Sig brætspil til din tablet

Jacob Herold af Jacob Herold d. 14. maj 2013

Slut med terninger og pap – spil brætspil på din tablet. Brikker & Bræt guider til fem suveræne digitale brætspil.

Catan

’Catan’ er et af de sjældne spil, der fungerer som perfekt første skridt i overgangen fra almen Ludo-spiller til mere hardcore papskubber. ’Catan’ – også kendt som ’Settlers of Catan’ – er stadig i dag et unikt strategispil, der viser, hvor let tilgængelige og samtidig dybt taktisk og socialt et brætspil kan være.

Som nybyggere skal spillerne befolke en lille ø, der bugner af tætte skove, gyldne marker og andre ressourcer. Derfor skal der bygges byer, lægges veje og indsamles samt byttes ressourcer indbyrdes for at få det hele til at hænge sammen. ’Catan’ er dog en lille ø, og derfor er der ikke plads til alle.

Det bliver derfor hurtigt nødvendigt at bytte sig til manglende ressourcer fra andre spillere, og bittersøde smil udveksles over byttehandler, der foretages af nød og oftest gavner modspilleren mere.

Perfekt for:

Vordende papskubbere, nybegyndere udi strategispil og din mor.
Pris: 32 kr. 1-4 spillere. Fra 8 år

Carcassonne

’Carcassonne’ er en udødelig klassiker, hvis overgang til det digitale medie er lykkedes ganske udmærket, selvom prisen er relativ høj. iPhone og iPad-versionerne brillerer med at være et af de få brætspil, der formår at holde fast i den brætspilsfornemmelse, uanset om der spilles i stuen eller over internettet. I ’Carcassonne’ skiftes spillerne til at trække brikker prydet med små stykker landskab på såsom veje, marker, klostre og byer, og skal derpå placere disse brikker på bordet, for derefter at indtage territorier.

Nogle erobringer er midlertidige, og giver hurtigt nogle få point igen, mens andre er langsigtede investeringer, der først giver udbytte i slutningen af spillet, hvis det ikke er lykkedes en af de andre spillere at trumfe ens indflydelse. Man kan enten vælge at spille med folk i samme rum eller over internettet, og kan man ikke få nok, er der også en solo-udgave af Carcassonne med i pakken. Hver eneste uge bliver der udgivet et nyt solo-scenarie, hvor man gradvist skal bygge større og større byer og veje.

Pris: 65 kr. 1-5 spillere. Fra 8 år

Puerto Rico

Missionen er klar: Europa hungrer efter eksotiske luksusvarer, og enorme rigdomme venter dem, der kan levere dem. ’Puerto Rico’ er fuldt fortjent hyldet som et af de allerbedste brætspil nogensinde, og det skuffer ikke i sine digitale klæder. Som handelsmand i kolonitidens Puerto Rico er målet at få høstet og sendt så mange varer østpå som overhovedet muligt inden spillet slutter.

Udfordringen ligger i valget mellem en række forskellige roller i hver runde såsom bygherre eller handelsmand, der alle har særlige fordele og ulemper. Den taktiske balance suppleres af bygninger, der giver mulighed for at gemme varerne en ekstra sæson, så ’Puerto Rico’ er en evig kæde af svære valg. iPad-udgaven er tro mod originalen, men er også et af de mest nådesløse brætspil til dato, for selv på nemmeste sværhedsgrad har de computerstyrede modstandere nemt ved at vinde, så det kræver godt kendskab til spillets regler og smuthuller, hvis man ikke vil tromles ned af nævenyttige computerstyrede købmænd.

Perfekt for:

Berejste købmænd, tunge taktikere og tålmodige taktikere
Pris: 45 kr. 1-5 spillere. Fra 10 år

Elder Sign: Omens

Elder Sign: Omens’ er baseret på terningspillet Elder Signs, der tager udgangspunkt i forfatteren H. P. Lovecrafts ’Cthulhu’-mytologi om de ældgamle rædsler, der blot ligger og venter på, at stjernerne står rigtigt så de kan vende tilbage til Jorden. Og derfor er menneskehedens eneste håb fire standhaftige efterforskere, der opsporer monstre og kultister i et kapløb mod tiden.

I spillet skiftes spillerne til at besøge områder fyldt med ondskab, som kræver, at man ruller med et sæt særlige terninger. Ikke to spil er ens, for hvert spil har et nyt Cthulhu-monster lurende i skjul, der dikterer specielle regler, ligesom de tilgængelige opgaver trækkes fra en stor kortbunke og derfor er evigt omskiftelige. Hvor den normale udgave er for 1-8 spillere, er iPad-versionen primært en solo-oplevelse. Heldigvis kan spilmekanikken sagtens bære oplevelsen, og den flotte visuelle udformning og gode brugerflade hjælper bestemt. ’Elder Sign: Omens’ kræver i høj grad strategi og overblik, men på et niveau hvor de fleste kan være med.

Pris: 45 kr. 1 spiller. Fra 8 år

Penny Arcade: The Game – Gamers vs Evil

Mike ”Gabe” Krahulik og Jerry ”Tycho” Holkins har siden 1998 lavet internettegneserien Penny Arcade, der spidder popkultur og særligt computerspil. Her 15 år efter har de opbygget et imperium på deres skarpe humor og sjove streg, og har udgivet både hæfter og spil baseret på deres univers.

’Penny Arcade: The Game – Gamers vs Evil’ er et af de spil, der er udsprunget af tegneseriens galskab, og ligner umiddelbart kortspil som ’Dominion’ og ’Ascension’, hvor man køber sine kort fra en fælles pulje i midten af bordet, og derved opbygger sin hånd og derved gradvist øger sine handlemuligheder i løbet af spillet. Spillet er spækket med tegneseriens humor, og selvom den oftest er sat ind langt under bæltestedet, formår de to gale amerikanere at levere ordspil i form af kort med to gravhunde og titlen ”Touchwiener” med et glimt i øjet. Det er klart en fordel at have kendskab til tegneserien og figurerne, men spillet i sig selv er glimrende og kan sagtens stå på egne ben.

Det er ikke bare markedsføring af et brand, men et velfungerende kortspil som de to sagtens kan være ganske stolte af.

Perfekt for:

Fans af tegneserien, kortspillere med humor og Ascension-fanatikere.
Pris: 32 kr. 1-4 spillere. Fra 12 år