2 - 6 spillere
45+ min
8+ år
 • familiespil
 • partyspil
 • Behændighed
 • Regler på dansk

  Relateret læsning


  Bandu

  Lasse Petersen af Lasse Petersen d. 2. September 2011

  Bandu (også udgivet under navnet ‘Bausack’) er nok bedst beskrevet som ‘Klodsmajor for voksne’. Det er et sjovt og kreativt brætspil, som kræver både fingerfærdighed og strategi for at vinde.

  Sådan forløber et spil Bandu

  I Bandu forsøger spillerne at bygge tårne med forskellige klodser. Nogle af klodserne er regulære firkanter, mens andre er kugler, spir, trekanter og andre skæve forme, som gør byggeriet lidt mere kompliceret.

  Overordnet set skiftes spillerne til at tage en klods og bygge med den. Hvis en spillers tårn vælter, er hun ude af spillet. Hver spiller starter med en bunke diamanter, som de kan bruge til at købe klodser fra andre, eller i nogle tilfælde tvinge andre spillere til at placere klodser, som de ikke ønsker.

  De forskellige måder at spille Bandu på

  I regelhæftet finder du fire forskellige måder, du kan spille Bandu på. Disse fire måder har forskellige mål, som spillerne søger at opnå, og forskellige ting spillerne kan gøre på deres ture.

  Knockout

  Med dette sæt regler bygger spillerne hvert deres tårn. Når en spillers tårn vælter, er de ude af spillet. Målet er at være den sidste spiller tilbage med et stående tårn.

  I denne udgave kan spillerne gøre en af to ting på sin tur:

  • Enten kan de vælge en klods, som de ønsker at beholde, og placere på deres tårn – med mindre en af de andre spillere vælger at byde ind med deres diamanter og selv tage klodsen.
  • Alternativt kan en spiller tage en klods, som vedkommende ikke ønsker, og sende den videre til sidemanden. Sidemanden må nu enten tage denne klods og placere på sit tårn eller betale diamanter for at sende den videre til næste sidemand. Hver spiller skal overbyde den sidste spiller for at sende klodsen videre. Sådan fortsætter klodsen rundt, indtil en spiller vælger at tage klodsen.

  Knockout er nok den mest strategiske version af Bandu i det den fokuserer på at bygge solide tårne og sende dårlige klodser til modstanderne.

  Pile It High

  I denne version bygger hver spiller også sit eget tårn. Målet er at bygge det højeste tårn.

  I denne udgave kan spillerne gøre en af to ting på sin tur:

  • Enten kan de vælge en klods, som de ønsker at beholde, og placere på deres tårn – med mindre en af de andre spillere vælger at byde ind med deres diamanter og selv tage klodsen.
  • Alternativt kan spilleren vælge en (dårlig) klods, som de ønsker at give til en anden spiller. Spillerne byder nu med deres diamanter. Spilleren, der byder højest, får lov at vælge hvem, der skal have klodsen. Modtageren af klodsen må vælge enten selv at placere klodsen, eller at bede spilleren, der gav dem brikken, om at gøre det. Hvis spilleren, der gav dem klodsen, ikke kan placere den uden at vælte tårnet, ryger han i stedet ud af spillet.

  På sin tur kan en spiller tur vælge at stoppe fremfor at bygge videre på sit tårn. Tårnet bliver nu målt. Og spilleren er ude resten af spillet. Dette er vigtigt, fordi hvis dit tårn vælter, inden du har valgt at stoppe, så er du ude af spille. Spillet slutter, når alle spillerne har valgt at stoppe, eller alle på nær et tårn er væltet. Herefter sammenligner spillerne højden på deres tårn, og spilleren med det højeste tårn vinder.

  Pile It High er lidt mere fredelig måde at spille Bandu på end Knockout. Samtidigt er spillerne som regel mere kreative, da det gælder om at bygge det højeste tårn fremfor det mest solide.

  Building Chain

  I Building Chain versionen bygger hver spiller sit eget tårn. Spillerne skifter til at tage en klods fra midten af bordet og placere på en række foran sig. Når klodserne er taget fra midten af bordet begynder spillerne at bygge.

  I sin turn skal spilleren enten tage den første klods fra sin række eller den første brik fra en af de andre spilleres rækker og bygge med. Hvis en spillers tårn vælter, er vedkommende ude af spillet.
  Sådan fortsætter spillet, indtil alle klodserne er brugt, eller alle tårne på nær et er væltet. Vinderen er den med det højeste tårn.

  Building Chain er et interessant twist fra de andre versioner, da det særligt fokusere på at visualisere og planlægge fremad i måden du bygger dit tårn.

  Tower of Babel

  Alle spillerne bygger på det samme tårn. Alle klodserne placeres i posen, der følger med spillet. I sin tur trækker spilleren en klods fra posen og placerer den på tårnet.

  Når tårnet vælter, får spilleren, som placerede den sidste klods uden at tårnet væltede, en diamant. Derefter starter spillet forfra med et nyt tårn.

  Vinderen er den spiller, som først får fem diamanter.

  Tower of Babel er den hurtigste og mest simple version af Bandu. Det er ikke den mest interessante version, men der kan stadig være noget strategi i, hvordan du placerer dine klodser, så det bliver sværere for den efterfølgende spiller.

  Vurdering af Bandu

  Lasse Petersen
  Lasse Petersen mener ...

  Bandu er glimrende familiespil. Det vækker barnet i dig at skulle sidde og lege med klodser, men samtidig kræver det både fingerfærdighed og strategi, når du udvælger og placerer dine klodser.

  Alle kan være med i Bandu, og alle har det sjovt, når du på nervepirrende vis bygger et tårn, der overgår selv det skæve tårn i Pisa.


  Kommentarer til Bandu