1 - 4 spillere
30+ min
8+ år
 • partyspil
 • Terningspil
 • Brikks

  Pernille Brix Madsen af Pernille Brix Madsen d. 21. March 2019

  Brikks kan bedst beskrives som en brætspilsversion af et Tetris-spil, hvor man skal forsøge at placere de faldende brikker (såkaldte quadrominos), så man får flest mulige point.

  Brikks er et lille, hurtigt spil i roll and write-genren. Som navnet måske afslører, så går roll and write-spil ud på, at terninger kastes, og spillerne noterer noget på en blok eller en tavle foran sig. Gode, gamle Yatzy er nok det mest kendte af slagsen, men genren er de seneste par år blevet mere populær.

  Sådan spilles Brikks

  Hver spiller får inden spillets start et ark fra blokken, som de skal skrive på i løbet af spillet, samt et ark mere, der skal vendes om, så man kan se bagsiden. På bagsiden kan man se alle de forskellige brikker, man kan placere. Hver spiller vælger en brik i kolonne 1, som tegnes ind i bunden af spillerens ark.

  I sin tur kaster den aktive spiller de to terninger. En sekssidet terning med farver og en firesidet terning med tallene fra 1-4. Terningernes resultat viser, hvilken brik alle spillere skal placere i denne tur. Den aktive spiller kan én gang i hver tur vælge at kaste terningerne igen (enten fordi han ikke selv kan bruge brikken, eller fordi den er god for en modspiller).

  Når den aktive spiller er færdig med at kaste terninger, skal alle spillere placere en brik på deres ark ved at tage udgangspunkt i den aktive spillers terningresultat.

  Energy

  Inden spilleren placerer en brik, kan han vælge at modificere resultatet med en eller flere Energy. Hver spiller starter med et antal Energy afhængig af antallet af spillere. Energy kan bruges i løbet af spillet til at ændre orienteringen på den brik, man skal placere i turen. Man kan bruge en Energy på at rotere brikken 90 grader. Man kan også vælge at bruge 5 Energy på at placere en valgfri brik i stedet for den, som den aktive spiller har slået. Alle spillere vælger selv, om de vil modificere slaget med Energy, og modificeringen tæller kun for spilleren selv og må gerne gøres i en anden spillers tur.

  Når man er færdig med at modificere, tegner man brikken ind på sit ark.

  På felterne er der prikker i samme farver som brikkerne. Formår man at dække en prik med en brik i samme farve, får man 2 Energy. Hver gang man passerer et kryds på Energy-tracket, må man sætte et kryds på bonus-tracket.

  Point

  Når man har færdiggjort en eller flere linjer, noterer man sine point i kolonnen.


  En linje med 10 udfyldte felter giver 5 point. 9 udfyldte felter i en færdiggjort linje giver 2 point og 8 giver 1 point.

  Fra linje 6-10 fordobles point og i linje 11 gives 4 x point for linjen. Færdiggør man 2, 3 eller 4 linjer med samme brik, må man sætte hhv. 1, 2 og 4 krydser på bonus-tracket. I slutningen af spillet får man bonuspoint svarende til det laveste tal, der ikke er streget ud på bonus-tracket.

  Bomber

  Hver spiller har tre bomber, som de kan vælge at bruge i løbet af spillet til at sprænge en brik i luften, som de ikke kan bruge. Bomberne giver point i slutningen af spillet, hvis de ikke er brugt, så de skal bruges med omhu.

  Hvem vinder?

  Spillet slutter, når ingen spillere kan placere en brik, og pointene tælles sammen. Spillerens point er point for færdiggjorte linjer, laveste tal på bonustracket og point for ubrugte bomber lagt sammen. Spilleren med flest point har vundet.

  Vurdering af Brikks

  Pernille Brix Madsen
  Pernille Brix Madsen mener ...

  Brikks er både sjovt, nemt at lære og fungerer med stort set alle spillerantal, da man er aktiv i modspillernes tur. Størrelsen af spillet taget i betragtning er der mange timers god underholdning at hente i Brikks, som har fortjent en fast plads på hylden i samlingen og med garanti vil blive trukket frem igen og igen.


  Kommentarer til Brikks