Pust støvet af dine gamle brætspil

af Thomas Berger d. 14. maj 2013

Skak a la Darwin eller zombie-Cluedo? Der er et skatkammer af nye brætspilsoplevelser at hente i de gamle klassikere, hvis man klasker et sæt nye spilleregler. Brikker & Bræt guider til de bedste remixes af gamle spil fra ’Stratego’ til ’Scrabble’.

Hylderne derhjemme eller i sommerhuset prydes muligvis af de gode klassiske brætspil. De er dog alle spillet igennem til hudløshed, så selv de bedste føles efterhånden bedagede og udslidte.

Så vil jeg gerne se Agent Orange i skydetårnet med en laserpistol
Med lidt opfindsomhed og kreativitet, er der rige muligheder for at genopdage klassikerne og booste nyt liv i de støvede spilleplader ved bare at justere en smule på de velkendte regler. Det giver helt nye og ofte gakkede måder at spille på, og kan ofte også udligne nogle af de utilsigtede elementer i spillet, som tidligere har kunnet afgøre vinder og taber på forhånd

Seks generelle tips til at ændre spillets regler

 1. Hvis den startende spiller har en fordel i spillet, så afhold auktion om, hvem der skal starte. Eller udlign forskellen ved at give de andre spillere ekstra penge, point eller terningeslag.
 2. Tilføj kort med unikke specialfunktioner til spillet. Hver spiller trækker et før spillets start, og kan bruge det én gang undervejs. Et sådan kort kunne fx give adgang til ekstra terningeslag, dobbelt antal ressourcer, springe en modstanders tur over eller lignende.
 3. Lav løbende om på rækkefølgen i spillet. Hvis der fx er fire spillere, så spring den første spiller over i runde to, så det hele tiden går på omgang, hvem der slår først i de enkelte runder.
 4. Tegn nye ruter på spillebrættet, så det bliver muligt at bevæge sig omkring på brættet på helt nye måder. Eller føj ekstra funktioner til nogle af brættets felter som f.eks. i Ludo eller Skak.
 5. Spil med flere terninger end reglerne egentlig foreskriver. Eller lån terninger fra et andet spil, så de traditionelle sekssiders terninger erstattes med fx otte- eller tisiders terninger og se hvad der sker.
 6. Træk for hver runde lod om eller lad et terningsslag afgøre, hvilken vej spillerne skal bevæge sig omkring på brættet. Det fordrer uforudsigelighed og mere heldbaserede spil.

Scrabble

 • Ordene kan løbe ud over spillebrættets ene kant og fortsætte på modsatte side.
 • Ordene kan staves både forfra og bagfra.
 • Glem alt om at spille med point. Vinderen er i stedet den, der først præsterer at slippe af med alle sine bogstaver.
 • Spil med et sæt fælles bogstavsbrikker, der er åbne for alle at bruge af.
 • Glem at spille med ture – alle vender brikkerne samtidig og skal lægge ord hurtigst muligt ud på bordet.

Skak

 • Udvid brættet med to rækker, så det har en størrelse på 10 × 8 felter og føj fire ekstra bønder og to springere til spillet.
 • Hvorfor skal det kun være kongen, der kan sættes skakmat? Lad dronningen få samme rolle, så der nu er to brikker, der kan sættes under pres.
 • Glem skakmat. Spillet handler i stedet om arternes overlevelse, hvor taberen er den spiller, som først mister samtlige brikker af en enkelt type. De almindelige regler for brikkernes bevægelser gælder, men det er vigtigt at holde liv i såvel konge og dronning som løber, tårn, springer og bonde. Hvis en bonde når frem til baglinjen, kan den udskiftes til en brik af en hvilken som helst type.
 • Lad brikkerne kunne bortføre fremfor at slå hinanden hjem. Dermed skal en taget brik deporteres tilbage til en særlig zone på brættet for at ryge ud af spillet. Ellers spil med befriere, så brikkerne kan komme tilbage i spillet.

Monopoly / Matador

 • Del alle grundene ud til deltagerne ved spillets start, så kan de byttes og handles bagefter, og spillet er hurtigere overstået.
 • I stedet for at deltagerne modtager penge, når de passerer start, skal de betale for det.
 • Hver spiller har seks kort med tallene 1-6. Der slås så kun med en terning, og spilleren vælger dernæst hvilket af de seks kort, der skal udgøre den anden ternings værdi. En spiller skal have benyttet alle sine seks kort med tal, før hele bunken af kort kan benyttes på ny.
 • Kobl spørgsmål fra Trivial Pursuit på spillet, så lander man på et bebygget felt, så skal der svares på et spørgsmål, før man må fortsætte.

Cluedo

 • I stedet for terninger har hver spiller ni træk. De koster et træk pr. felt en figur bevæger sig og tre træk enten at komme med en formodning, foretage en anklage eller bevæge sig gennem en af de hemmelige gange på spillebrættet. Dette giver et mere strategisk spil.
 • Placer en hovednøgle i midten af spilbrættet. Når en spiller bevæger sig ind til denne hovednøgle, kan den benyttes til enten at låse eller åbne et af værelserne. Så længe et værelse er låst, kan figurerne ikke bevæge sig derind, og derfor heller ikke benytte det til formodninger eller anklager.

Stratego

 • Når en brik bevæger sig ind i en bombe, fjernes både brikken og bomben fra spillebrættet.
 • Giv bomberne mulighed for at flytte omkring på slagmarken, så de i stedet for at fungere som miner mere er som soldater bevæbnet med håndgranater. Bada-boom!
 • Hvis to brikker af samme rang mødes på slagmarken, så er det altid den angribende brik, der har initiativet og vinder – på den måde undgås et kedeligt defensivt fedtspilleri.
 • Brikkerne kan ikke trække sig tilbage i felten, men kun bevæge sig enten fremad eller til siderne.

Risk

En spiller kan i stedet for sit almindelige angreb vælge at kaste en atombombe på et enkelt land. Det kan kun være et land repræsenteret på et af de Risk-kort, som spilleren måtte have på hånden. Dette kort fjernes nu helt fra spillet. På samme måde udgår det bombede land af spillet, det kan ikke erobres og indgår ikke længere i missionskrav. Hvis en spiller senere har behov for at krydse det bombede land, mistes én armé på vejen over den radioaktive ødemark.

Remix dine brætspil

Hvis du har lyst til at lege endnu mere med dine klassiske brætspil, kan iPhone app’en eller e-bogen Board Game Remix anbefales. Her er der på en nem og overskuelig godt 30 sæt nye regler til de fire spil Monopoly, Scrabble, Cluedo og Trivial Pursuit – både nye regler, der holder sig indenfor de enkelte spil, men også regler der f.eks. kombinerer Scrabble og Cluedo med zombier. I app-form indeholder bogen derudover også en nedtællingsfunktion samt to seks sides terninger, hvis de fysiske af slagsen skulle være bortkommet.

Mere info på www.boardgame-remix-kit.com