Spilleren, der havde flest monstre i angrebet, får bybrikken samt kranie-brikker svarende til antallet af kranier afbilledet nederst på bybrikken.
    2. Spilleren, der deltog med næstflest tropper, får en 2 VP-brik
    3. Spilleren, der udløste byens undergang, får en 1 VP-brik.
    4. Ikke erobrede tårnbrikker ryger tilbage i the supply.
    5. I slutningen af spillerens tur trækkes en ny bybrik, der udstyres med tårne.
      Hvis to spillere har lige mange tropper, ruller de deres terninger. Den, der slår højest, vinder.
      Experience: Alle spillere begynder på experience level et. Hver gang man afleverer et sæt af tre forskellige farver tårne, stiger man et level og får lov til at slå med bedre terninger. På dit experience-kort kan du se, hvilke terninger du skal bruge.
      Når du når level fem, kan du ikke stige mere. Til gengæld må du udover de sædvanlige terninger rulle en ekstra (den hvide), så du altså slår med fire terninger.
      Hvis du slår et kranie med terningen, må du enten genoplive 10 monstre fra gravpladsen, eller tage en kraniebrik.

    Victory Point

    Der er fire måder at score VP på:
    1. By-brikker. I bybrikkens venstre side står angivet, hvor mange VP den er værd.
    2. Experience. Jo højere level du er, desto flere VP giver det. Værdien står angivet på ditexperience-kort.
    3. 1 VP- og 2 VP-brikker. Giver den angivende VP
    4. Hvert kranie, du ligger inde med, giver et VP.

    Sådan vinder du spillet

    Dark Minions slutter øjeblikkeligt, når en spiller meddeler, at han har det antal VP, der kræver for at vinde (det kræver selvfølgelig, at spilleren rent faktisk har det påkrævede antal VP.
    Tre spillere = 50 VP
    Fire spillere = 40 VP
    Fem spillere = 35 VP

    Hvis der er point lighed, vinder den af spillerne, der har ødelagt flest byer. Står det også uafgjort her, vinder spilleren med mest experience. Står spillerne stadig lige, deler de sejren.
    Den sejrende spiller kåres nu som den mest onde (og begynder altså næste spil).

    The overlords


    I den avancerede udgave af spillet bruges overlords. Der er 15 styks, som hver især har unikke evner.
    Under opsætningen blandes de 15 overlords-kort, og de fire øverste vendes, så de har forsiden op.
    I sin tur må en spiller lægge et af de fire kort i bunden af overlords-bunken og i stedet trække et nyt kort ud med forsiden opad.
    Man køber en overlord ved at betale kortets pris med terninger. Man må gerne købe flere overlords i samme tur. Overskydne øjne på terningen er spildt.
    Når et kort købes, får du også et par tropper retur fra gravpladsen (hvor mange er angivet i den grå cirkel på overlord-kortet).
    Når et overlord-kort er købt, kan kortet blive aktiveret når som helst – altså også i andre spilleres ture. Visse overlords egenskaber træder dog i kraft i samme øjeblik som kortet købes.
    Reglerne er meget uklare vedrørende overlords. Papskubber anbefaler, at man spiller med, at spillerne tager købte overlords over til sig, og at der i slutningen af en spillers tur trækkes nye overlords kort, så der ligger fire kort klar til næste spiller.

    Vurdering af Dark Minions

    Rasmus Skat Andersen
    Rasmus Skat Andersen mener ...

    Som I alle andre terningespil betyder held meget i Dark Minions, men du har dog stadig masser af indflydelse på, hvordan dit spil skal forme sig. Skal du satse på at score hurtige VP ved at snuppe byer, eller ved at stige i level og få lov til at slå med bedre terninger? Skal du opgive en af dine normale terninger til fordel for den hvide og satse på at slå et kranie, så du kan få friske tropper? Samtidig skal du hele tiden holde styr på, hvordan de andre spillere ligger, så du ikke kommer til at hjælpe den førende spiller i din tur.






    Kommentarer til Dark Minions