1 - 4 spillere
60+ min
8+ år
 • familiespil
 • Relateret læsning


  Cottage Garden

  Morten Greis af Morten Greis d. 25. January 2018

  Det handler om blomsterbede og gartneri. Du har to lodder jord, som skal beplantes, men dine rivaler har samme interesser, og de forsøger at nuppe de bedste bede for øjnene af dig.

  Det lyder ikke dramatisk, når det blot handler om blomsterbede og jordlodder, men mange fine brætspil har ikke store episke temaer, men leverer i stedet solide spiloplevelser over jordnære temaer, og Cottage Garden af Uwe Rosenberg er et sådan spil.

  Målet i Cottage Garden er at udfylde flest jordlodder med blomsterbede, men bedene kommer i forskellige former og størrelser, som skal passes ind på spillepladen, og der scores point efter mængden af blomsterkrukker og blomsterdækkener, som er synlige, når et jordlod er udfyldt, og man får derefter udleveret et at beplante.

  Sådan opstilles Cottage Garden

  Anbring planteskolen på bordet mellem jer med den side op, som passer til antallet af spillere.
  Anbring 16 tilfældige blomsterbede på planteskolens 16 felter.
  De resterende 20 blomsterbede anbringes i en række ved siden af spillepladen. Brug trillebøren til at markere køens begyndelse.

  Giv hver spiller følgende:
  • to tilfældige jordlodder, en med den lyse side opad, og en med den mørke opad.
  • to kattebrikker
  • et plantebord, hvor der anbringes tre orange kuber og tre blå kuber på startfelterne.

  Anbring den grønne gartnerterning ved planteskolen (ved det angivne felt) med 1-tallet opad (tre-fire spillere) eller 2-tallet opad (en-to spillere).
  Anbring de resterende katte, parasollen, jordlod, blomsterkrukker og bistader nær ved.

  Sådan spiller I Cottage Garden

  Vælg en spiller til at begynde spillet. Når man har tur, gennemløber man følgende fire trin.

  1) Genopfyldning

  Hvis rækken eller kolonnen, hvor gartnerterningen er, rummer nul eller et blomsterbede, fyldes rækken op med brikker fra køen.
  Hvis der er to eller tre blomsterbede, kan man spendere en kattebrik på at fylde rækken op.

  2) Beplantning

  Enten tages et blomsterbed fra rækken, hvor gartnerterningen står, og anbringes straks på et af de to jordlodder, eller der tages en blomsterkrukkebrik, som anbringes på et jordlod.

  Når brikker anbringes på et jordlod, må de ikke overlappe andre brikker, og de må ikke række ud over jordloddets kant. Brikkerne kan ikke flyttes, når de er anbragt.
  Samtidig med at et blomsterbed eller blomsterkrukke anbringes, kan man vælge at anbringe en kattebrik, hvis man har en i reserve.

  3) Pointscoring

  Hvis et jordlods tomme felter alle er dækket med blomster, krukker og katte (felter, hvor der påtrykt krukker og lignende, behøves ikke dækket, og det er som oftest en fordel, at de ikke er det), scorer man point for pladen.

  • For hver krukke rykkes en orange kube et felt frem
  • For hver plantedække rykkes en blå kube et felt frem

  Bistader: Den første spiller, der flytter en brik i mål, får “2 bistader”-brikken, og den anden spiller for “1 bistade”-brikken. En spiller kan ikke få begge bistade-brikker.
  Den røde streg: Når en kube passerer den røde streg, får man straks en kattebrik, som kan bruges med det samme eller gemmes til senere.
  Den sidste brik: Når man flytter sin tredje orange eller sin tredje blå kube ud på pointtavlen, får man straks en blomsterkrukke-brik, som indsættes med det samme.

  OBS! Når turen slutter, må man højst have to katte i sin reserve.

  4) Gartneren

  Gartnerterningen rykkes hen til næste række eller kolonne på planteskolen. Når terningen har taget en hel runde, vendes den fra sit nuværende tal til næste (det vil sige fra 1 til 2, fra 2 til 3 og så videre.). Når terningen vendes til 6, begynder slutspillet.

  Slutspillet i Cottage Garden

  Når gartnerterningen er vendt til 6, er man nået til spillets sidste runde, og den spilles anderledes end de andre runder.

  Kassér jordlodder med to eller færre blomsterbede (uanset antallet af krukker og katte).
  Tag din tur, som normalt med følgende ændringer:

  • Begynd turen med enten at flytte en orange kube to felter baglæns eller en blå kube et felt baglæns.
  • Når et jordlod er fyldt, erstattes det ikke af et nyt lod.
  • Der spilles til alle spillere ikke har nogen jordlodder tilbage. Har en spiller ingen jordlodder tilbage, skal spilleren kun udføre gartnerfasen og flytte gartnerterningen.

  Vinderen af Cottage Garden er …

  Når alle spillere er kommet af med begge deres jordlodder, skal pointene tælles op:

  • Point for de orange kubes placering
  • Point for de blå kubers placering
  • 1 point for hvert bistade
  • 0 point for katte

  Spilleren med flest point vinder. Hvis to har lige mange point, er det spilleren med flest bistader, som vinder.

  Vurdering af Cottage Garden

  Morten Greis
  Morten Greis mener ...

  Designeren bag spillet er Uwe Rosenberg, kendt for Bohnanza og Agricola, der har leveret en gruppe af spil, som alle bruger samme mekanik i form af tile placement, hvor man anbringer brikker på bordet i forlængelse af hinanden, som for eksempel i Carcassonne og Alhambra, men denne gang er det særegne, at brikkerne har forskellige former, og man skal vælge mellem, hvad man gerne vil have (og har råd til), og hvad man kan indsætte på den begrænsede plads, som ens spilleplade giver. Titlerne er Patchwork for to spillere, Cottage Garden for 1-4 spillere, Indian Summer for 1-4 spillere og A Feast for Odin for 1-4 spillere, og stigende grad af kompleksitet.

  Cottage Garden kan nærmest opleves som en flerspiller-variant af Patchwork, hvor benspændet ligger i at forsøge at afgrænse ens modspilleres muligheder for at vælge de gode brikker, mens man balancerer mellem at udfylde ens to spilleplader og gøre det på den mest optimale måde – og det kan kræve svære valg, når man står mellem at udfylde en plade for at få den næste kontra at score flere point ved at vente lidt. En ekstra styrke ved Cottage Garden er, at man kan spille spillet solitaire.

  Cottage Garden er et fint spil både for fans af Patchwork, som gerne vil introducere resten af familien eller deres vennepar for en sjov udfordring, og det er et solidt spil for folk, der søger et nyt sjovt familiespil.


  Kommentarer til Cottage Garden