1 - 10 spillere
5+ min
8+ år
 • familiespil
 • Quiz
 • Regler på dansk

  Bananagrams

  Rasmus Skat Andersen af Rasmus Skat Andersen d. 20. September 2012

  I familiespillet Bananagrams gælder det om være hurtigst til at få lavet krydsord ud af de bogstavsbrikker, man har trukket. Alle deltagere forsøger på samme tid at komme af med deres bogstaver. Undervejs har de mulighed for at skille sig af med et umuligt bogstav, mod at de trækker tre andre.

  Opsætning af Bananagrams

  • Samtlige 144 brikker spredes ud på bordet, så de ligger med forsiden nedad. Derpå blandes de. Denne bunke kaldes klasen.
  • Hver spiller trækker et antal brikker, afhængig af hvor mange deltagere der er. Ved to til fire deltagere trækker man 21 brikker, ved fem til seks deltagere trækker man 15 brikker, og ved syv eller flere deltagere trækker man 11 brikker.

  Sådan spilles Bananagrams

  En af spillerne siger split, og så begynder alle at vende de brikker, de har trukket, og forme ord med dem. Man skal danne ord, der hænger sammen og/eller krydser hinanden. Ordene kan gå i alle retninger og læses både fra højre eller venstre. Du må gerne ændre i ord, du har lavet.
  Det er ikke tilladt at bruge forkortelser og egennavne.

  Når det lykkes en spiller at få brugt alle sine bogstaver, råber vedkommende skræl og tager derpå en brik fra klasen. Alle andre spillere tager ligeledes en brik.

  Hvis man sidder og brænder inde med en brik, man bare ikke kan få til at passe, kan man råbe affald. Så må man lægge brikken tilbage i klasen og til gengæld trække tre nye brikker.

  Sådan vinder du spillet

  Spillet slutter, når der er færre brikker i klasen, end der er spillere. Den første spiller, der nu får lagt alle sine brikker, råber bananas. De andre spillere skal derpå tjekke vedkommendes ordkonstruktioner. Er den korrekt, vinder spilleren. Er der fejl, har spilleren tabt. De andre fortsætter med at forsøge at få lagt alle deres bogstaver ned.

  Spilvarianter

  Spillet indeholder også et par bud på anderledes måder at spille Bananagrams på. Dels er der en solo-version, dels en par varianter, hvor man spiller uden skræl og affald.

  Vurdering af Bananagrams

  Rasmus Skat Andersen
  Rasmus Skat Andersen mener ...

  Bananagrams er et hurtigt lille krydsordspil. Spillet har den styrke over for krydsordspil som Scrabble, at der kan være rigtig mange deltagere med.

  Det er et familiespil, men reglerne tager ikke rigtig hensyn til, at voksne må forventes at have et større ordforråd end lille Bo, der går i tredje klasse. For at gøre spillet lige bør man derfor aftale, at børn for eksempel veksler deres brikker 1:2 i stedet for 1:3, begynder med færre brikker, eller at voksne skal lave ord, der indeholder mindst fire bogstaver.

  Desuden kunne reglerne godt trænge til en kærlig gennemlæsning. Dels er der smuttet et norsk afsnit med, dels skrives der, at egennavne ikke er tilladt og nævner som eksempel det udmærkede danske navneord tivoli!


  Kommentarer til Bananagrams