Tag en chance på Vejen

af Gert Hansen d. 9. February 2017

Langs med motorvejen og jernbanen mellem Esbjerg og Kolding ligger provinsbyen Vejen. Et stilfærdigt sted med en enkelt butiksgade og gode forbindelser for pendlere. Ikke lige stedet du venter at finde Danmarks nyeste brætspilscafé.

I lokaler som for nyligt var vært for en bank, kan man nu finde caféborde, en hyggelige stemning og hylder med masser brætspil. Initiativtagerne bag er brødrene Christoffer og Max Klose som er blevet inspireret af opstanden af brætspilscafeér rundt omkring.

Jeg elsker brætspil”, fortæller Christoffer, ”og jeg har været på brætspilscafeér andre steder: Århus, København og New York. Så jeg har fået en ekstrem interesse for at lave den slags café.

Så lokalerne, som før indeholdt Brørup Sparekasse, er nu blevet omdannet til en åben og lys café med standardiserede borde (så det er nemt at lave et brugbart bord til et stort spil), forskellige siddepladser, og lavmælt musik. Og selvfølgelig det vigtigste – hylder med brætspil i mange genrer.

Det ville være så fedt at have et sted i byen, for unge og for gamle, og bruge flere timer på at hygge om noget som alle kan være interesseret i.

Max er den der kommer til at stå i cafeen på fuld tid, mens Christoffer fungerer som afløser. Max fortæller ”Den cafe vil jeg godt bestyre. Jeg elsker også brætspil. Det er nærmest sådan en drømmejob”. Han fortæller også at de vil kunne reglerne til alle spillene i cafeen – og med en samling på pt. 80 spil er det ambitiøst, men stadig muligt.

Man kan bruge stedet som en almindelig café, så man kan komme ind fra gaden og få sig en kop kaffe og en lille snack. Hvis man kommer for at hygge, så betaler man kr. 30,- i entré for at have fri adgang til brætspil og wi-fi uden anden købetvang – entreen giver tillige rabat på cafékøb. Jeg kan konstatere at man holder sig et snævert udvalg og et lavere prisniveau en de gængse cafeer i Århus og København, men man kan nok også bedre tillade sig det med det huslejeniveau som man har i provinsen. En anden fordel ved at placere caféen her er man kan parkere sin bil uden at betale et halvt Twilight Imperium i p-afgift.

Andre byer i Danmark med dedikerede brætspilscafeér er på mere end 150.000 indbyggere og har et bredt kulturudbud, flere videregående uddannelsesinstitutioner og et vidt udbud af cafeer og restauranter. Vejen har lige knap 10.000 indbyggere, og ordet ‘Cafe’ er et sjældent syn i byens centrum. Så chancerne for at det her virker, er måske ikke så store – men kommer til til at virke her, må det så også kunne lade sig gøre I alle de andre mellemstore byer.

Christoffer lægger ikke skjul på at det er vigtigt at få fat i de unge. Der er ungdomsuddannelser i byen, og brødrene vil gøre det naturligt at man bruger eftermiddagene på at komme forbi cafeen for at hygge og/eller spille brætspil, inden de skal tilbage til lektier og pligter – eller til spilleriet foran pc-skærmen.

Jeg spørger indtil hvorvidt dette er et eksperiment: ”Jeg vil kalde det en chance at tage,” svarer Christoffer. ”Vi har ikke noget grundlag for at sikre os at det vil virke. Vi sidder på det et år lige meget hvad – så hvis det går galt, så kører vi igennem i et år og tager hvadend negativt der kommer ud af det. Vi vil give det al det vi har”.

Vejen Brætspilscafé
Søndergade 26a
Åben alle dage 14-22

https://www.facebook.com/VejenBraetspilscafe