2 - 5 spillere
90+ min
13+ år
 • strategispil
 • Worker Placement
 • Oldtid
 • Al Rashid

  Johnn Esbensen af Johnn Esbensen d. 17. December 2012

  Det arabiske kongedømme under Hārūn al-Rashīd er rigt på både handel, kultur og uddannelse, men magtfulde familier kæmper om rigdom og ære. Livet ved hoffet er hårdt og livsstilen dyr, og derfor er handlen med luksus varer lige så vigtig som fornemme titler. Alt handler om status, magt og indflydelse.

  I Al Rashid kontrollerer spillerne hver en familie, der kæmper om kongens gunst. Det gælder derfor om, at samle flest prestige point ved bl.a. at opnå fornemme titler, opnå politisk indflydelse eller udvide sin familie. Men alt koster penge, så handel bliver en vigtig del af spillet.

  Sådan starter du Al Rashid

  Inden I går i gang med at spille Al Rashid, skal spillet gøres klar. Spillepladen er meget velillustreret og det er derfor nemt at komme i gang.

  • Spillepladen lægges på bordet, og felterne på den nederste del af spillepladen fyldes med brikker, der passer. Altså silkebrikker på silkefelter, lertøjsbrikker på lertøjsfelterne osv.
  • Placér den sorte træbrik på 1 i turfeltet i højre hjørne
  • Sorter alle titelbrikkerne efter farve, og fordel dem på de tilsvarende laug øverst på spillepladen. Antallet af titel brikker afhænger af antallet af spillere
  • Bland lejesoldat brikkerne, og lav en bunke i hver farve. Placér bunkerne nær spillepladen med talsiden nedad
  • Hver spiller vælger en farve, og modtager en guvernør (Pasha), en købmand og en vismandsbrik i samme farve
  • Herefter trækkes der lod om start rækkefølgen. Hver spiller placerer en firkantet træklods i spilrækkefølge feltet i højre hjørne
  • Bland de tre sorte krisekort og træk et tilfældigt. Placér herefter røde og blå lejesoldat brikker på de nævnte landområder. De resterende sorte krisekort kasseres
  • Bland de 8 grå krisekort og læg dem med billedsiden nedad
  • Hver spiller trækker en rød eller en blå lejesoldat brik og holder den skjult
  • Spillerne får herefter tildelt varer efter startrækkefølgen. Hver spiller modtager
   Spiller nr. 1 2 3 4 5
   Stk. træ 1 2 3 2 1
   Stk. lertøj 1 1 1 2 1
   Stk. metal 1 1 1 1 1
   Ps. krydderi 0 0 0 0 1

  I er nu klar til at spille Al Rashid

  Runder i Al Rashid

  Spillet løber over 5 runder. Hver runde er inddelt i to faser. I den første fase skal familiemedlemmerne placeres mens spillerne I anden fase skiftes til at afvikle de forskellige områder, hvor der er placeret familiemedlemmer.

  Fase 1 – Placering

  Familiemedlemmerne kan placeres på landkortet nederst på spillepladen, eller i byen øverst. Et familiemedlem der er placeret på landkortet nederst på spillepladen giver spilleren ressourcer – træ, lertøj, metal, silke og krydderi. Ressourcerne anvendes som betaling for forskellige tjenester, der kan købes i byen.

  De forskellige områder på spillepladen kan indeholde flere familiemedlemmer, men det er kun de 3 spillere der er mest indflydelsesrige, der får lov til at udføre handlingen. Spillernes familiemedlemmer giver forskellige indflydelse. Guvernøren (Pasha) giver 5, købmanden giver 3 mens vismanden giver 1. Vismanden har dog den evne, den kan stå sammen (under) de øvrige brikker for at øge indflydelsen. Hver spiller kan kun optage et felt i hvert område.

  Fase 2 – Afvikling

  I anden fase skiftes spillerne til at afvikle de forskellige områder, hvor der er placeret familiemedlemmer. En spiller kan frit vælge hvilket område han ønsker afviklet – også selv om han ikke selv har arbejdere i det valgte område. Det er kun de 3 spillere med mest indflydelse i det valgte område, der får lov til at udføre handlingen.

  Inden handlingen på landkortet udføres, skal spillerne dog kæmpe mod eventuelle lejesoldater. Kampen foregår ved, at alle lejesoldat brikker i det valgte område vendes og værdien lægges sammen. Den dominerende spiller skal nu vælge om han vil kæmpe eller flygte.

  Hvis spilleren vælger at kæmpe, skal han spille en eller flere lejesoldat brikker fra hånden. Hvis værdien af de spillede brikker overstiger værdien af brikkerne i området, har spilleren vundet, og kan nu handle i området. Hvis værdien er lavere har spilleren tabt, og må trække sig tilbage uden at handle.

  Hvis en spiller vælger at flygte, skal han som straf tage to vanære brikker.

  Når kampen er slut skal spillerne handle. Den mest dominerende spiller starter med at handle, og må vælge om han vil tage alle brikker af en slags varer, eller tre varer efter eget valg. Spiller nummer to må vælge to varer efter eget valg, og spiller 1 må vælge en vare.

  I nogle lande kan spillerne vælge at tage en kreditnota i stedet for varer. Kreditnotaen bruges til at reducere prisen på en titel med tre.

  I byen kan spillerne besøge forskellige laug, der hver især tilbyder tre forskellige handlinger- to primære og en sekundær. Spillerne kan kun vælge en eller to handlinger. Der kan vælges mellem følgende handlinger:

  Primære handlinger

  • Opnå en service fra lauget
  • Få lauget til at give dig en titel
   Sekundær handling
  • Bed om en tjeneste fra lauget
  De forskellige handlinger er beskrevet på spillepladen.

  Spillerne har, i løbet afviklingsfasen, mulighed for at aktivere en eller flere af deres titler. Dette er dog frivilligt. Titlerne kan købes i de forskellige laug og giver forskellige fordele.

  Når alle områder er blevet afviklet slutter runden. Inden en ny runde kan starte skal følgende gøres:

  • Fyld alle områder med ressourcer
  • Alle titler brugt i sidste runde bliver aktive igen
  • Træk en ny krisebrik og placer lejesoldat brikkerne som vist
  • Ryk brikken i turfeltet

  Sådan vinder du spillet

  Spillet slutter efter afviklingsfasen i 5. runde, og spillerne skal til at tælle prestige
  point sammen. Spillerne kan tjene prestige point ved forskellige titler, politiske indflydelsesbrikker og antallet af familiemedlemmer.

  Spilleren med flest prestige point vinder spillet.

  Vurdering af Al Rashid

  Johnn Esbensen
  Johnn Esbensen mener ...

  Al Rashid er et strategispil i den lidt tungere ende, og giver på kort tid spillerne en masse valg og muligheder at tage stilling til. Spillets mekanik minder lidt om Agricola, der også giver spillerne frustrerende mange valgmuligheder.

  Artworket og komponenterne er super veludført, men designernes forsøg med “arabisk” skrift på kort og spilleplade gør det svært at læse teksten. Reglerne i denne udgave er svære at overskue og gør det lidt vanskeligt at komme i gang. Det er tydeligt, at spillet Al Rashid er firmaet Yemaia og designernes første udgivelse. Lad os derfor håbe, at næste udgave at spillet bliver i en ny og opdateret udgave.

  Trods de små skønhedsfejl i regler osv. er Al Rashid i meget vellykket spil, der blot bliver bedre og bedre efter hvert spil. Muligheden for at ændre vinder strategi fra spil til spil, gør det udfordrende selv for øvede brætspillere.


  Kommentarer til Al Rashid